Din oras

Monopoly a la Cluj. Trei tineri au recreat faimosul joc, cu strazi din Cluj-Napoca

In vara anului 2008 trei tineri creativi au adaptat popularul board-game strazilor si cartierelor din Cluj. Au jucat doar o data dupa ce a fost gata intr-o librarie din oras, iar de atunci il tin cu speranta ca intr-o zi jocul creat de ei sa ajunga pe rafturile magazinelor si sa ii bucure pe toti pasionatii de Monopoly.

“L-am facut cu prietenii Paul Cosma si Alex Dumitras. Fiecare a venit cu ideile lui. Totul a fost facut pe calculator, scos la imprimanta si infoliat. Fiecare a ajutat cu ce a putut, am decupat titlurile de proprietate, arata exact ca in jocul normal, am decupat banii. Am decis sa folosim euro si am pus stema Clujului. Am folosit Ratuc, Aeroport, Autogara si Gara, sa fie mai interesant. Pentru ca ne-au ramas doua spatii care trebuiau umplute am pus cele doua mall-uri. In rest am pus pe cartiere, aproape toate cartierele, de la cel mai ieftin cum e Irisul, pana la cel mai scump cum e Andrei Muresanu. Totul a durat cam o luna”, explica Ovidiu Rusu, clujeanul care pastreaza jocul intr-un bloc de desen.

Cutie nu are, nu au mai fost nici timp si nici bani pentru asta, dar nu ar fi greu de facut, daca s-ar gasi un investitor interesat de creatia celor trei. Asta e de fapt visul lor: sa isi vada creatia folosita, sa ajunga pe rafturi alaturi de alte board-game-uri si sa fie cat mai populara.

“Am vazut Monopoly Bucuresti si m-am enervat. Eu sunt foarte contra bucurestenilor si contra ingamfarea lor. Am zis daca se poate la Bucuresti, se poate si la Cluj. Nu a fost greu, mai ales ca am fost curier, stiam Clujul pe de rost, stiam cum vin strazile, stiam valoarea cartierelor, apoi lucrand un an jumate la internet cafe am avut timp sa ma uit peste tot. Munca a fost destul de migaloasa, e greu sa faci toate patratele, sa le colorezi corect, sa le scoti la imprimanta, sa gasesti o imprimanta buna sa iasa culoarea cum trebuie, sa infoliezi, sa decupezi… A fost o idee de-o vara. E o chestie destul de mare sa-ti vina o idee pe care s-o si realizezi. Nu a fost usor, aveam doar Open Office, doar in Open Office am lucrat. Nu e un joc perfect, e un joc facut de trei copii, am vrut sa il facem haios, original si cat mai local”, povesteste Ovidiu.

Dupa o luna de munca, de planuit, de decupat si de infoliat, sentimentul implinirii a facut ca efortul sa fie nesemnificativ.

“Extraordinar de bine m-am simtit. Efectiv am zis: in sfarsit am reusit, este posibil. Chiar daca era numai pentru noi. Sentimentul a fost super. A iesit, asta e foarte important, e un vis care s-a realizat. Mi-as dori sa ajunga in magazine, sa fie macar un singur lot, sau o singura cutie sa ajunga pe rafturi”, spune Ovidiu.

Jocul a si fost incercat de cei trei creatori si au fost incantati de opera lor.

“L-am inaugurat in libraria Diverta din Iulius Mall, acolo sunt tot felul de jocuri si poti sa mergi sa joci cu oricine. Din pacate vara trecuse si a venit scoala si nu am mai avut timp sa ne ocupam de proiect, nu am mai avut nici timp sa mergem sa jucam. Totul a ramas in stagnare, eu am incercat sa vad daca e ceva de idee…Daca as gasi sprijin financiar, pe cineva caruia sa ii placa ideea, cred ca ar putea ajunge pe rafturi”, spera tanarul.

Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri de societate, jocul rapid al cumpararii si schimbului de proprietati. Inventatorul sau, Charles Darrow din Pennsylvania a fost initial refuzat de societatea Parker Brothers, cea care ulterior a scos jocul pe piata, pentru ca, in opinia lor, avea 52 de erori in conceptie. Abia dupa ce Darrow a vandut 5.000 de jocuri produse pe cont propriu, cei de la Parker Brothers au acceptat sa il produca. In primul an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumparat joc din America, iar de atunci s-au vandut peste 200 de milioane de exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *