Diete

Monodieta cu pepene galben

 

Pepenele galben sau cantalupul este originar din Asia occidentala si meridionala, fiind unul dintre fructele cele mai apreciate in tinuturile din Turcia si China. Era cultivat de romani, insa mai tarziu a disparut din circulatie. Era tinut la mare pret de catre gastronomii din epoca Renasterii.

 

Chiar daca are o valoare nutritiva scazuta, din cauza slabei densitati a componentelor sale, pepenele galben ramane un foarte bun epurator si regenerator al tesuturilor.

 

In plus, daca se pastreaza invelit in hartie de ziar si mai ales in afara frigiderului, miezul sau se mentine la o temperatura ideala pentru consum, datorita virtutilor sale de racorire si potolire a setei, intarite de o actiune diuretica deloc neglijabila in aceasta perioada a anului. Este fructul anotimpului cald, iar monodieta cu pepene galben este foarte indicata pe calduri mari, de indata ce aerul si lumina devin principalele noastre surse de eenergie.

 

Este un fruct foarte potrivit pentru temperamentele bilioase, irascibile, si alina crizele de hemoroizi (adeseori determinate de fenomene de tensiune interioara).

 

Observatie: ca si ruda sa, pepenele verde, cantalupul se consuma singur, deoarece cu alte alimente poate produce imnportante tulburari digestive – arsuri la stomac, colita, diaree, arsuri esofagiene, spasme intestinale etc.

Este interzis diabeticilor care sufera de colite si enterite si dispepticilor. Semintele sale, ca si cele de bostan si de castravete, fac parte din cele patru mari categorii de seminte reci si servesc la prepararea unor emulsii de indulcire, pectorale si calmante.

 

Miezul pepenelui contine glucide, vitamine (A, B si C) si minerale – potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, cupru, mangan si aluminiu.

 

Efectuarea curei. Durata: trei zile consecutiv. In cele trei zile dinaintea monodietei propriu-zise mananca numai fructe si legume, repartizate dupa cum urmeaza:

         Micul dejun: piersici, albe sau galbene, in orice cantitate.

         Dimineata: jumatate de pepene – sau unul mai mic, intreg -, suficient de copt si parfumat.

         Pranzul: 1/3 cruditati; 2/3 legume fierte (dovlecei, patlagele vinete, ceapa, fasole verde, laptuci).

         Gustarea: jumatate de pepene – sau unul mic, intreg -, suficient de copt si parfumat.

         Cina: legume fierte in aburi, la temperature scazuta – la fel ca la pranz.

 

In acest interval, bea urmatoarea infuzie: coada-calului – cretusca – levantica – cimbrisor; se ia putin din fiecare si se amesteca intr-o cana mare cu apa fierbinte. Se infuzeaza si se bea caldut – cel putin trei cani pe zi, fara zahar.

 

In urmatoarele trei zile mananca numai pepene galben, sub forma del suc, crud, marmelada sau compot, fara nici un fel de zahar:

         Pe stomacul gol: un pahar mare de suc natural de pepene.

         Micul dejun: un pepene mare, foarte copt sau doi mai  mici. Mesteca bine inainte de a-l inghiti.

         Dimineata: un pahar mare de suc natural de pepene.

         Pranzul:  : un pepene mare, foarte copt sau doi mai  mici.

         Gustarea: marmelada de pepene cu vanilie.

         Cina: marmelada de pepene cu vanilie. In acest timp este cu totul interzis sa bei apa.

 

Bea urmatoarea infuzie: seminte de anason, de chimion, marar si badian (anason stelat) – o lingurita din fiecare la un litru de apa. Pune la fiert si lasa cinci minute la infuzat. Strecoara si bea toata cantitatea de infuzie, de preferinta calda, pe parcursul zilei.

 

Diferite seminte incluse in acest preparat manifesta o actiune calmanata asupra intestinelor, solicitate mai mult decat este normal prin aceasta monodieta. In cazul declansarii unei diarei brutale, monodieta se reduce la doua zile in loc de trei si se rea abia dupa zece zile.

 

Nu depasi cantitatea de pepene galben indicata in desfasurarea acestei monodiete si un litru de infuzie pe zi.

Treptat, apoi, reluati alimentatia normala.

 

Reteta pentru gurmanzi: marmelada de pepene cu vanilie. Ia un pepene galben de un kilogram, curate-l, scoate-i samburii si taie miezul in bucati mici – punele la fiert in aburi, la temperature scazuta, timp de trei minute (ai grija san u depasesti acest timp, deoarece miezul se poate descompune). Aranjeaza bucatile pe o farfurie si prersara peste ele praf de vanilie – sau poti turna vanilie naturala lichida. Se consuma  calda. Aceasta marmelada nu poate fi depozitata.

 

Povestea vaniliei. A fost odata o orhidee magica, diferita de oricare alta – avea puterea de a produce niste pastai care, dupa luni de uscare emanau cel mai fin dintre poarfumuri. Isi are originea in Mexic, unde aztecii isi aromau bauturile cu aceasta mirodenie. A ajuns apoi in inula Reunion – printre altele, si pe plantatia monseniorului Ferreol Beaumont Bellier. Albius, pe atunci un tanar sclav curios, a descoperit modalitatea de a poleniza aceasta minune a naturii, ciupind pur si simplu inima orhideei – era la mintea cocosului ! De atunci “polenizatoarele” (denumire data exclusiv femeilor) indeplinesc delicate sarcina de a poleniza in mod artificial vanilia. In doze foarte mari, se spune ca vanilia actioneaza  ca un afrodiziac. Insa pe plan pur preventiv, are o actiune tonica, eupeptica si antiseptica. Poti prepara un delicios vin aperitiv pe baza de pastai de vanilie, care ar avea capacitatea sa trezeasca apetitul anorexicilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *