Diete

Monodieta cu o singura leguma

Principiul consta in alegerea unei legume verzi de vara si consumarea doar a acestei legume pe toata durata monodietei, sub forma cruda, inabusita in aburi la temperatura scazuta sau suc.

Adauga plante aromatice proaspete: busuioc – pentru proprietatile sale antiseptice intestinale, tarhon – pentru stimularea digestiei si calmarea aerofagiei, hasmatuchi – pentru protejarea ficatului, marar – pentru stoparea fermentatiilor intestinale, salvie – pentru actiunea sa la nivelul ficatului in vederea producerii bilei, cimbrisor – pentru favorizarea asimilarii fierului, menta – pentru  digestia stomacala. Presara peste toate preparatele patrunjel verde proaspat taiat marunt.

Dieta cu o singura legume. Durata: trei zile consecutiv.

Etapele unei zile:

–    Pe stomacul gol: un pahar mare cu suc de legume la care adauga frunze de menta taiate marunt.
–    Micul dejun: 1/3 din legume aleasa, in stare cruda – 2/3 din legume aleasa, fiarta, la care adauga plante aromatice proaspete.
–    Dimineata: un pahar mare cu suc cu legume la care adauga frunze de busuioc taiate marunt.
–    Pranzul: 1/3 din leguma aleasa, in stare cruda – 2/3 din legume aleasa, fiarta, la care adauga patrunjel proaspat taiat marunt.
–    Gustarea: un pahar mare cu suc de legume.
–    Cina: un pahar mare de suc de lamaie; 1/3 din legume aleasa, in stare cruda; 2/3 din legume aleasa, fiarta, la care se adauga patrunjel proaspat taiat matunt.
–    Inainte de culcare: un pahar mare cu suc de legume.

Ideal ar fi sa practice aceasta cura la intervale regulate pe tot parcursul verii, cam o data la trei saptamani, schimband leguma de fiecare data.

Nu consuma mai mult de 2 kg pe zi din leguma aleasa, fie ea cruda, fiarta sau sub forma de suc.

In acest interval, bea o infuzie racoritoare din menta proaspata – vreo 12 frunze de menta la 1 l de apa. Lasa la infuzat si strecoara. Pastreaza infuzia la rece si bea-o pe parcursul intregii zile, la intervale regulate, intre mese. Poti inlocui menta cu busuioc, cimbrisor, tarhon. Se bea fara zahar.

Retete pentru gurmanzi: “Degustari”:

–    Suc de dovlecei cu menta (dovleac ras cu busuioc) – dovlecel fiert in aburi, la temperatura scazuta, cu floare de cimbrisor si patrunjel.

–    Suc de morcovi cu tarhon (morcov crud, taiat fasii longitudinale) – morcovi intregi fierti in aburi, la temperatura scazuta, cu busuioc si menta taiate marunt, peste care se presara patrunjel proaspat.

–    Suc de ardei rosu cu busuioc – ardei galben taiat in doua, fiert in aburi, la temperatura scazuta, si umplut cu ardei verde tocat marunt, totul presarat cu patrunjel, busuioc si menta taiate marunt.

–    Dovlecei cu spuma de vinete. Fierbe in aburi, la temperatura scazuta, doua patlagele vinete taiate in doua longitudinal. Scoate-le dupa 7-8 minute si separa ci grija pulpa. Fa-o piure si adauga un amestec de ierburi taiate marunt: patrunjel, tarhon, busuioc, menta. Taie in doua, pe lungime, dovleceii si fierbe-I 5 minute in aburi, la temperatura scazuta. Inlatura cu grija semintele si umple dovleceii cu preparatul din patlagelele vinete. Ai putea gratina usor dovleceii inainte de a-i consuma calzi. Reteta poate fi inversata – adica poti face acelasi lucru cu miezul dovleceilor, introducandu-l apoi in jumatatile de vinete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *