Ursus transforma Florestiul intr-o groapa de gunoi. Dupa ce a dus tone de moloz la iesirea din comuna, o noua zona devine pubela personala a companiei. Zeci de camioane transporta zilnic ramasite din fosta fabrica de bere pe Valea Garbaului, unde le depoziteaza haotic, in imediata apropiere a blocurilor si a bisericii in constructie.
Asa cum Ziar de Cluj scria in urma cu trei saptamani, se pare ca Florestiul devine Pata Rat-ul personal al Ursus Breweries. Nu este de ajuns ca au umplut un teren cu sute de remorci de betoane, fiare si caramizi, acum, un alt teren, de data asta la nici 10 minute de centrul Clujui si in mijlocul unui cartier nou construit, este destinatia deseurilor de la Fabrica de bere.
Camionul rosu apare din nou
Pe Valea Garbaului, pe terenul din spatele unei biserici in constructie, e forfota mare. Cat e ziua de lunga, camioanele vin, incarcate de moloz, isi golesc remorcile chiar langa drum si pornesc, grabite, inapoi in oras. Merg la Fabrica de bere, de unde se intorc greoaie, de cateva zeci de ori pe zi. Peisajul e similar cu cel pe care vi l-am prezentat in urma cu trei saptamani, la terenul de la iesirea spre Gilau. Nu lipsesc nici cautatorii de fiare si nici mai vechea noastra cunostinta, camionul rosu, cu numarul de inmatriculare CJ 51 ENI. Acelasi sofer, aceeasi atitudine. Daca la prima intalnire a incercat sa fuga de noi, de data aceasta, dupa ce a vazut ca este fotografiat, chiar in mijlocul descarcarii, omul a coborat din cabina si a indepartat placutele de inmatriculare.
Resturile sunt aruncate pe terenul pe care, in curand, se va amenaja parcarea bisericii, iar locatarii din zona spun ca preotul de acolo este cel care a permis depozitarea molozului. Parohul Ovidiu-Ciprian Martis spune ca deseurile sunt o binecuvantare si un ajutor nesperat de la niste oameni „bucurosi sa ajute biserica”.
„Am o conventie, semnata in 2 aprilie, cu SMZ Impex, prin care ei imi aduc gratis molozul care serveste viitoarei parcari parohiale. Am adus molozul ca sa economisesc niste bani, altfel, pietrisul ar fi costat foarte mult. Eu, in calitate de beneficiar al terenului, cu acordul primarului, am depozitat acolo molozul”, spune preotul Martis, care atrage atentia ca numai in doua zile s-a descarcat moloz pe terenul respectiv.
Uite conventia, nu e conventia. Sulea iar nu stie nimic
Desi terenul nu este unul privat, ci apartine comunei, biserica avand doar drept de folosinta pe durata existentei constructiei, primarul Florestiului, Horea Sulea, spune ca nu exista niciun act care sa permita depozitarea deseurilor in zona. Mai mult, primarul s-a declarat surprins la aflarea vestii.
„Multumesc ca m-ati anuntat, eu nu stiam ca acolo se descarca moloz din camioane. Chiar acum o sa trimit o patrula de la Politia Locala in inspectie, sa vedem despre ce e vorba. Eu nu am semnat niciun act care sa permita depozitarea de moloz in acea zona”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Horea Sulea, in contradictie cu spusele preotului.
Ulterior, Sulea si-a nuantat declaratia, spunand ca s-a inteles verbal cu preotul dupa prima convorbire cu reporterii Ziar de Cluj. In continuare, primarul sustine ca nu a stiut de intelegerea dintre SMZ impex si parintele Martis si ca nu a semnat nimic.
„Am vorbit cu parintele dupa ce m-ati sunat si am aflat despre ce e vorba. Parintele vrea sa faca o parcare, care e foarte necesara pentru oamenii deacolo. Oricum, este un teren viran, fara nicio valoare, plin de buruieni si gunoaie. Nu am semnat nicio conventie, nu are acordul meu. Nu am stiut inainte, acum am aflat si am fost de acord cu parintele”, a tinut Sulea sa sublinieze.
Acordul e pentru o singura locatie
In raspunsul oficial dat de Ursus Breweries catre Ziar de Cluj, in luna martie, se precizeaza ca exista „o conventie de cooperare cu Primaria comunei Floresti, care pune la dispozitia societatii un teren liber de sarcini pentru umplerea gropilor si depunerea materialelor. Acest teren pus la dispozitie de Primaria comunei Floresti este in curs de reabilitare, iar materialele rezultate din santierul de la fabrica din Cluj sunt astfel reutilizate”, a spus Diana Klusch, Corporate Affairs Director la Ursus Breweries, in urma cu trei saptamani.
UPDATE:
Reprezentantii Ursus Breweries au raspuns solicitarii Ziar de Cluj, spunand ca ceea ce face SMZ Impex in Floresti este o practica normala.
„Conventiile de depozitare se semneaza de catre SMZ, aceasta fiind parte din responsabilitatile asumate in contractul pentru aceasta lucrare. Este o practica normala, ca materialele rezultate din lucrarile de dezafectare a constructiilor sa fie refolosite in alte lucrari de constructie, asigurandu-se astfel recuperarea lor.
In cazul de fata, exista o conventie semnata de SMZ cu Parohia Ortodoxa Sfantul Ioan Iacob Hozevitul din Valea Garbaului Floresti pentru folosirea unei cantitati de moloz din beton si caramida pentru nivelarea terenului in scopul amenajarii unei parcari pentru enoriasi si locatari din zona.
Va reamintim ca exista o astfel de conventie semnata si cu Primaria Floresti pentru folosirea molozului in scopul reabilitarii unui teren si materialele vor fi transportate in continuare si pe acel teren. De asemenea, va reamintim ca a existat un control de la Garda de Mediu, care a concluzionat ca lucrarile si depozitarea materialelor rezultate din dezafectare se face cu respectarea normelor de mediu”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Diana Klusch, Corporate Affairs Director URSUS Breweries SA.