Sanatate

Modificarea stilului de viata pentru o inima sanatoasa

Tot ce aveti de facut (in afara de schimbarea regimului alimentar si adaugarea de suplimente) pentru reducerea riscului de boala cardiovasculara este sa operati patru modificari in ceea ce priveste stilul dvs. de viata. Acestea sunt, bineinteles, extrem de folositoare si in alte situatii – in sens mai larg, va induc o stare de confort psihic si de vitalitate.

 

Mentineti-va in forma si cu o greutate optima

 

Chiar si o jumatate de ora de exercitii fizice in fiecare saptamana (exercitii ce va ridica pulsul la 80 de batai pe minut) conteaza pentru sanatatea aparatului dvs. cardiovascular. Un antrenament mai sustinut va intareste inima si vasele de sange. De asemenea, contribuie la imbunatatirea ratei metabolismului si va ajuta sa va pastrati greutatea ideala.

 

Supraponderabilitatea supune inima si vasele dvs. unui efort suplimentar. Activitatea fizica ideala consta in mers rapid, pers in panta, jogging, inot, ciclism sau gimnastica aerobica. Alegeti un sport care va place si faceti-va timp pentru el o data pe saptamana. Practicarea regulata, o data pe saptamana, a exercitiilor fizice nu-si face simtita efectul inca de la inceput, insa cu timpul acesta devine evident.

 

Pe de alta parte, efortul fizic excesiv poate determina cresterea nivelului de cortizol (hormonul de stres), nefiind astfel recomandate persoanelor stresate.

 

Evitati stresul prelungit

 

Fiti calm. Stresul va mareste tensiunea arteriala deoarece produce ingustarea vaselor de sange si solicita inima, astfel incat aceasta bate mai repede. Observati semnele dvs. obiective de tensiune psihica (pumnii inclestati, umeri incordati, unghii roase, respiratie superficiala etc.) si identificati circumstantele care va provoaca stres psihic. Urmariti modul in care reactionati. Beti mai mult, mancati excesiv, deveniti hiperactiv, va enervati? De indata ce veti constientiza cauza stresului si modul in care va comportati in aceste situatii, veti rezolva mai mult de jumatate din problema.

 

In continuare aveti doua alternative: constientizati ca nu va este de nici un folos sa va stresati in aceste situatii sau daca va aflati in continuare intr-o situatie stresanta, renuntati la aceasta in masura in care este posibil. Veti face mult mai bine unor factori stresanti daca veti evita folosirea excesiva de stimulente precum ceaiul negru, cafeaua, ciocolata si tigaretele.

 

Renuntati la fumat

 

Fumatul provoaca diverse leziuni celulare, deturneaza oxigenul necesar celulelor sanatoase, ingroasa sangele si mareste tensiunea arteriala. Dintre decesele produse de fumat, bolile cardiovasculare sunt de doua ori mai frecvente comparativ cu cancerul pulmonar. Cu cat fumati mai putin, cu atat mai bine. Nu uitati ca o tigara va costa 11 minute din viata dvs.! Dar ideal ar fi sa va lasati de fumat.

 

Controlati-va tensiunea arterial si nivelul sanguin al colesterolului, al trigliceridelor, al LDL si al HDL cel putin o data la fiecare trei ani (medicul dvs. de familie va poate recomanda aceste analize). Controalele periodice sunt indicate indeosebi pe masura inaintarii in varsta. Daca sunteti supus vreunui factor de risc, indiferent daca e vorba de simptome, hipertensiune arteriala sau un vechi accident cardiovascular (de exemplu, accident vascular cerebral sau atac de cord), va recomandam si verificarea nivelului lipoproteinei “a” si ale homocisteinei.

 

Daca medicul dvs. nu detine informatii cu privire la acesti importanti factori de risc, cautati de urgenta un specialist in nutritie care sa va consulte si sa va efectueze toate analizele necesare. Asigurati-va ca aveti o copie a rezultatelor pentru a le putea compara cu valorile consemnate in analize medicale anterioare. Daca nivelul sangvin al grasimilor si tensiunea arteriala sunt scazute, riscul dvs. este minim.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version