In vizor

Modernizarea terminalului de plecări, doar o spoială. Aeroportul clujean nu va avea jet bridge și îmbarcarea se va face tot cu autobuze

Pasagerii au așteptat aproape un an de zile finalizarea lucrărilor la terminalul de plecări de la Aeroportul din Cluj, timp în care au fost nevoiți să aștepte înghesuiți în containere subdimensionate.

Lucările au fost în sfârșite finalizate, cu o întârziere de patru luni, iar pasagerii au constat cu dezamăgire că noul terminal nu va avea jet bridge, iar îmbarcarea se va face tot cu autobuze, păstrând astfel un iz de „autogară”.

Pasagerii reclamă că alte aeroporturi din țară, cu mai puțini pasageri, au amenajat și jet bridge-uri, de exemplu Aeroportul de la Iași, recent modernizat.

„Autobuzele la putere, mergeți la Iași să vedeți noul terminal, este mult mai mare și modern decât la Cluj plus ca îmbarcarea pasagerilor se face prin acele poduri de îmbarcare direct în avion”.

„Mi se pare absolut jenant ca în 2024 să faci un terminal fără jet bridge. Până și Aeroportul Tulcea a inaugurat un jet bridge, asta deși nu are vreun zbor regulat. Șifonarea fondurilor publice merge înainte”.

„Dacă erau porți de îmbarcare directă era și mai frumos! Mergând cu autobuzul la avion îți dă aceiași senzație de autogară”, au sesizat pasagerii.

În 2009, Aeroportul anunța că vor fi achiziționate punți de îmbarcare directă, însă s-a renunțat la această investiție, banii fiind folosiți atunci pentru re3alizarea pistei de 3500 m.

Jet bridge-urile, denumite şi burdufuri sau punţi de îmbarcare, ar fi trebuit montate în 2010 în partea superioară a terminalului de plecări. “A apărut ca oportună necesitatea închiderii terasei de la cota 5,70 a Terminalului de Pasageri Plecări, în scopul creării unui spaţiu de unde se vor putea îmbarca pasagerii direct în avioane prin intermediul unor pasarele”, anunţau, în 2009 reprezentanţii aeroportului.

Ulterior, în 2010 directorul Aeroportului anunța că: „burdufurile nu vor mai fi achiziţionate anul acesta. Banii vor merge spre realizarea pistei de 3.500 de metri”.

Se pare că nici cu recenta modernizare nu au existat suficiente fonduri pentru achiziționa și burdufuri, astfel încât să nu mai fie folosite autobuze pentru îmbarcare.

Investiția a vizat extinderea Terminalului Plecări cu aproximativ 7.200 mp, prin crearea a două noi porți de îmbarcare pentru zboruri externe și o poartă pentru cele interne. De asemenea, și platforma de staționare a aeronavelor a fost extinsă cu aproape 9.000 de mp. 

Proiectul „Extindere Terminal Pasageri Plecări pe latura de Nord, a avut o valoare totală de 365.708.900 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.619.000 lei