Din oras

Modernizarea scuarului CEC e… beton. Spațiul verde e tot beton! FOTO

Clujul verde nu pare a fi decât o temă bună de campania electorală, în condițiile în care zonele aflate în curs de modernizare, precum scuarul CEC Bank situat vis a vis de sediul Instituției Prefectului Județului Cluj, sunt mai degrabă îngropate în betoane, decât sub umbra coroanelor arborilor proaspăt plantați. Deși se vrea a fi un oraș care să răspundă noilor teme europene în privința dezvoltării, Clujul verde/green, așa cum este înțeles și mediatizat de reprezentanții administrației locale, este scăldat în peisajul gri al betoanelor, asezonat din loc în loc cu noi arbori plantați mai mult cu valoare simbolică decât pentru beneficii privind îmbunătățirea calității aerului și a mediului înconjurător. 

Din păcate, deși comunitatea clujeană împreună cu activiștii de mediu au solicitat de-a lungul anilor îmbunătățirea și creșterea spațiului verde la nivelul municipiului Cluj-Napoca, prin amenajarea și modernizarea unor noi parcuri, precum este Parcul Est, la licitația pentru modernizarea Parcului Farmec – a 6-a la număr – nu a fost înregistrată nici o ofertă, motiv pentru care licitația a fost anulată. 

În acest context, al lentoarei ardelenești specifice, tema „Clujului Verde” rămâne în continuare doar un proiect electoral, ca în pliantul de campanie al candidatului la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc. 

Cu observația că cel puțin o parte dintre aceste proiecte, precum Parcul Tineretului ori Parcul Feroviarilor, au fost asumate de primarul Emil Boc cu ani în urmă, dar întrucât 16 ani de administrație reprezintă prea puțin timp pentru PNL-iștii clujeni, aceste proiecte verzi sunt proiectate, mai departe, în viitor. 

Cu adevărat grav este că până și în zonele din centrul municipiului Cluj-Napoca aflate în curs de modernizare, devenite de luni de zile adevărate șantiere muncitorești cu mai mulți șefi decât muncitori, spațiul verde nu reprezintă decât o temă de decor. 

În iulie 2018, modernizarea Piațetei A.I. Cuza/ scuar CEC beneficia de o serie de propuneri.

Propunere pentru Piateta I. Cuza (scuar C.E.C.)

 pastrarea a doi dintre arborii existenti (cei mai dezvoltati) si plantarea ~18 noi arbori
 deschiderea piatetei spre strada I. Cuza (eliminarea barierei gardului viu)
 mobilier urban si iluminat public
 terasare deoarece exista diferenta de nivel de ~1m intre latura CEC si latura str. I Cuza
 stand biciclete pe latura cu Prefectura
 acces masina blindata CEC bank

Imaginile inițiale proiectate de funcționarii Primăriei clujene prezentau o zonă modernizată, verde, plină de arbori cu o coroană bogată, la umbra cărora clujenii se pot plimba în voie. 

în imagine 3D: Piațeta A.I.Cuza/scuar CEC înainte și după modernizare

Realitatea însă, este cu totul alta. 

Alta decât cea proiectată în imaginile promovate de administrația locală

Arborii plantați au un aspect decorativ. Mulțimea metrilor pătrați de spațiu verde aferentă noilor străzi modernizate cuprinde câțiva arbori, extrem de firavi, cu un impact redus în privința îmbunătățirii calității aerului


CITEȘTE ȘILucrările de modernizare a scuarului CEC Bank spulberă statuia lui A.I.Cuza din peisaj. Fântâna arteziană a dispărut în mod misterios

Chiar dacă proiectul (din fonduri europene) a vizat „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo, modernizarea străzii Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”, doar la o singură stradă lucrările au fost încheiate, iar artera, inaugurată. 

în imagine: verde anemic și gri de asfalt, noul simbol al Clujului green

În ședința din 5 martie 2019, Consiliul local aproba proiectul „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo, modernizarea străzii Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”.

Lucrările la strada Regele Ferdinand începeau în august 2019, iar la celelalte străduțe incluse în proiect lucrările au început pe apucate, dovadă că doar o singură stradă a fost reabilitată și inaugurată, redată clujenilor. 

Cât privește celelalte străzi, inclusiv scuarul CEC Bank, acestea urmează să fie redate clujenilor după încheierea lucrărilor, conform contractului, în octombrie 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 23.056.185 lei, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca fiind de 1,6 milioane lei.

Lucrările de modernizare au fost atribuite cunoscutei firme, specializată în lucrări publice alături de Primăria Cluj-Napoca, SC Diferit SRL. 

După încheiera lucrărilor, la umbra însorită a celor câțiva copaci plantați de-a gata, prea puțin verzi și fără de coroană, veți putea beneficia de încă un spațiu betonat în totalitate, cu un colorit consacrat de administrația PNL-istă clujeană: verdele de asfalt. 

„E beton tot orașul, nu mai e pentru plante Clujul! În toată lumea scade vegetația în oraș, asta e o chestie de reclamă: crește suprafața verde, și acoperișuri verzi, și balcoane verzi!

Orașele, acum, cu încălzirea globală, sunt tot mai mult beton. Mai demult era pavat cu piatră cubică și intra apa între pietre. Acum, de câțiva ani, e mania aceasta a betoanelor. Acum trăim era telefoanelor și ne uităm pe telefon ce frumos e! Nu ne mai gândim la plante și la ce se întâmplă pe viitor! Pentru Primărie, oricum nu sunt din banii lor!”, a explicat inginerul agronom Feszt Gyorgy.

Din nefericire, în continuare, Clujul se află sub riscul procedurii de infringement pentru calitatea tot mai proastă a aerului.

CITEȘTE ȘIStrategia Clujului Verde: 100 hectare de spații verzi. Este un proiect realizabil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version