Din oras

Modernizarea portilor de intrare in judetul Cluj se amana. Consiliul Judetean paseaza sarcina catre Ordinul Arhitectilor

Schimbarea totemurilor care vegheaza intrarile in Cluj este una din marile esecuri ale judetului. Autoritatile nu au reusit sa faca nimic in acest sens de la Revolutie incoace, asa ca toate s-au pastrat asa cum au fost gandite de comunisti. Oficialii Consiliului Judetean (CJ) Cluj spuneau in iulie ca se pregateste un concurs de idei in acest sens, insa, dupa o jumatate de an, proiectul e amanat. Se estimeaza ca va incepe anul viitor, in primavara, si va fi admistrat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR). 

Dupa cum Ziar de Cluj scria in luna iulie, in 2015 Clujul nu a reusit sa conceapa si sa amplaseze porti de intrare in judet pe masura vremurilor si a pretentiilor de oras european. Geometria naiva din anii de dinainte de ’89 domina fiecare din monumentele care marcheaza trecerea din judetele invecinate. 

O barna orizontala, alta verticala, un strat de var, stema si numele judetului si gata monumentul. Aceasta pare a fi reteta dupa care au fost concepute intrarile in Cluj. Nu se deosebesc cu mult de cele ale judetelor vecine, ba chiar par a fi realizate in acelasi “curent artistic”. Fie ca vii din Alba, din Bistrita, Salaj, Bihor sau Mures, te izbeste vizual acelasi tip de amplasament, uneori asezonat cu cate o prostituata.  Sunt aceleasi din timpuri stravechi pentru ca nici una din conducerile Consiliului Judetean Cluj nu s-a ostenit sa incerce sa le inlocuiasca de-a lungul ultimelor doua decenii. 

“Se intentioneaza derularea unui concurs de solutii pe tema asta. Cel mai probabil se va demara prin septembrie. Avem si banii prevazuti in buget pentru asta, aproximativ 50.000 de lei, doar pe partea de concurs de solutii”, declara atunci Alin Iuga, purtatorul de cuvant al CJ Cluj, pentru Ziar de Cluj.  

In prezent, dupa o jumatate de an, lucrurile nu s-au miscat deloc. 

“S-a luat decizia ca acest concurs sa fie organizat de OAR. Ei au experienta mult mai mare, au organizat asa ceva si in alte judete si se doreste sa fie un rezultat reprezentativ pentru Cluj. Din moment ce se presupune ne vom folosi de intrarile in judet multe zeci de ani se doreste sa nu fie o chestiune de care sa putem fi acuzati ca nu am fost profesioniti sau ca e o alegere partizana. Practic, s-a hotarat ca decizia sa le apartina celor mai avizati, adica membrii OAR”, a precizat Iuga. 

Colaborarea cu arhitectii se afla in stadiul in care se poarta discutii si se va putea vorbi de ceva concret din luna martie a anului viitor. 

Clujul are la intrarile rutiere la aceasta ora 11 totemuri/obeliscuri, datand din 1969-1975.

„Suntem in niste discutii cu arhitectii, vrem pe anul viitor sa organizam o serie de concursuri, nu doar acesta. Dorim sa implicam breasla arhitectilor, poate si pe cea a urbanistilor. Vrem sa fie un concurs la un standard superior. Pe concursul de acces vom incerca sa facem o colaborare inclusiv cu Universitatea de Arte si Design, pentru ca e mai mult un concurs de obiect, nu atat unul de arhitectura. Probabil vom avea cateva proiecte si de acolo. Ar fi foarte dragut daca s-ar reusi un amalgam intre o creatie a unui arhitect si a unui artist. Vrem sa facem asta pentru accesul pe drumurile nationale si pentru cele de pe drumurile judetene. Vor fi, probabil, doua concursuri de arhitectura, la scari diferite”, a declarat Claudiu Salanta, arhitectul-sef al judetului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *