Editorial

Modelul Bolojan

Scris de 158

 

După alegerile din 27 septembrie s-a petrecut un eveniment notabil în administraţia publică din România: un ales local a avut o iniţiativă de bun simţ în spinoasa problemă a cheltuirii banului public, iar gestul său, culmea, a fost urmat şi de alţi şefi de instituţii similare.

Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea şi proaspăt ales preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a anunţat că va da afară jumătate dintre angajaţii instituţiei, adică 86 de persoane, care nu prea făceau nimic, consumau doar bani publici şi încărcau organigrama, astfel încât unii nici măcar nu mai aveau loc unde să stea în birouri! Iar Bolojan chiar poate fi crezut când vorbeşte despre eficienţă în administraţia locală!

Exemplul lui Ilie Bolojan a fost urmat de alţi doi şefi de consilii judeţene din ţară. Iulian Dumitrescu, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova a declarat că va desfiinţa chiar 315 posturi, prin plecarea a circa jumătate dintre angajaţii din aparatul propriu al executivului judeţean şi prin desfiinţarea a două direcţii. Motivele deciziei: mulţi dintre cei ce ocupau aceste funcţii erau pile de partid, fără chef de muncă şi plafonaţi profesional. Un alt şef de judeţ care şi-a propus să  restructureze instituţia este Romeo Duncă, care a spus că va aplica în demersul de restructurare regula “pleacă 5, vin 3”.

Presa şi ONG-urile au scris de nenumărate ori că baronii locali “galbeni”, „roşii” sau „verzi”, sau de altă culoare politică, au transformat instituţiile pe care le conduc şi cele din subordinea judeţelor sau ale primăriilor pe care le păstoresc în adevărate feude proprii în care au angajat tot felul de tăietori de frunze la câini. Şi până acum nimeni nu s-a atins de aceşti politruci de partid sau pile ale şefilor. Ilie Bolojan spunea, şi bine zicea, că nu vrea să înlocuiască politrucii altora cu politrucii lor, adică ai peneliştilor.

Cu asemenea armate de “profesionişti” şi cu şefi care i-au tolerat şi promovat ani de zile sau chiar mai multe mandate, nu e de mirare că multe din aceste consilii judeţene au fost neperformante, şi că nu au atras fonduri europene sau au absorbit extrem de puţine. Risipa şi lipsa de transparenţă au fost la ordinea zilei în administraţia publică centrală sau locală din România, după Revoluţie încoace!

Întâmplător sau nu, cei trei şefi de judeţe sunt liberali. Cred că s-ar impune ca Ludovic Orban să le ceară şi celorlalţi preşedinţi de consilii judeţene şi primari de municipii reşedinţă de judeţ să ia exemplul celor trei şi să fie mai atenţi cu cheltuirea banilor publici şi cu organigramele extrem de stufoase pe care le au entităţile pe care aceştia le conduc.

Bineînţeles că ar fi de dorit ca şi alte partide care au aleşi locali mulţi, în primul rând PSD, să facă la fel, să le impună oamenilor proprii să gestioneze cu mai multă grijă banii contribuabililor, măcar în ceasul al doisprezecelea, după ani de huzur şi “baronie”, cu pile-cunoştinţe-relaţii bine mersi în locuri călduţe, cu contracte direcţionate către firme agreate şi cu parandărături consistente!

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 5 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 5 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 6 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 7 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 8 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 8 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 9 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 11 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 12 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 13 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 14 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE