Din oras

Moda porțelanurilor de lux a trecut? Oamenii intră în magazine mai mult să se uite

O simplă ceașcă de cafea din porțelan de calitate costă în Cluj-Napoca aproximativ 5 lei, iar un serviciu complet ajunge la 8.000 lei. Câți clujeni mai investesc în astfel de obiecte considerate în urmă cu câteva zeci de ani simboluri ale rafinamentului și bunăstării.

 

Dacă te numeri printre clujenii puțini la număr care mai pun preț pe porțelanuri (servicii de cafea, veselă etc), cu greu mai poți găsi locuri de unde să cumperi produse de calitate. Comercianții de astfel de produse spun că oamenii se orientează în general spre porțelanurile de duzină, ieftine, pe care le găsești în hipermarketuri.

La magazinul Moga Procelain Manufacturers din centrul orașului, oferta este variată, încă din strada ne întâmpină strălucitoare cele mai frumoase pahare de sticlă și farfurii de porțelan, servicii de masă, seturi de cafea și ceai, tacâmuri, pahare și bibelouri, cristal de Bohemia, porțelan de Berlin, filigran, elemente Swarovski și decorațiuni pictate manual destinate să atragă și să pună în valoare grija pentru detaliu a celor mai apreciați manufacturieri de porțelan din țară.

„Obiectele noastre de porțelan se vând, chiar dacă clientul se uită și la bani, știe ce vrea, e documentat, cunoaște piața și de aceea caută ceva anume, nu neapărat unicat ci diferit, special”, ne-a spus vânzătoarea magazinul Moga de pe strada Ferdinand.

Există însă și foarte multe persoane care vin, se uită și pleacă. De obicei, cele mai multe porțelanuri se cumpără pentru a fi oferite în dar cu diverse ocazii. „Dacă vrei să faci un cadou mai special, ceva diferit, poate unic cuiva drag, un serviciu de masă cu model brodat, un set de cafea fin decorat, un bibelou de pus în vitrină ca pe vremea bunicii, un set de pahare de cristal pentru vin sau poate un set de tacâmuri ca și dar de nuntă, porțelanul rămâne ca un gest simbolic”, afirmă doamna Maria, vânzătoarea magazinului Moga.

Pe lângă faptul că moda porțelanurilor a cam trecut pentru marea masă a populației, mai trebuie luat în calcul și prețul destul de piperat al acestor produse. Cel mai ieftin obiect de porțelan este o simplă ceașcă de cafea cu flori în valoare de 5,50 lei, pe când cel mai scump este un serviciu de masă de 33 de piese care se ridică la suma de 7,955 lei.  Tocmai din acest motiv, mulți clujeni se orientează spre magazinele de menaj, care vând porțelanuri chinezești de slabă calitate, dar la prețuri accesibile publicului larg.  

„Cumpăr de la magazinele de menaj pentru că sunt mai ieftine, deși nu cred că sunt de aceeași calitate ca și cele de pe vremea bunicii”, ne spune Ana, o clujeancă pensionară.    

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *