In vizor

Mobilizare pentru tanara din Luncani, nenorocita de o operatie la stomac

Dupa publicarea articolului despre Ioana Harastosan, fata din Luncani care a ramas doar cu un sfert de stomac in urma unei operatii controversate suferite la Targu Mures, familia a primit multe incurajari si chiar propuneri concrete de ajutor. De la bani donati in cont, la dorinta unor vecini de a-i ajuta sa mearga la un spital din Viena si pana la initiativa deputatului Elena Uioreanu de a dona bani si a propune cazul ei in cadrul Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor. 

Povestea trista a Ioanei, tanara care la 18 ani isi petrece viata prin spitale, mutilata de o operatie care nu trebuia sa aiba loc si fara sa primeasca vreo incurajare din partea medicilor romani, fie ca sunt din Cluj, Targu Mures sau Bucuresti a impresionat multi clujeni. Multi i-au scris pe forumul articolului, au incurajat-o, iar altii i-au virat bani in contul publicat de Ziar de Cluj. 

“Inca nu am ajuns sa verificam la banca, stim doar ca s-au pus ceva bani. Dupa ce a aparut articolul, niste vecini de-ai nostri plecati in Austria ne-au contactat si ne-au spus ca ne pot ajuta, dupa Pasti, sa mergem la un spital de la Viena. Sper sa strangem destui bani pana atunci”, a declarat fata. 

Mama ei, Ileana Harastosan va merge saptamana viitoare la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj pentru a se interesa daca fiica sa ar putea sa se incadreze in prevederile Formularului 112, prin care se statul roman plateste tratament in strainatate cazurilor care nu pot fi rezolvate in Romania. 

“Trebuie sa vina la sediul nostru, pe strada Constanta, nr. 5, la Camera 218, la sefa Biroului de Relatii cu Asiguratii, care gestioneaza aceasta parte de activitate. E un formular care nu se poate elibera decat in anumite conditii, cand sistemul medical romanesc nu poate asigura tratamentele necesare pacientului in timp util in raport cu starea lui. E nevoie de documente care sa ateste ca tratamentul nu se poate face nicaieri in Romania. Toate acestea se pun intr-un dosar, care e analizat de o comisie, care emite un raspuns in cinci zile. Daca se hotaraste ca i se acorda Formularul 112, acesta ii va permite sa beneficieze de tratament corespunzator la o clinica din strainatate”, a explicat Crina Grozav, purtator de cuvant al CAS Cluj. 

In cursul anului trecut, peste 20 de clujeni au primit acest formular. 

Cazul Ioanei a impresionat-o si pe Elena Uioreanu, deputat PNL de Cluj, care a contatat redactia Ziar de Cluj pentru a afla cum ar putea sa dea o mana de ajutor. 

“O sa fac demersuri ca in contul fetei sa fie depusa o suma de bani si, de asemenea, o sa fac demersuri la Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor, din care fac parte, pentru ca ea sa ajunga sa fie tratata corespunzator. Vreau sa ajut cat pot de mult acest caz, pentru ca e in colegiul meu si vreau sa arat ca imi pasa de oamenii pe care ii reprezint”, a explicat deputatul. 

Reamintim ca Ioana provine dintr-o familie din Luncani care momentan nu mai are nici un venit. In urma cu doi ani, in urma unor probleme digestive, fata a fost operata de chirurgul Alexandru Boteanu din Targu Mures si i s-a extirpat trei sferturi din stomac. Medicul i-a scris apoi pe foaia de externare ca ar fi incercat sa se sinucida cu substante caustice. Au urmat ani de chin. La fiecare cateva saptamani, Ioana este nevoita sa se interneze cu stari de rau si sa urmeze tratamente care sa ii faciliteze digestia. Medicii care au consultat-o i-au pus diagnostice diferite, insa cu totii ii spun mereu ca nu se poate face nimic pentru ea. 

Cei care doresc sa sprijine familia incercata a Ioanei pot dona bani in contul deschis pe numele Ioana Roxana Harastosan la BCR, in euro, 
RO 15RNCB0107135319470001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *