Straineze

MOBILIZARE ÎMPOTRIVA CANDIDATEI LE PEN. Alegeri prezidențiale Franța: sportivi, actori, muzicieni, scriitori, universitari, lucrători sanitari, patroni se pronunță în favoarea lui Emmanuel Macron

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin de duminică sute de personalități ale vieții publice s-au pronunțat în favoarea președintelui Emmanuel Macron (Republica în Mișcare – LREM, centru), avertizând asupra pericolelor pe care le-ar reprezenta o victorie a lui Marine Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă).

Primii care au publicat o scrisoare deschisă au fost sportivii – actuali sau retrași din activitate – în frunte cu căpitanul echipei naționale de rugby, jucătorul numărul 1 al lumii, mijlocașul la grămadă Antoine Dupont, fotbalistul Dimtri Payet, cicliștii Thibaut Pinot și Romain Bardet, tenismenii Yannick Noah și Jo Wilfrid Tsonga, înotătoarea Laure Manaudou, atleții Stephane Diagana și Muriel Hurtis, etc.

Scrisoarea, publicată în ziarul Le Parisien, reamintește că viitorul președinte al Franței va deschide Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Nu ne putem imagina că acest moment istoric ar putea fi marcat de prezența extremei drepte. Deși suntem conștienți de dificultățile cu care se confruntă mulți oameni din Franța, a vota pentru un partid care ar pune în pericol valorile republicane ar fi cea mai proastă dintre soluții.

Sportul în care credem, cel al valorilor olimpice, este făcut din prietenie și respect, este locul diversității. El refuză orice discriminare. Peste tot în țară, în orașele noastre, în suburbiile noastre și în mediul rural, sportul este un remediu puternic împotriva excluziunii.

În aceste vremuri incerte, este un vector de unitate. Așa se întâmplă atunci când o națiune întreagă își amintește că este UNA, aclamând la unison în spatele performanțelor sportivilor săi.

Este pentru că noi credem în acest sport, fratern și incluziv, că ne angajăm să împiedicăm națiunea noastră să pună în fruntea ei un președinte care întruchipează exact opusul: stigmatizarea celuilalt, retragerea, naționalismul. Și că, prin urmare, facem apel la un vot pentru Emmanuel Macron pe 24 aprilie” se spune în scrisoarea deschisă a sportivilor francezi.

Un demers similar au lansat și mai multe personalități culturale, printre care actorii Juliette Binoche și Francois Cluzet, muzicienii Charlotte GainsbourgJane Birkin și Enrico Macias, scriitoarea Tristane Banon, regizoarea Stephanie Bataille, și mulți alții, 500 de personalități care au publicat o scrisoare deschisă în cotidianul Le Parisien.

– Nimic din programul lui Marine Le Pen nu ne apropie de istoria Franței ca țară rezistentă, umanistă, generoasă și deschisă spre lume.

– Nimic nu o leagă pe Marine Le Pen de Franța lui Villon, Beaumarchais, Voltaire, Hugo sau Camus.

– Nimic din proiectul său și din declarațiile sale trecute sau prezente nu indică faptul că este conștientă de urgența climatică și de mediu (eliminarea virtuală a energiilor regenerabile).

– Nimic din obiceiurile și alegerile sale de viață nu o apropie mai mult de cei mai săraci oameni decât cinismul cuvintelor politice.

– Nimic nu ne liniștește cu privire la ideologia care o conduce încă, în spatele discursului lustruit.

– Nimic nu ne spune cum se va elibera de obligațiile sale față de Putin, pe care l-a dat ca exemplu de șef de stat, lăudându-i guvernarea ideală, cu doar câteva săptămâni în urmă.

Nu ne putem imagina ce s-ar întâmpla cu cultura în țara noastră dacă ar fi aleasă.

Nu ne putem imagina, în fruntea Franței, un candidat al cărui program rămâne cel al xenofobiei și al retragerii, un candidat care a făcut o alianță cu puteri totalitare și războinice.

Nu ne putem imagina ce ar însemna acest semn teribil pentru Europa și pentru lume.

Nu ne putem imagina cum se va simți poporul ucrainean invadat, bombardat și masacrat când va descoperi că am ales un complice al liderului de la Kremlin pentru a ne conduce țara. În acest sens, să le reamintim celor care mizează pe o coabitare care va urma, că, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Marine Le Pen ar rămâne, în orice caz, șefa armatei. Ca atare, va fi responsabilitatea sa directă de a gestiona poziția Franței în conflictul din Ucraina. Nu ne putem imagina că Franța, țara luminilor și a Declarației drepturilor omului și cetățeanului, ar aduce la putere un președinte ale cărui pretinse prietenii cu cei mai răi dictatori în funcție ar fi rușinea și dezonoarea noastră.

PENTRU TOATE ACESTE MOTIVE, ȘI CONȘTIENȚI DE DATORIA NOASTRĂ CIVICĂ, VOM VOTA FĂRĂ EZITARE PENTRU EMMANUEL MACRON PE 24 APRILIE”, se spune în scrisoarea deschisă a personalităților culturale franceze.

Au mai fost publicate scrisori deschise similare din partea a 72 de profesori universitari, care au afirmat că Le Pen ar încălca o tradiție intelectuală care datează din perioada iluministă, și din partea a aproximativ 1.000 de lucrători din domeniul sănătății, care au susținut că ea ar submina „modelul nostru social”. În ceea ce privește federația patronală franceză, aceasta a descris manifestul ei ca fiind „periculos”.

  • Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța de duminică s-a încheiat, cu sondajele de opinie indicând un avantaj în medie de 9 – 10% în intențiile de vot pentru președintele în exercițiu Emmanuel Macron, 44 de ani (Republica în Mișcare – LREM, centru) în fața contra-candidatei sale Marine Le Pen, 53 de ani (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă).
  • Scrutinul este o repetare în privința candidaților a celui de acum cinci ani, când Macron a câștigat cu 66% – 34%. Acum însă situația e cu totul alta – Macron are în urmă cinci ani de mandat prezidențial în care a avut de făcut față unor încercări fără precedent: protestele sociale ale “vestelor galbene”, pandemia de Coronavirus și recent războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
  • Le Pen și-a moderat discursul, abandonând promisiunea de ieșire din Uniunea Europeană și concentrându-se pe chestiuni sociale, încercând să apară ca o Mamă a Națiunii și o apărătoare a categoriilor defavorizate, deși adversarii săi și numeroși comentatori au acuzat-o că a făcut doar o schimbare de formă, că fondul discursului ei rămâne unul de extrema dreaptă.
  • Urnele se închid la 19:00 ora locală, cu excepția marilor orașe unde se închid la ora 20:00, când va fi anunțat pe baza voturilor numărate până atunci câștigătorul alegerilor.

Primii alegători de peste hotare au început să voteze. Emmanuel Macron sau Marine Le Pen?

Primii alegători din teritoriile de peste mări și din străinătate votează începând de sâmbătă 23 aprilie, din cauza diferenței de fus orar, pentru alegerile prezidențiale, înainte ca secțiile de votare din Franța să fie deschise, duminică dimineața.

Un bărbat în vârstă de 90 de ani a fost primul care a votat puțin după ora locală 8.00 (ora 12.00 la Paris) în arhipelagul Saint-Pierre-et-Miquelon, în largul coastelor Canadei. Teritoriul francez de peste mări, care are o populație de 5.900 de locuitori, a dat startul votului pentru al doilea tur de scrutin. Votul a început, de asemenea, în Guyana Franceză și în Antilele Franceze. Secțiile din Pacific și Oceanul Indian vor urma să fie deschise ceva mai târziu.

În Franța, secțiile de votare se deschid duminică la ora 8.00. De la miezul nopții de vineri, campania s-a încheiat oficial. Înainte de rezultatele de duminică, la ora 20:00, nu pot fi publicate interviuri, sondaje sau estimări.