Politica

MITELE SALARIALE ALE GUVERNANȚILOR: Două treimi din creșterile de taxe și impozite s-au cheltuit pe măririle de salarii bugetare. Unde-i Rareș Bogdan să ne explice povești cu pești?

CAM AȘA VEDE ”AUSTERITATEA” Guvernarea Uniunii Stalinist Leninste: creșteri salariale în sectorul bugetar unde și-au angajat pilele, cunoștințele și relațiile și cheltuieli pentru cumpărarea de bunuri și servicii de la cumetriile economice ale politicienilor. Îi doare-n cot de cât fură din sectorul privat, fac totul să fie aleși pentru încă un mandat, chiar dacă asta înseamnă amanterare viitorului României. Chiar ne întrebăm unde este parlavramentarul de Rareș Bogdan să ne spună rostul și scopul acestor cheltuieli?

Datele bugetare pe luna ianuarie a.c. ne arată o schimbare de structură, conform rfi.ro. Doar că, deși veniturile fiscale cresc, ele sunt cheltuite, cu NESIMȚIRE, pe creșterea de salarii din sectorul bugetar și pe cumpărarea de bunuri și servicii. Investițiile cresc și ele, dar crește și deficitul bugetar finanțat prin împrumuturi.

Se remarcă (din datele statistice), creșterea solidă a veniturilor bugetare, cu aproape 20%. Sunt două explicații pentru această evoluție specială: pachetul fiscal care a crescut o serie de taxe și impozite și inflația de 7,4% din ianuarie 2024.

Așadar, este clar că pachetul fiscal a mărit încasările bugetare, iar acest lucru se vede cel mai bine la capitolul venituri fiscale care a avut o creștere cu trei miliarde de lei față de anul precedent. Plusul de trei miliarde provine din câteva surse: impozitul pe salarii, prin renunțarea la o serie de facilități fiscale și din creșterea TVA și a accizelor. De asemenea, salariile mai mari, eliminarea facilităților și creșterea numărului de angajați au adus venituri mai mari cu trei miliarde de lei la capitolul contribuții de asigurări.

Angajații, firmele și consumatorii au plătit mai mulți bani la buget.

Întrebarea este: cine a cheltuit banii încasați în plus?

Este simplu: salariile bugetare au însemnat cheltuieli mai mari cu două miliarde de lei, bunurile și serviciile au consumat un miliard în plus și a mai fost o creștere a cheltuielilor de capital, investiții, cu o cifră neverosimilă de 4,6 miliarde de lei, în comparație cu anul precedent. O cifră care, însă, necesită precizarea că o parte semnificativă a cheltuielilor din prima lună a acestui an a fost amânată din anul 2023, iar o altă parte a fost alocată pentru înzestrarea armatei.

Trebuie spus că majoritatea tendințelor manifestate în prima lună a anului vor fi permanente pe parcursul lui 2024. Adică, veniturile fiscale vor crește, chiar dacă inflația va încetini, iar cheltuielile cu salariile și cele cu pensiile sunt de tip permanent, adică vor crește în mod constant.

De exemplu, cheltuielile cu salariile bugetare vor crește anul acesta cu aproximativ 26 miliarde de lei, păstrând ritmul din prima lună. De altfel, una din cele îngrijorătoare evoluții bugetare se înregistrează la capitolul cheltuieli de personal, adică salariile personalului bugetar.

În ianuarie a.c., cheltuielile bugetare cu salariile din sectorul public au crescut cu 20% față de ianuarie 2023. Procentajul este foarte mare și arată amplitudinea cu care au crescut salariile bugetare la începutul acestui an, departe de ochii publicului.

Desigur, putem lua în calcul și mărirea aparatului bugetar din anul 2023, care induce o creștere generală a cheltuielilor cu salariile. Indiferent, însă, de explicații procentajul de creștere a salariilor bugetare cu 20% este foarte mare. Este mult în contextul în care inflația a fost în luna ianuarie de 7,4%, iar anul se va încheia cu o inflație cuprinsă între 4% și 5%. După cum se poate observa, o creștere cu 20% este absolut acoperitoare în raport de inflație, ceea ce arată că bugetarii s-au pus la adăpost anul acesta de creșterea inflației, iar în medie pentru angajații din sectorul public creșterile de salarii vor depăși creșterile de prețuri de aproape patru ori.

Desigur, anul acesta ar putea să urmeze și alte creșteri de salarii bugetare și chiar noi angajări la stat, dat fiind că suntem într-o perioadă electorală. Apar, de altfel, astfel de semne chiar din această lună, ceea ce va însemna o inevitabilă creștere a fondului de salarii în sectorul bugetar.

Dacă privim modelul bugetar din ianuarie a.c., vom vedea că anul acesta două treimi din taxele și impozitele mai mari plătite la buget se vor cheltui pentru a achita salariile mai mari ale bugetarilor. Restul creșterilor de cheltuieli se vor acoperi prin deficitul bugetar, adică prin împrumuturi.