Din oras

“Mistretii reloaded”: Vanatori angajati la Primarie

Legea Vanatorii si a Protectiei Fondului Cinegetic permite autoritatilor locale sa angajeze vanatori profesionisti in cazul in care animalele salbatice periculoase patrund in intravilan, dar nu ia in evidenta exemplarele.

Potrivit articolului 17, linia B din Legea 407/2006, “managementul populatiei faunei de interes cinegetic din suprafetele neincluse in fondurile de vanatoare se face de catre consiliile locale, pentru intravilanul localitatilor, in baza hotararilor proprii”.

Astfel, daca in Cluj-Napoca ar patrunde o haita de lupi cu rabie, nu o turma de mistreti, doar vanatorii angajati in baza unei Hotarari de Consiliu Local ar putea impusca animalele.

“De managementul populatiilor de specii din intravilan se ocupa primariile. In cazul in care se recolteaza un animal bolnav in intravilan, primaria poate face contract de prestari servicii, iar animalul se poate recolta cu avizul politiei. Contractul se poate face cu o asociatie de vanatoare, cu vanatori autorizati”, a explicat pentru Ziar de Cluj, directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV), Istrate Stetco.

Legea, insa, are o scapare. Potrivit articolului 52,  “animalele salbatice din intravilanul localitatilor, din ariile protejate de tip faunistic, din gradinile zoologice, din centre de reabilitare, din sanctuare, cele detinute sau folosite legal in scopuri artistice, precum si cele din crescatoriile de vanat autorizate si din complexurile de vanatoare nu sunt supuse dispozitiilor prezentei legi”.

Cu toate acestea, animalele ar putea fi tranchilizate de catre orice medic veterinar, sustin specialistii ITRSV Cluj alaturi de reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

“Tranchilizantul se poate utiliza doar in baza unei hotarari a  CL, iar personalul trebuie sa fie autorizat pentru recoltare”, a adaugat Stetco.

DSVSA Cluj sustine ca orice medic veterinar ar putea sa tranchilizeze animalele periculoase patrunse in oras.

“Aceste substante medicamentoase pot fi procurate de la orice medic veterinar, care are drept de comercializare”, a aratat seful DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *