In vizor

Misterul unui prag roman de intrare în casă, devenit „scară” de acces pentru clujeni, descifrat de arheologi

Lespedea romană ce a devenit o simplă „scară” de acces pentru clujenii grăbiți, care zace pe șantierul de pe latura vestică a străzii Regele Ferdinand, reprezintă o descoperire cât se poate de valoroasă, după cum puteți aprecia cu ochiul liber, motiv pentru care va face parte din piesele Muzeului de Istorie. Dar până una-alta, spre bucuria pietonilor, această piesă unicat poate fi folosită de clujeni, care pot încerca senzații „romane”, călcând la propriu pe ea. 

CITEȘTE ȘIIstoria, călcată în picioare, la propriu, pe Regele Ferdinand FOTO

Dacă este vorba despre o descoperire tip monument de categoria I sau ba, ei bine, asupra acestui aspect încă nu par să se fi pus de acord nici specialiștii în domeniu. Iată poate de ce, piesa a fost lăsată de izbeliște pe șantier. 

Ziar de Cluj a discutat cu arheologul Sorin Cociș din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei (filiala Cluj-Napoca a Academiei Române), prilej cu care am realizat o descoperire mai mare chiar decât lespedea de piatră propriu-zisă: după cum apreciază specialiștii în domeniu, este vorba de un prag de intrare într-o casă, o descoperire cât se poate de valoroasă. 

Descoperirea făcută de arheologi a fost din păcate lăsată sub cerul liber, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Desigur, nu trebuie să vă manifestați îngrijorarea: piesa a fost inventariată și se află în vizorul specialiștilor. 

După cum a apreciat arheologul clujean Sorin Cociș, tonajul acestei piese nu permite transportarea facilă a acesteia, iar informațiile conform cărora lespedea romană a devenit o simplă „scară” de acces nu s-au dovedit a fi suficient de alarmante.

Cel mai probabil de luni sau atunci când condițiile meteo o vor permite, pragul roman de acces va fi transferat în grija muzeului. 

Și totuși, până să ajungă arheologii clujeni pe șantier piesa a fost mutată, cu toată greutatea ei, cu buldoexcavatorul oare?, dintr-o parte-n alta, spre a servi unor scopuri mai puțin nobile, dar ceva mai practice. 

Doar călcând în picioare istoria, la propriu, aveți acces la lumea modernă, plină de dichis și accesorii de lux care vă fac cu ochiul din vitrinele magazinelor. 

Prin urmare, nu trebuie să ne facem griji. Lespedea romană se află în atenția specialiștilor. 

Iar clujenii pot călca fără remușcări peste fărâma de istorie ce le stă în cale, spre tehnologia 5 G și roboții virtuali, promovați cu insistență de Primăria Cluj-Napoca. 

La Cluj, se poate. Se poate orice. 

Chiar și istoria poate fi făcută preș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *