Editorial

Misterul de la Maranatha

Ni s-a mai intamplat o data. Acum vreo luna si ceva cand Mirela Ogrutan, o amabila functionara a Primariei Cluj-Napoca (si nu e o ironie), ne-a transmis ca pur si simplu nu gaseste o solicitare pe care Ziar de Cluj o trimisese in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public.

Regula spune ca institutia poate sa ne raspunda in termen de o luna, nu musai pe loc, dar trecuse deja o luna si, inainte de a imi suna avocatul pentru lamuriri, am spus ca poate chiar o fi fost o greseala de receptionare a emailului si ca nu e cazul sa reactionam atat de impulsiv. Drept pentru care am asteptat si am primit intr-un final informatiile solicitate.

Motivul pentru care scriu acest text nu este pentru ca s-a mai intamplat o data, caci oameni suntem, se poate gresi, iar emailurile se mai pot si rataci. Scriu acest text pentru ca am auzit de la cineva din primarie ca unii functionari ce trebuie sa raspunda la solicitarile noastre (si aici nu ma refer la cei de la departamentul Mass-media care doar inainteaza cerererile serviciilor de resort) sunt foarte ofticati ca trebuie „sa isi piarda vremea” cu „aia de la ziar”, plangandu-se ca au innebunit jurnalistii de la Ziar de Cluj care fac cel putin 10-15 solicitari pe saptamana.

Dragi functionari, banul public si felul in care este el cheltuit sunt lucruri importante. Ca domniilor voastre nu vi se pare, va priveste. Nu incetez sa ii multumesc din cand in cand lui Vasile Dancu, initiatorul legii 544, caci presa este mai serioasa de cand aceasta lege exista. Functionarii publici, din lene, ignoranta sau interes personal, ascundeau pana la promulgarea legii 544 informatii vitale de ochii si urechile opiniei publice. Acum ii paste inchisoarea daca mint cand le furnizeaza.

Sigur ca ii irita pe functionarii din Primarie sa aflam ca, pe langa salarii, unii dintre ei, mai smecheri, au si venituri colaterale din „munca” pe proiectele europene. Sigur ca multi dintre ei au prietesuguri, asa cum sunt cei ce tot achizitioneaza pe neve publicitate de la firma Simonei Istratescu, fosta secretara a lui Boc.

De n-am fi noi, astia, neica nimeni, ziaristii, multe din misterele ce inconjoara desfasurarea licitatiilor ori cheltuirea banilor publici, ar ramane ascunse in arhivele institutiilor.

Asa ar fi ramas si licitatia pe care o voi prezenta mai jos, despre care mi-am amintit intr-o seara, acum o luna si o zi, cand m-am decis sa cer lamuriri asupra ei.

E vorba de o licitatie destul de consistenta numita „PROIECTARE SI EXECUTIE LUCRARI LA OBIECTIVUL LICEUL TEOLOGIC ADVENTIST MARANATHA- SUPRAETAJARE CORP C”, o lucrare de constructii aparent banala la edificiul cunoscutului Liceu Maranatha. As fi trecut poate peste acest anunt de licitatie daca nu m-ar fi frapat diferenta enorma dintre valoarea estimata de contractant – Primaria Cluj-Napoca – 3.123.010 lei – si suma oferita de castigator: 1.645.500 lei.

Castigatorul? Firma de casa cea mai noua a primariei – SC Construdava SRL din Sighetu Marmatiei cea care a castigat licitatii de milioane de euro in anii precedenti tot pe proiectele municipalitatii si care obisnuieste sa mearga la preturi de dumping in ofertarea lucrarilor de constructii, in defavoarea unor firme de constructii clujene de traditie care ofera preturi aproximativ egale, dar niciodata la jumatate, cum face Construdava.

Si mai ciudat mi s-a parut cand am observat ca data publicarii anuntului de participare cu nr. 322286 a fost de 21 martie 2012, iar atribuirea s-a facut abia 6 luni mai tarziu. Catre Construdava.

Si m-am intrebat: domnule, e o simpla supraetajare a unui liceu, de ce au fost necesare 6 luni de la momentul initierii licitatiei pana la atribuire?

Ce interese n-or fi fost implinite timp de 6 luni si ce s-a clarificat cand s-a atribuit pe SEAP licitatia catre SEAP?

De aceea, m-am gandit sa adresez doar cateva intrebari catre Primarie. Sunt intrebarile la care inca nu am primit raspuns, dar ale caror raspunsuri inca le astept, caci vreau sa inteleg de ce aceasta licitatie inceputa pe vremea domnului primar Radu Moisin s-a terminat abia la inceputul campaniei electorale pentru parlamentare sub sceptrul noului primar Emil Boc:

  1. Care este identitatea celor 7 ofertanti ce au propus sume pentru aceasta licitatie si care sunt aceste sume?
  2. Care sunt motivele pentru care desemnarea unui castigator a necesitat scurgerea unui timp de 6 luni? Au existat contestatii sau suspendari ale procedurilor de atribuire?

E simplu, doar doua intrebari si ma descurc eu mai departe! Asa cum am invatat de la regretatul meu coleg Florin Chima! Care imi zicea mereu: „Liviu, cand faci o ancheta, urmareste banii!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *