Trezorierul Partidului Social Democrat, deputatul Mircea Drăghici, a sesizat joi Inspecția Judiciară cu privire la abaterile disciplinare săvârșite de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) care fac cercetări în două cauze penale privind gestionarea fondurilor PSD.
Potrivit sesizării depuse, procurorii care efectuează urmărirea penală, precum și Procurorul Șef al Biroului de informare și relații publice din cadrul PÎCCJ au încălcat grav secretul deliberării sau confidențialitatea lucrărilor care au acest caracter, fără a servi interesul public ce ar fi justificat un demers de comunicare.
Deputatul PSD a evidențiat tratamentul selectiv pe care îl manifestă procurorii cu privire la clarificările solicitate în legătură cu cercetările efectuate: „Procurorii au răspuns imediat unor jurnaliști arătând că eu aș fi vizat de verificări în două dosare. În schimb, eu, care se pare că sunt vizat direct în aceste două cauze, nu am primit încă un răspuns de la PÎCCJ, deși în urmă cu câteva săptămâni am solicitat procurorilor să îmi spună ce calitate am în anchetă și în ce stadiu se află cercetările. Prin această manieră selectivă de informare și fără a face clarificările necesare, se induce deliberat suspiciunea unei vinovății, fără a mi se da șansa de a mă apăra”, a declarat Mircea Drăghici.
Trezorierul PSD a subliniat încă o dată că toate controalele financiare efectuate până în prezent de Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă au certificat în repetate rânduri că PSD a respectat întru totul legislația finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.
De asemenea, în lipsa unei nereguli semnalată de Autoritatea Electorală Permanentă, autosesizarea PÎCCJ cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile unui partid politic reprezintă o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat. „În toate statele Uniunii Europene, ca și în România, legislația în materia finanțării partidelor politice asigură transparența în cheltuirea fondurilor partidelor, dar în același timp impune limite stricte pentru prevenirea unor ingerințe disproporționate din partea parchetelor, ce ar putea fi catalogate ca mijloace de presiune politică. Din acest motiv, în țările europene, intervenția procurorilor poate avea loc doar în urma sesizării unei autorități independente, de genul Autorității Electorale Permanente din România”, a precizat trezorierul PSD.