Politica

Mircea Abrudean, despre alegerile parlamentare la Cluj: „Este la fel de sigur să mergi la vot ca și cum mergi la cumpărături” VIDEO

Am stat de vorbă cu prefectul Clujului, Mircea Abrudean, despre cât de sigur este procesul de votare la aceste alegeri parlamentare. Clujul are peste 600 de secții de votare a cărui scop principal astăzi este să asigure toate măsurile de siguranță pentru cei ce vor să își exercite acest drept democratic. Prefectul asigură că mersul la vot este la fel de sigur ca mersul la cumpărături.

Urmăriți declarațiile acestuia: 

„Avem experiența alegerilor locale deja, care s-au ținut în pandemie, pentru că aici este o diferență față de celelalte alegeri. Modul în care ne-am organizat pentru asigurarea sănătății tuturor celor care se duc la vot, a alegătorilor și a celor care se află în secțiile de votare. Așa cum am făcut și la locale, ne-am asigurat că secțiile de votare au o suprafață minimă suficientă pentru a asigura niște reguli de distanțare, atât pentru cei care sunt în secții, personalul, respectiv cât și pentru cei care vin la vot. Evident, partea de dezinfectare a secțiilor de votare s-a făcut cu sprijinul autorităților locale. În rest avem un total de 665 de secții de votare în județul Cluj: 289 în mediul urban, 376 în mediul rural. Avem 611.636 de alegători cu drept de vot, un număr aferent de buletine de vot pentru fiecare categorie de alegeri: Senat și Camera Deputaților. Este o marjă de 10% în plus la buletinele de vot în cazul în care este nevoie. Așa prevede legea. Toate aceste materiale electorale au fost puse la dispoziție în toate secțiile de votare. De asemenea sunt măști, mănuși, dezinfectanți, deci tot ceea ce este necesare pentru a asigura siguranța și sănătatea tuturor celor care vor fi prezenți acolo. Din acest punct de vedere provocarea este ca și la locale una destul de mare, avem experiența alegerilor locale când nu am avut nicio persoană infectată (n.red. cu COVID), din anchetele epidemiologice, care să fii provenit din procesul electoral, ceea ce este foarte bine și suntem convinși că nici la aceste alegeri nu vom avea astfel de persoane care să se infecteze din procesul electoral”, explică prefectul. 

Cât de sigur este să mergi la vot la alegerile parlamentare? 

„Este absolut la fel de sigur ca și cum mergi la cumpărături. Poate chiar mai sigur, pentru că lucrurile sunt controlate, monitorizate de foarte multe instituții cu abilități în acest domeniu. Sunt organizate astfel încât să nu existe absolut nicio problemă pentru nimeni. Din punct de vedere al siguranței este foarte sigur să te duci la vot, fără niciun fel de griji. Probabil că este mai riscant să te duci la cumpărături decât să mergi la vot, pentru că acolo nu suntem convinși că regulile se respectă întotdeauna, deși noi suntem prezenți cu forțe de ordine peste tot. În schimb, la secțiile de vot avem toate normele asigurate și verificate astfel încât toată lumea să își poată exercita dreptul la vot conform Consituției, fără griji”, a mai adăugat acesta. 

A fost suplimentat personalul din secțiile de votare? 

„Avem mai puține renunțări din rândul președinților și locțiitorilor din secțiile de votare decât la locale, când au fost mai mulți care din anumite motive au renunțat la această calitate. În acest moment suntem în regulă. Nu există secții de votare descoperite nici cu personal, nici cu operatori ai tabletelor. 

În secțiile de vot vom găsi personalul de pază, apoi personalul auxiliar care se va ocupa monitorizarea temperaturii tuturor celor care intră în interiorul secției, pentru că la fel ca la locale toată lumea va fi termoscanată pentru a ne asigura că nu există persoane cu febră sau cu alte simptome care pot afecta procesul electoral și sănătatea celorlalți. Sunt cei din secția de votare, respectiv președinții locțiitori și ceilalții membri reprezentanți ai partidelor politice, operatorii tabletelor care asigură scanarea cărții de identitate în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot”, explică Mircea Abrudean.  

Se păstrează numărul redus de persoane care pot vota în același timp într-o secție? 

„Da, sunt maxim 5 așa cum a fost și la locale. Ne vom asigura de respectarea distanțării pentru că vă spuneam că avem personalul de pază, iar președintele secției are atribuții suplimentare în acest sens. Deci lucrurile ar trebui să decurgă fără niciun fel de problemă”, a mai precizat acesta. 

Duminică dimineața, la ora ora 11, în Cluj, au votat 45.275 de clujeni. Dintre care: 39.964 pe liste permanente, 4.688 – pe liste suplimentare şi 623 cu urna mobilă. 

Au votat 32.003 persoane din mediul urban și 14.183 de persoane din mediul rural.

Cei mai mulți alegători din județul Cluj care s-au prezentat deja la urne sunt din categoriile de vârstă 45-64 și 65+.

La nivel naţional prezenţa este de 7,78 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *