Rautacisme

Minte-mă frumos: Cluj-Napoca, cea mai ridicată calitate a vieții din România!

În raportul său de activitate pentru anul 2020, primarul Emil Boc notează, ca un punct distinct, faptul că orașul pe care îl administrează le oferă locuitorilor cea mai ridicată calitate a vieții din România, Clujul fiind pe locul I pe țară, iar Bucureștiul doar pe locul IV. Lucru imposibil, dacă ne gândim numai la nivelul veniturilor, care în Capitală sunt mai ridicate decât la Cluj, în condițiile în care prețurile sunt similare. Ba chiar sunt mai mari la Cluj, orașul cu cele mai scumpe locuințe din țară.

Calitatea vieții la Cluj nu poate fi mai bună decât în București, așadar, în condițiile în care clujenii câștigă mai puțin decât bucureștenii, dar au cheltuieli mai mari (cel puțin privind costurile locuirii, indiferent că închiriază sau cumpără un imobil).

În privința atractivității orașului, înainte de pandemie, Sibiul era plin de turiști, toate facilitățile de cazare fiind ocupate permanent, în timp ce în hotelurile și în pensiunile Clujului găseai camere la discreție. Cu toate acestea, în topul celor mai atractive orașe, Clujul este trecut pe primul loc, iar Sibiul de abia pe locul cinci.

Din perspectiva condițiilor de viață ale oamenilor care locuiesc în oraș (acces la servicii, mod de petrecere a timpului liber, utilități), Clujul este din nou pe primul loc, urmat de București, Brașov și Timișoara, cu toate că și în pandemie, și înainte de ea, Bucureștiul oferea mult mai multe posibilități de petrecere a timpului liber (parcuri, teatre, cinematografe, evenimente culturale, aqua park etc.). Pe timp de pandemie, brașovenii au Poiana Brașov, iar clujenii au 2 metri de pârtie la Buscat, iar exemplele pot continua, pentru a arăta că orașul de pe Someș este departe de a fi pe locul I pe țară la capitolul „mod de petrecere a timpului liber”.

Ca facilități culturale, Clujul are două instituții teatrale mari, Teatrul Național Cluj-Napoca și Teatrul Maghiar de Stat, plus câteva inițiative de teatru experimental, privat. Filarmonica nu are un sediu propriu. Câte teatre are Bucureștiul?

Din perspectivă economică, ne putem întreba câte firme mari operează în Cluj și câte în Capitală?

În topul care plasează Clujul pe primul loc pe țară este menționat și transportul public. Clujul promite metrou, Bucureștiul are.

În ciuda evidențelor care ne spun că nu suntem deloc pe locul I pe țară, primarul Boc afirmă contrariul în raportul său de activitate pentru anul 2020:

„Cluj-Napoca, cea mai ridicată calitate a vieții din România conform Barometrului Urban național publicat la 1 octombrie 2020

Municipiul Cluj-Napoca este pe primul loc în România sub aspectul condițiilor de viață ale oamenilor care locuiesc în oraș și, de asemenea, este poziționat ca cel mai atractiv oraș în cadrul Barometrului Urban publicat recent pe https://citadini.ro/barometru-urban-2020/ și realizat sub egida Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și a Băncii Mondiale.

Top orașe atractive: Cluj-Napoca 21,8%; Brașov 15,6%; Timișoara 10,3%; București 9,8%; Sibiu 9,7%; Oradea 7,6%; Constanța 3,8%; Iași 3,1%.

Din perspectiva condițiilor de viață ale oamenilor care locuiesc în oraș (acces la servicii, mod de petrecere a timpului liber, utilități), Cluj-Napoca (17,4%) este urmat de București (12,3%), Brașov (10,7%) și Timișoara (8,7%).

Municipiul nostru este apreciat din perspectivă economică și educațională, dar și din perspectiva altor aspecte precum facilitățile culturale sau transportul public. La fel ca în cazul tuturor orașelor mari, barometrul indică și domenii unde e necesar să avem mare atenție, precum cel al poluării urbane sau probleme sociale importante precum locuințele sociale.

Barometrul Urban a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României și publicat pe 1 octombrie 2020. Datele au fost colectate în perioada 1 iulie – 15 august 2020, în cadrul unui sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România.

Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană.”

Cu alte cuvinte: minte-mă frumos! Realitatea palpabilă contează mai puțin decât realitatea coafată electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version