In vizor

Minivacanta de 1 mai la mare, o adevarata lupta pentru clujeni

Clujenii care isi doresc sa ajunga la mare in minivacanta de 1 mai trebuie sa se inarmeze cu rabdare si…bani. O calatorie cu singurul tren care pleaca din capitala Ardealului si ajunge la mare, in Constanta, dureaza 14 ore, fara sa calculam inevitabilele intarzieri si costa peste 200 de lei. Calatoria cu autocarul e si mai scumpa.

Clujenii care si-au pus in gand sa vada marea de Ziua Internationala a Muncii trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa se puna pe drum. Asta in cazul in care nu au masina personala si se gandesc sa ajunga pe litoral cu trenul. Singurul tren direct Cluj-Napoca – Constanta pleaca seara la 22:15 si ajunge la mare a doua zi, la 11:42, sau cel putin ar trebui sa ajunga. Daca mai punem la socoteala si intarzierile inevitabile pe o ruta atat de lunga, o calatorie poate ajunge, fara probleme, la 15 ore.

Nici cheltuielile cu o astfel de calatorie nu sunt mai prejos. Un bilet intreg, dus-intors, de la Cluj la Constanta costa 221 de lei. Studentii platesc mai putin – un bilet dus costa 65 de lei. Aceeasi suma se plateste si pentru intoarcere. In total, 130 de lei.

Fany te duce la mare…pe bani multi

Nici transportul cu autocarul nu pare o idee mai buna, daca e sa luam in calcul timpul si banii investiti intr-o astfel de calatorie. Fany, firma de transport care are sloganul “Fany te duce la mare” are un singur autocar care pleaca din orasul de pe Somes si ajunge la mare. Plecarea e la 21:30, iar ora la care ajunge la destinatie, in Constanta, e 9:15, a doua zi. Adica aproape 12 ore.

Pentru o singura calatorie, pretul unui bilet e de 150 de lei. Asta inseamna ca un drum dus-intors costa 300 de lei. In plus, compania de transport nu face reduceri pentru studenti.

Cea mai buna alegere e masina personala

Cei care se gandesc sa ajunga pe litoral cu masina personala in acest weekend platesc aroximativ aceeasi suma pentru combustibil. Pentru un drum de aproape 700 de kilometri, la un consum mediu de 7%, e nevoie de aproape 50 de litri de combustibil. Asta inseamna aproape 300 de lei, daca luam in calcul faptul ca pretul pentru un litru de benzina e de peste 5,7 lei. Diferenta consta in faptul ca intr-un autoturism incap patru sau chiar cinci persoane, iar cheltuielile pentru deplasare se pot imparti.

Bataie pe locurile de cazare

In Mamaia si Vama Veche nu mai sunt locuri de cazare, dar pentru cei care se vor hotari in ultima clipa sa vina la mare mai exista variante.  O optiune pentru aceste doua statiuni ar fi corturile, pentru ca locuri de cazare cu greu se mai gasesc. Hotelierii spun ca aceste statiuni sunt inchise si ii indeamna pe turisti sa incerce sa gaseasca o camera libera in statiuni precum Neptun, Jupiter sau Venus.

Tarifele pentru vacanta de 1 Mai au variat in functie de perioada in care s-au facut rezervarile. O camera dubla in Mamaia sau in Vama Veche, la un hotel de doua stele, a ajuns la 150-200 de lei pe noapte, iar la trei stele nu a depasit 250 de lei. Preturile sunt mai mici la pensiuni, dar sa mai prinzi o camera libera in acesta perioada e o loterie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *