Politica

Ministrul Muncii: ”Se lucreaza la legea salarizării”

Legea salarizării este în lucru, spune ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu. În această fază au loc consultări cu familiile ocupaţionale și există un corp al legii cu patru principii.

”La legea salarizării avem un corp al legii cu patru principii. Primul dintre ele este acela de a face o ierarhizare atât în interiorul familiilor ocupaţionale, cât şi între ele şi niciun salariu în plată să nu mai depăşească coeficientul de 12, care este al preşedintelui”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Celelalte principii sunt grilă pentru administraţia publică locală, plafonarea sporurilor şi o bonificaţie care să fie legată de performanţă.

”Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus că în acest moment avem gata partea de filozofie a legii. Există trei variante de lucru pe anexe. Suntem în plină perioadă de consultări cu toate familiile ocupaţionale. Avem minimum două întâlniri în fiecare săptămână. Încercăm să terminăm consultările”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3.

Ea a adăugat că, după finalizarea consultărilor, Banca Mondială va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate în Coaliţie, apoi vor merge în Parlament.

”În tot acest proces, fie că discutăm despre pensii, fie că discutăm despre salarii, avem implicaţi patru actori: Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Este un joc strâns pe care trebuie să-l facem foarte atent, dar vă asigur că îl facem în interesul românilor”, a mai spus ministrul Muncii.

Pensiile vor fi recalculate, dar după ce va intra în vigoare reforma pensiilor publice, a mai precizat ministrul.

”Pensiile de contributivitate – avem 2 procese care se desfășoară în parelel: primul este digitalizarea tututor dosarelor de pensii, aproape 3.900.000 sunt deja digitalizate. Până la 31 august, sarcina președintelui Casei Naționale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces.

Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta, având datele deja în sistem, astfel încât procesul de recalaculare să fie mai facil.

Întâi vom va face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim după care vom recalcula pensiile pentru agricultori, a spus ministrul la TVR Info.

Despre majorarea pensiilor, ministrul a spus că sunt două variante de lucru: ”dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, vom aplica legea nouă în cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum.”

”Crește pensia minimă. Acum pensia minimă este de 1.125 de lei. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate și justiție socială pentru pensionarii români și de a crește veniturile și a celor cu pensii mici”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Exit mobile version