Anchete

Ministrul Mediului, dezvăluiri după ancheta Strict Secret: „Toate țările din UE refuză să primească urși de la noi, ne dau doar sfaturi”

Scris de 238

La câteva zile de la publicarea anchetei despre cum a evoluat populația carnivorelor mari, ministrul Mediului, Tanczos Barna a acceptat un interviu în exclusivitate pentru StrictSecret.ro în care a confirmat datele prezentate de această publicație și ne-a explicat cum celelalte state din Uniunea Europeană refuză să primească din surplusul de populație al urșilor, rezumându-se doar la sfaturi. 

Barna zice că Ministerul Mediului a lansat pentru a treia oară o licitație prin care sa contracteze serviciile unei firme care să facă o estimare a populației de urși din România, dat fiind că nu mai există astfel de statistici oficiale încă din 2016. 

Ministrul confirmă imprudența cu care Gabriel Păun, promotorul Agent Green, dă lecții de comportament în cazul unei întâlniri om-urs și condamnă ONG-urile pentru blocarea Directivei care vizează vânatul păsărilor, un subiect sensibil aflat acum pe masa Curții Constituționale a României. 

Cel mai grav aspect pe care l-am aflat din interviu este că România nu are astăzi stabilită o sumă de despăgubire pentru persoanele rănite, mutilate sau ucise de atacurile animalelor sălbatice. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii februarie, ar urma să fie reglementat acest aspect prin despăgubiri morale în bani, cuantumul veniturilor victimei până la vârsta de pensionare și costurile cu serviciile funerare, acolo unde este cazul. 

Care sunt planurile de intervenție în cazul lupului sau cormoranului? Cât de eficiente sunt dezbaterile pe modificările legislative? Cum gestionează/au gestionat alte state problemele cu atacurile animalelor sălbatice? Cât de eficientă este comisia care constată pagubele generate de animalele sălbatice și în cât timp acordă Ministerul Mediului sumele stabilite în urma evaluării?

Citiți răspunsurile ministrului la aceste întrebări în interviul de pe strictsecret.ro.ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 mins Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 43 mins Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 1 hour Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 1 hour Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 2 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 6 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 18 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 24 hours In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE