Focus

Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat în urma scandalului dintre coaliția de guvernare și UDMR. Mărul discordiei: limba română pentru minoritățile naționale

Ordonanța Guvernului prin care a fost modificată Legea educației naționale și care viza predarea limbii române pentru minoritățile naționale a dus, în final, la demisia ministrului Educației, Valentin Popa. Ordonanța inițială, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii august și promovată de Valentin Popa, a interzis învățătorilor maghiari să predea limba română în absența unor studii universitare de specialitate, ceea ce a dus la o adevărată revoltă a părinților și profesorilor din zonele cu minorități naționale.

Despre aceste reacții, Ziar de Cluj a publicat o serie de articole.

În Cluj-Napoca, reprezentanții Colegiului Național ”George Cosșbuc” luaseră atitudine în acest sens și contestau noile prevederi care intrau în vigoare după adoptarea OG din 23 august 2018.

CITEȘTE ȘI: Limba română ca limbă străină pentru minoritățile naționale. CN “George Coșbuc” se revoltă împotriva “discriminării evidente dintre cadrele didactice”

De asemenea, o poziție tranșantă în privința Ordonanței adoptate de Guvern și care aducea modificări Legii educației naționale a fost adoptată și de către reprezentanții Universității Babeș-Bolyai.

UBB solicita în acest context ”instituirea unor excepții de la prevederile extrem de restrictive aprobate prin ordonanță de govern”. 

CITEȘTE ȘI: UBB solicită Ministerului Educației “instituirea unei excepții de la prevederile extrem de restrictive” ale Ordonanței ce reglementează predarea limbii române pentru minoritățile naționale

Măsura a intrat în vigoare cu începere din acest an școlar, după ce a fost aprobată de Executivul PSD-ALDE, prin Ordonanță, pe 23 august 2018, cu doar 20 de zile înainte să înceapă școala.

Copiii de până în clasa a IV-a, care fac parte din minoritățile naționale, învață de acum înainte materia Limba și literatura română de la profesorii de gimnaziu și liceu de Limba română, și nu de la învățătoare. Părinții și profesorii acuză că măsura nu le-a fost adusă în dezbatere și că profesorii de Română intră la clase fără să fi fost formați înainte cum să le predea copiilor de vârste atât de mici.

Ordonanța care bulversează învățământul minorităților a fost realizată de unul din grupurile de consilieri din jurul lui Liviu Dragnea și nu de către Ministerul Educației. Aceasta ar fi trebuit să reprezinte moneda de schimb cu care Liviu Dragnea a încercat să-și cumpere susținerea guvernării de la UDMR. În mod paradoxal, ordonanța a avut un efect contrar și a dus la pierderea susținerii din partea Uniunii.

CITEȘTE ȘI: Un senator PSD reacționează dur pe FACEBOOK la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor, de remaniere a ministrului Educaţiei

Astfel, președintele UDMR a fost extrem de revoltat după ședința Consiliului Permanent al UDMR care a avut loc vineri în Cluj-Napoca.

Kelemen Hunor a declarat într-o conferință de presă că UDMR încetează colaborarea cu ministrul Educației, Valentin Popa, în baza faptului că Uniunea nu a fost consultată în ultimele trei săptămâni cu privire la două decizii importante care îi vizează pe maghiari.

Kelemen Hunor a mai declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.

”Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanță, ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să fie desfășurate în limbile minorităților, de profesori de specialitate.

UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute în afara normei de bază și plătite suplimentar de către învățătorii de la clase care predau limbile minorităților și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu.

După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat Valentin Popa.

În acest context, Valentin Popa a demisionat joi, de la șefia Ministerului Educației, după ce în cursul dimineții a refuzat cererea lui Liviu Dragnea de a semna o ordonanță care să anuleze efectele  OG din 23 august 2018, criticate dur de UDMR. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *