Editorial

MINISTRUL CU COVRIGUL LA GURĂ

Poate că treceam mai ușor prin pandemia asta dacă aveam niște autorități care știau să comunice. Am avut, în schimb, o bulibășeală informațională.

Ne-au gătit ăștia o ciorbă de incoerență și ne-au băgat-o pe gât, iar noi a trebuit să ne mulțumim cu ce am primit. Ba poate ar fi trebuit să-i și felicităm pe chefii de la guvernare pentru o mâncare de bodegă cu pretenții de stele Michelin. Ieșea câte unu’ la declarații, ca peste câteva ore să fie contrazis de altul. După care venea al treilea să ne explice cu totul altceva. Iar poporul trebuia să înțeleagă ceva din acest ghiveci, în timp ce se confrunta cu o pandemie care îi amenința viața.

E fain să fii român, să fii în pericol și să nu te poți baza că autoritățile măcar vor vorbi coerent cu tine. Nu să-ți salveze viața, asta e prea mult. Dar măcar să-ți spună, clar și răspicat, ce să faci ca să te salvezi.

Dacă aterizează la noi niștre extratereștri cu intenții pașnice și trimitem o delegație să-i întâmpine, păi distrug ăia planeta. Atât de bine comunică ai noștri.

Azi avem spinosul caz al covrigilor. Poate nu știați, dar covrigul este o problemă națională. În vremurile astea grele, îndrăgitul preparat nu se mai găsește în cozile câinilor, ci este la gura unui ministru care ne explică noile reguli de conduită socială.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat explicații despre noul Ordin care introduce obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește șase la mia de locuitori. Întrebat, la Antena 3, dacă o persoană poate mânca un covrig pe stradă, fără mască, acesta a răspuns: „Categoric da, dacă eşti singur şi nu sunt şi alţi oameni în jurul tău.”

De unde deducem că, dacă sunt și alți oameni în jur, trebuie să mâncăm covrigul cu mască. Ceea ce nu e chiar ușor, dar suntem români, ne descurcăm. Măcar îl putem mânca urât, că nu se vede.

O altă nedumerire e ce înseamnă singur pe stradă? În timpul zilei, sunt șanse extrem de mici să fii singur pe o stradă. Mai ales pe arterele principale.

Ce faci, cauți o stradă mai micuță, care să fie numai a ta? Stai la pândă, să vezi când se golește o stradă, ca să poți băga covrigul în gură?

Le spui celor din jurul tău să dispară, că ai vrea să mănânci un covrig? Mie să mi se spună exact în ce condiții pot să-mi mănânc covrigul!

Ăsta e un exemplu de haos informațional. Un reprezentat al statului n-a fost în stare să mă lămurească despre îngurgitarea unui covrig. Și să mă aștept că poate gestiona o pandemie?

Trecând peste covrigăreli, nu puteam mânca și până acum pe stradă, chiar dacă masca era obligatorie? Că nu mă prind ce s-a schimbat.

Lucian Bode a mai spus la Antena 3: „Dacă circulăm pe stradă, singur, este normal să nu purtăm mască, dar dacă sunt şi alţii în jurul tău e obligatoriu să porţi mască. Nu poţi să faci activităţi sportive individuale, cu mască, sau dacă te plimbi singur, dar dacă sunt şi alţii în jur, este obligatoriu să porţi masca. Poliţistul nu-ti poate da amendă dacă eşti singur pe stradă şi nu porţi mască. Dacă eşti în zona aglomerată şi nu porţi mască, are toate pârghiile să îi sancţioneze pe cei care nu respectă legea.”

E totul clar, nu? Repet, ce înseamnă singur pe stradă? De la câți oameni în sus nu mai ești singur? Cum stabilește polițistul că ești singur sau nu?

Și, cel mai important, regulile de la covrig se aplică și la shaorma?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *