In vizor

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, după închiderea piețelor: Există foarte multă dezinformare. Primarii au găsit soluţii, piețele din spații închise au fost deschise

După ce piețele au fost închise ca urmare a ultimei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, ministrul Agriculturii, clujeanul Nechita Adrian Oros, condamnă ”dezinformarea” și susține că doar 27 de pieţe dintr-un total de 514 au rămas închise în urma restricţiilor impuse de guvernul PNL-ist. „Există foarte multă dezinformare”, a notat Oros, în cadrul unei conferințe electorale susținute la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

Potrivit informațiilor statistice prezentate de clujeanul Adrian Oros, doar 27 de piețe au fost cu adevărat închise – fiind nevoite să respecte interdicțiile impuse de guvernul PNL-ist. 

„Stadiul de funcţionare a pieţelor agroalimentare, pentru că există foarte multă dezinfomare, este la 16 noiembrie 2020: Dintr-un total de 514 pieţe agroalimentare, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise, nu s-a modificat nimic.

Pentru 120, care funcţionau în spaţii închise, primarii au găsit soluţii privind modificarea fluxului astfel încât şi acestea au fost deschise.

Au rămas închise 27 de pieţe din spaţii închise, adică 5,25%. Asta este realitatea privind pieţele agroalimentare”, a declarat Oros.

în imagine: ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, conferință de presă sediul MADR

sursa captură: adrianoros/facebook.com

Potrivit Hotărârii nr. 52 a CNSU, activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor a fost suspendată începând din 9 noiembrie pentru a preveni infectarea cu Covid-19.

Producătorii agricoli au cotestat și criticat această măsură, considerând că astfel sunt favorizate supermarketurile şi multinaţionalele, iar agricultorii români nu vor mai avea unde să îşi vândă produsele agricole. 

În celelalte cazuri, măsura luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență potrivit Hotărârii nr 52, a fost anulată prin „soluțiile” identificate de primari: activitatea unor piețe care funcționau în spații închise „continuă” sub cerul liber, chiar dacă vremea este specifică lunii noiembrie, cu temperaturi tot mai reduse.

În alte cazuri, „soluțiile” la care au recurs pirmarii au constat în demontarea geamurilor.

Astfel, piețele amenajate în spații închise au fost vandalizate chiar cu mâna autorităților – pentru a permite comerțul în interior – urmând ca ulterior, după cel puțin 14 zile în care hotărârea rămâne valabilă, halele vandalizate să necesite reparații din bani publici. 

De fapt, „soluțiile” aplicate de primari au reprezentat o anulare, fie și parțială, a hotărârii impuse de guvernul PNL-ist în campanie electorală. 

Din rațiuni electorale, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a ținut să prezinte din biroul ministerial statistica privind funcționarea piețelor: după cum susține acesta, doar puțin peste 5% din piețe au fost cu adevărat închise, ceea ce înseamnă că măsura a fost sabotată chiar de guvernanți. 

Piețe volante pe un frig de noiembrie

Piețele din municipiul Cluj-Napoca, aflate în subordinea Primăriei, au fost fie închise, fie vandalizate prin demontarea geamurilor, iar o bună parte dintre producătorii locali au fost nevoiți să vândă la tarabele amenajate afară. 

După cum semnala Ziar de Cluj, piețele s-au transformat în depozite de marfă, iar tarabele amenajate afară au rămas pustii, producătorii refuzând să vândă din cauza temapraturii reduse. 

CITEȘTE ȘI: Piața a devenit un depozit, tarabele cu produse românești sunt pustii 

În Piața Hermes sunt 30 de producători

în Piața Zorilor sunt 15 producători, în Piața Grigorescu 16 producători, în Piața Flora 30 de producători și în Piața Ira peste 40 de producători.

„Am căutat soluții și căutăm în continuare soluții, astfel încât piețele să rămână în continuare funcționale și sunt funcționale. Și, în fiecare cartier, în fiecare dimineață, și eu personal și colegii mei suntem în contact pentru a respecta prevederile legale în același timp, dar, în același timp, a crea cele mai bune condiții ca ele să rămână funcționale și vă asigur că piețele vor rămâne în continuare funcționale”, declara recent și primarul Emil Boc.

Întrucât activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară, a fost permisă, aceleași autorități care au suspendat prin lege funcționarea piețelor în spații închise, le-au oferit primarilor și recomandări pentru evitarea reglementărilor impuse:

– unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții, se vor organiza astfel încât să fie deschise;

– unde este posibil se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile din proximitatea piețelor;

– se vor organiza piețe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente.

CITEȘTE ȘIBate vântul prin Piața Zorilor, după ce a fost vandalizată de autorități!

Piața Zorilor, construită de Primărie din banii clujenilor, a fost vandalizată de autoritățile plătite din bani publici, care au scos geamurile din țâțâni, geamurile urmând a fi ulterior remontate, tot din banii clujenilor, atunci când criza sanitară și prostia guvernamentală va trece.

Acum, clujeanul Adrian Oros, ministrul Agriculturii, susține conferințe electorale și consideră că restricțiile impuse de guvernul PNL-ist au afectat activitatea producătorilor români doar în proporție de 5%, condiții în care comerțul de produse agricole continuă sub cerul liber, în luna noiembrie. 

În Cluj-Napoca, de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară. În același timp, hypermarketurile și marile lanțuri de magazine, care funcționează tot în spații închise, sunt funcționale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *