In vizor

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a mai făcut un pas legal pentru ”metroul lui Boc”: a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională pentru exproprieri. Vezi care e marele câștigător

Luni, 4 decembrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.

Ce ne-a sărit în ochi din scurta descriere a proiectului este următorul aspect (cităm):

Pentru prezentul act normativ este necesară aprobarea sumei cu titlu de despăgubire, în valoare de 283.182.098,36 lei, aferentă unui număr de 486 imobile, în suprafață totală de  418.188 mp., construcții în suprafață totală de 58.402 mp., împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mc., astfel cum este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul proiect de act normativ.

Suma de 283.182.098,36 lei, aferentă despăgubirii imobilelor, reprezentând terenuri fără investiții prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul proiect, pentru localitățile Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, rezultă din raportul de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat, membru atestat ANEVAR, Chelaru Ștefan Dragoș, având legitimația nr. 11297, valabilă pe anul 2023, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia.

Este chiar culmea cum se vor acorda 283 de milioane de lei despăgubiri pentru exproprierea a peste 400 de obiective (mai precis: 486 conform anexei 2 din sursa citată), când Boc tocmai ce a alocat suma de 300 de milioane de lei numai pentru exproprieri la un parc!

Și, pe sărăcia asta, cu 4 rânduri de alegeri în față, de unde scoate guvernul 56 de milioane de euro numai pentru exproprieri? Poate îi împrumută Boc?

CITEȘTE ȘI:

DE VĂZUT CUI FOLOSEȘTE: Suma necesară exproprierilor pentru Parcul Est a fost majorată la 305.190.725,15 lei de la 37.533.200 lei cât era prevăzut inițial. O creștere de peste 800%!

Apoi, la 486 de obiective de expropriat, credem că procesele cu cei nemulțumiți vor dura ani de zile.

Dar, studiind anexa 2, printre mulți pierdanți, găsim și un mare câștigător: UAT Municipiul Cluj-Napoca cu 53 de poziții la expropriere. Statul îi plătește primăriei, apoi va da în administrare municipalității aceleași terenuri pentru operarea metroului. Dacă OSĂ se facă ceva și nu ne apucă șoricelul lui Boc de cașcaval cam prin anul 2050.

De restul citiți și aplaudați: mândră corabia, meșter Cârmaciul.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile legale în materie de expropriere, raportul de evaluare se întocmește avându-se în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 111, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 4 alin (4)  lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora „expertul evaluator […] este obligat să se raporteze la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 111, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Prin prezentul act normativ se propune aprobarea:

1) amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, conform anexei nr. 1 la proiectul de act normativ;

2) declanșării procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes național Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

3) listei proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii, situate pe raza localităților Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, așa cum rezultă  din evidențele unităților administrativ – teritoriale, precum şi a sumelor individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor în valoare de 283.182.098,36 lei,  pentru un număr de 486 imobile, reprezentând teren în suprafață totală de 418.188 mp., construcții în suprafață totală de 58.402 mp., împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mp., astfel cum rezultă din anexa nr. 2 la proiectul de act normativ.

4) listei imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.

5) listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj” prevăzută în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre.

Întreaga suprafață de teren ce urmează a fi afectată de executarea lucrărilor preconizate este inclusă în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Exit mobile version