In vizor

Ministerul Sănătății a publicat „semaforul” epidemiologic pentru începerea școlii – 7 comune din județul Cluj sunt galbene, iar altele două roșii

În 14 septembrie, peste o săptămână, va începe anul școlar 2020-2021, sub imperiul haotic al pandemiei. Cursurile se vor desfășura după 3 scenarii, denumite după culorile semaforului:

Scenariul verde presupune că în localitatea unde funcționează școala a fost mai puțin de o persoană infectată la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni. Acest scenariu înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul galben presupune că, în ultimele două săptămâni, au existat între 1 și 3 persoane infectate la o mie de locuitori. Scenariul galben înseamnă participarea fizică  zilnică la ore a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și revenirea parțială în școală (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

Scenariul roșu presupune că există mai mult de 3 persoane infectate la mia de locuitori. Acest scenariu înseamnă participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.

„Trebuie să spunem încă de la început tuturor că decizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punctul de vedere al infrastructurii, dar și din punctul de vedere al îmbolnăvirilor.

Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația, dar și din punctul de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrație și, împreună, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației, citată de digi24.ro.

Potrivit situației epidemiologice date publicității de către Ministerul Sănătății, în județul Cluj majoritatea localităților, inclusiv municipiul Cluj-Napoca, se situează în zona verde, cu o incidență a infectărilor sub 1 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că elevii pot participa fizic zilnic, în efectiv complet, la orele de la școală.

Rata de incidență la 1000 de locuitori este în Cluj-Napoca de 0,65, în Câmpia Turzii de 0,44, în Dej – 0,32, Gherla – 0,17, Turda – 0,33, Huedin 0,42, Florești – 0,70, Baciu – 0,49, Apahida – 0,48.

Există în județul Cluj și 7 comune aflate sub scenariul galben: Borșa – 1,52; Ciurila – 1,99; Feleacu – 1,69; Gârbău – 1,78; Recea-Cristur – 1,49; Sic – 1,31; Vad – 1,02.

Două comune din județul Cluj vor funcționa după scenariul roșu: Aghireșu – 4,41; Cornești – 3,05.

Cum se va desfășura școala în regim mixt (fizic și online) sau exlusiv online în aceste comune rămâne de văzut, în condițiile în care în mediul rural nici școlile, nici elevii, nici profesorii nu sunt încă pregătiți pentru educația online. În unele dintre școlile de la țară, nu de mult existau buzi în curte, iar acum li se cere elevilor să învețe de acasă, de pe tablete, conectați la internet. Când unii nu au nici după ce bea apă.

„Astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București,  respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.

Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021”, a transmis Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *