In vizor

Ministerul Sănătății a aprobat protocolul pentru recuperarea post COVID. La Cluj Spitalul de Recuperare deja derulează un program de reabilitare

Scris de 466

Clujul a fost din nou cu un pas înaintea autorităților centrale. Ministerul Sănătății a anunțat că a fost aprobat protocolul de medicină fizică si recuperare post-COVID-19, doar că Spitalul de Recuperare din Cluj a anunțat încă din ianuarie că derulează un program pentru recuperarea pacienților care au fost diagnosticați cu coronavirus.

„Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea și pentru managementul terapeutic privind dizabilitățile complexe rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, a anunțat încă din luna ianuarie că desfășoară un program de recuperare pentru persoanele care au rămas cu diverse probleme de sănătate în urma infecției cu COVID-19.

„Ne referim la tratamentul de recuperare după trecerea prin patologia COVID, de reabilitare a stării de sănătate. Face parte din protocoalele pe care le avem în baza de tratament. Se referă la pacienți care în urma episodului infecțios au rămas cu anumite dizabilități sau vulnerabilități, fie osteomusculare, fie respiratorii. Tratamentul va fi adaptat de la caza la caz după protocoale internaționale. Fiind o patologie nouă, ne-am adaptat la ceea ce se face la nivel mondial și ne-am gândit să oferim și această completare a serviciilor noastre. Recuperarea vizează deficiențe care sunt fie pe sistemul pulmonar, fie pe sistemul muscular, articular. Recuperarea post COVID este absolut necesară. Inițiativa ne aparține, fiind specialitatea noastră și vrem să oferim ceea ce este nevoie pentru comunitate”, a declarat managerul Spitalului de Recuperare.

Pacienții cu forme severe de boală, internați în secțiile de terapie intensivă, indiferent de cauză, asociază decondiționare generală, cu urmări renale, digestive, musculoscheletale, neurologice, endocrine, cardiovasculare, tegumentare, psihice și respiratorii. Între acestea, scăderea forței musculare are prevalență de peste 50%, în primele 2-3 săptămâni fiind cea mai intensă. Astfel, dizabilitatea indusă de decondiționare și imobilizare prelungită se adaugă celei produsă de boala propriu-zisă, afectând în plus funcționarea supraviețuitorilor și întoarcerea acestora la o viață normală.

Dacă prezentați unul dintre simptomele următoare:

 • Scurtarea respirației (dispnee)
 • Oboseală
 • Toleranță scăzută la efort/ exercițiu fizic
 • Slăbiciune musculară
 • Stare generală modificată
 • Palpitații
 • Furnicături ale extermitatilor (degete maini/picioare)
 • Mobilitate articulară redusă
 • Limitarea desfășurării activității zilnice

Vă puteți  prezenta la un consult  la Spitalul de Recuperare prin programare la numărul de telefon 0748211436.

La programare specificați daca ați avut infecție COVID-19. Consultul se face în regim ambulator, la fel și tratamentul de kinetoterapie si fizioterapie.

 Acte necesare:

 • bilet de trimitere de la medicul de familie/medicul specialist, către Recuperare
 • cardul de sănătate
 • cupon de pensie/adeverință de salariat (pentru eliberare concediu medical-la nevoie)
 • acte medicale, bilete de ieșire din spital


ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 1 hour In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 4 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 6 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 8 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
 • Acum 9 hours Sanatate
  Corina Creţu, despre spitalele regionale: “Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile”. Şi tot ea îşi dă răspunsul: Interesul pentru spitalele regionale a dispărut din momentul în care s-a opus parteneriatelor public-privat pe aceste investiţii. Privatizarea Sănătăţii îi roade pe politicienii români
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE