În urmă cu câteva zile, primarul Emil Boc, alături de alți zece primari din țară, au fost chemați la discuții cu conducerea Ministerului Mediului, care i-a somat să facă un plan de calitate a aerului. În caz contrar, România riscă amenzi din partea Uniunii Europene. Primarul Emil Boc spune însă că nici vorbă să existe poluare în Cluj-Napoca. Cât despre studiile apărute recent, acestea ar fi incorecte, făcute de niște persoane care habar nu au.
„Tot mai mulți clujeni folosesc transportul în comun și vom veni la începutul lui martie cu o statistică a creșterii utilizării transportului comun. E vorba de sănătate și de poluare. Clujul nu stă rău la acest capitol. Foarte puține depășiri avem. Suntem cu mult sub limita maximă. Uitați-vă la câteva statistici internaționale și veți vedea că municipiul Cluj-Napoca are printre cele mai bune condiții cu privire la calitatea aerului din Europa! Sunt unii care au măsurat, care nu au habar și spun altceva. Uitați-vă ce spune Agenția Națională de Mediu, care măsoară oficial. La Cluj, indicii care măsoară calitatea aerului sunt în limitele legii! Nu sunt depășiți acești indici prevăzuți de lege. Aceasta nu poate fi contestată de nimeni. Oricât ai comenta un clasament internațional sau altul, ce spune statul român prin măsurătorile oficiale nu poate fi contestat. Asta nu înseamnă că nu trebuie să muncim în fiecare zi ca să diminunăm poluarea”, a declarat Boc, ieri, într-o emisiune radio.
Ne întrebăm de ce primarul spune că în Cluj-Napoca sunt unele dintre cele mai bune condiții cu privire la calitatea aerului din Europa, dar Ministerul Mediului are o cu totul altă părere?
Este interesant și faptul că un studiu publicat la finele lui 2019 de New York Times trage un semnal de alarmă și le prezintă cititorilor o hartă interactivă prin care pot consulta nivelul de poluare de la ei din oraș. Americanii au calculat poluarea raportat la ziua în care calitatea aerului a ajuns la cel mai mic nivel din an. Cluj-Napoca e campion în nedoritul top al poluării, orașul de pe Someș înregistrând o concentraţie a particulelor periculoase din aer de 1.664 µg/m3 (microgram pe metru cub) într-o oră, valoare considerată extremă. Comparativ, orașul indian New Delhi, oraș cu o populație de 25 de milioane de locuitori, considerat în top 5 orașe poluate în lume, înregistrează valori de doar 951 µg/m3.
Mai mult, traficul sufocant contribuie la creșterea gradului de poluare. De asemenea, lipsa spațiilor verzi din oraș este o altă problemă pentru Cluj-Napoca.
Citește și: