In vizor

Ministerul Educației recunoaște: fără meditații, iei doar 5 la examen. Declarația secretarului de stat a revoltat asociațiile de elevi

Mai multe asociații ale elevilor au condamnat declarațiile secretarului de stat din cadrul Ministerului Educației, Luminița Barcari, care a afirmat că pentru obținerea notelor medii este nevoie de ore suplimentare de meditație. Între timp, industria meditațiilor este în continuă ascensiune, astfel încât pe site-urile de profil pot fi regăsite sute de anunțuri în acest sens. „Un copil care învață la școală, nu neapărat cu meditații, ar fi putut să ia 5-6”, a declarat Luminița Barcari, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, care a comentat, la digi 24, proba de matematică a examenului de Evaluare Națională.

Mai multe asociații ale elevilor „condamnă ferm declarațiile secretarului de stat din Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari”, cu privire la gradul de dificultate al subiectelor de la Evaluarea Națională 2020.

“Faptul că un secretar de stat afirmă că este nevoie de meditații pentru note medii, nici măcar mari, ne arată cât de bolnav este sistemul. (…) Elevii ies de la orele de curs fără să înțeleagă lecția, acesta este motivul pentru care se apelează la meditații”, susține Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC. Aceasta cere ca secretarul de stat “să își ceară scuze elevilor, iar mai apoi să vedem o schimbare reală. Ne-au recunoscut în față problemele și faptul că nu există vreo intenție de a rezolva problema“.

Într-un comunicat de presă, citat de edupedu.ro, Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) susțin că „această declarație arată de fapt, modul în care autoritățile ignoră problemele cu care școlarii se confruntă anual și că este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditațiile sunt calea către performanța academică”.

Reprezentanții acestor asociații amintesc că “potrivit studiului Costurile educației gratuite din anul 2018, realizat de Salvații Copiii, 4 din 10 elevi au nevoie de ore suplimentare de pregătire la materiile studiate în liceu. Costurile unei ședințe de pregătire reprezentând în medie 50-60 de lei, elevii apelând la meditații în special pentru examenele de la finalul ciclului gimnazial, respectiv liceal”.

Ziar de Cluj semnala în urmă cu doi ani de zile problema meditațiilor care s-a transformat într-o adevărată industrie, permisă prin ambiguitatea legală, dar cu urmări în privința rezultatelor obținute de elevi. 

CITEȘTE ȘI: Industria meditațiilor din spațiul virtual – o mare “gaură neagră” în bugetul ANAF

În prezent, meditațiile nu sunt interzise prin lege, dar profesorii au obligația să plătească impozitele și contribuțiile aferente acestor venituri extra-salariale. Profesorii care fac meditații cu copiii realizează totuși venituri suplimentare față de cele salariale, iar legea fiscală impune ca aceste venituri să fie impozitate. 

În conformitate cu Legea Educației nr. 1/2011, profesorii sunt liberi să facă meditații cu elevii, întrucât nu există prevederi legale care să pună sub semnul întrebării legalitatea, moralitatea sau etica acestor lecții particulare. Totuși, aspectul mai important este cel legat de fiscalizarea acestor venituri.

De remarcat că doar 550 de profesori români din peste 220.000 au declarat în 2017 la ANAF că au venituri din meditaţii, pentru care plătesc taxele aferente.

Declarațiile de venit depuse în 2019 pentru veniturile suplimentare obținute în 2018 din meditații au fost înregistrate la ANAF de 4.135 de persoane. Iar veniturile totale declarate au fost de 35.325.388 de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro. Cele mai multe declarații de venit din meditații au fost depuse în județul Cluj, urmat de București și de județul Bihor, iar cele mai mari sume au fost declarate în București și Mureș.

Majoritatea părinţilor dau sute de lei lunar pentru pregătirea suplimentară a copiilor fie cu profesorul de la clasă, fie cu un altul. Astfel, costul total pentru un învăţământ de stat se apropie de cel al unei şcoli private.

Pentru liceu, o şedinţă de ”meditație” de aproximativ 2 ore, se situează între 80 și 100 de lei, indiferent de materie. Ceva mai ieftin lucrează studenţii, care cer de la 40 de lei pe şedinţa.

Mediul online este spațiul ideal pentru aceste ”meditații”. Oferta este una generoasă și se referă fie la cursuri online, fie la ore de meditație individuale.  

Astfel, de exemplu, în grupurile de profil din Cluj-Napoca figurează sute de anunţuri postate atât de profesori care caută clienţi, cât şi de studenții care vor să câștige bani în schimbul meditatiilor la domiciliu. 

În 2017, la Cluj a figurat chiar și o inițiativă de a stopa fenomenul meditațiilor în particular, dar acest demers nu s-a concretizat în nici un fel. 

CITEȘTE ȘI: Clujul pornește războiul împotriva meditațiilor în particular pentru elevi

În Cluj, edilul Emil Boc se angaja, în campania electorală din anul 2004, să ofere meditatii gratuite pentru elevi:

„In ceea ce priveste exigenta pentru admiterea la liceu sau la facultate, familiile sarace nu isi permit meditatii. Pentru copiii care nu au posibilitati materiale, Primaria le va pune la dispozitie un serviciu gratuit de meditatii”, declara, in 2004, viitorul primar.

CITEȘTE ȘI: Promisiunile neonorate ale primarului Emil Boc din 2004 pana in prezent. Cum ar fi fost daca s-ar fi infiintat registrul promisiunilor electorale, asa cum a dorit chiar el?

Acum, după declarația scandaloasă a secretarului de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, referitoare la șansele copiilor care nu fac meditații să ia nota 5-6 la examenul de Evaluare Națională, mai multe asociații ale elevilor au condamnat ferm acest derapaj, iar ulterior secretarul de stat a fost contactat de Educație Privată, unde a declarat că a fost vorba doar de o exprimare nefericită. 

Din cei 100.000 de elevi din Cluj, majoritatea au luat cel puțin o dată ore în particular de la profesorii lor, mai ales în preajma examenelor importante.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version