In vizor

Ministerul Educației „consultă” părinții și profesorii în privința reducerii numărului de ore din gimnaziu. Lider de sindicat: „O diversiune…”

Ministerul Educației a demarat „consultări” în rândul profesorilor și părinților, prin intermediul unor chestionare online, pentru reducerea numărului de ore din gimnaziu. Lideri de sindicat din Cluj, dar și din țară, apreciază această procedură drept „o diversiune”, precizând că aceste modificări nu vor fi operate nici măcar în anul școlar 2020-2021. 

Ministerul Educației a demarat o așa-numită campanie de consultare virtuală în rândul părinților și profesorilor pentru a afla ce discipline obligatorii din cele 18 de la gimnaziu pot dispărea, câte ore pot fi reduse și ce materii ar trebui introduse. Chestionarele online trebuie completate până pe 15 martie.

„Pentru revizuirea planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial, au fost elaborate două chestionare adresate părinților și profesorilor, principalii agenti implicați în educația elevilor”, se arată într-o notă oficială a Ministerului Educației și Cercetării.

Întrebată dacă reducerea numărului de ore în școli este posibilă de anul viitor, Monica Anisie, ministru al Educației, declara în noiembrie anul trecut că înainte de orice este necesar un dialog cu partenerii sociali, iar orice modificare reprezintă o procedură mai îndelungată, ce necesită timp: 

„Nu e vorba de o reducere a numărului de ore acum, fiindcă există o lege și legea trebuie aplicată, noi împreună cu toți partenerii noștri vom iniția dialogul pe tema revizuirii planurilor-cadru, pentru că altfel nu se poate, și nu vom lua nicio decizie din pix, pentru că nu avem cum să facem asta, ci după o consultare serioasă, o consultare publică și abia după ce vom realiza aceste noi planuri-cadru vom trece la realizarea programelor, pentru că nu pot rămâne aceleași programe și când de fapt toți copiii și părinții se plâng că e programa de fapt, foarte încărcată”, susținea Monica Anisie într-o conferință de presă din noiembrie 2019.

CITEȘTE ȘI: După ce Iohannis a promulgat legea care taie catedrele profesorilor, ministrul PNL al Educației, Monica Anisie, revine: „Nu vom lua nicio decizie din pix”

Acum, Ministerul Educației și Cercetării a demarat consultări virtuale prin intermediul a două chestionare, pentru a afla care dintre materiile de gimnaziu sunt în plus și la ce discipline poate fi redus numărul de ore. 

Din această harababură online, la care MEC a anunțat că va coopta și elevii prin intermediul organismelor asociative reporezentative, Monica Anisie trebuie să formuleze o concluzie în privința reducerii numărului de ore din învățământ. 

Sunt aceste modificări reale, pot fi acestea operate cel puțin începând de anul școlar viitor?

Liderii de sindicat din țară deja și-au arătat rezervele în privința acestui demers inițiat de minister, sub forma „consultărilor online”.

„Este o chestie contradictorie fiindcă este în curs de desfășurare mobilitatea personalului didactic, chiar zilele acestea a avut loc la Inspectoratul Școlar Județean Cluj această mișcare de personal, prin care colegii noștri își reîntregeau catedrele și se merge pe vechiul Plan-cadru. 

E clar că nu se poate pune în aplicare acel nou Plan-cadru.

Este o diversiune…

Nu poți, pe baza unor chestionare online, să faci deosebiri în privința disciplinelor: care este mai importantă și care e mai puțin însemnată?

Până și din comentariile unor părinți se vede acest aspect: haideți să scoatem matematica sau mai știu ce altă disciplină? Nu funcționează în acest fel: ce disciplină ne place și care nu…

Consultările nu prea își au locul în această perioadă zbuciumată, fiindcă deocamdată nu putem marșa pe așa ceva: nu putem pune în aplicare acel nou Plan-cadru, iar asta întrucât se merge clar pe statul de funcții și pe încadrările care se fac acum, pe vechiul Plan-cadru. 

Iar prin intermediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ am cerut prorogarea acestui termen. 

Faptic, din toamnă, nu se poate pune în aplicare acest Plan-cadru”, a declarat Lucia Cojocaru, Președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean.

Și sindicatele școlilor ieșene compară consultările MEN cu privire la disciplinele de gimnaziu cu „încercările de a demonstra că Pământul e plat”.

„Recenta consultare (a profesorilor și părinților) făcută de către MEC cu privire la ce discipline ar trebui tăiate poate fi încadrată în zona încercărilor de a demonstra că Pământul este plat. Părinții vor oferi răspunsuri prin prisma dificultăților pe care le întâmpină proprii copii la școală, în timp ce profesorii își vor apăra disciplinele pe care le predau.

Se demonstrează că demnitarii din Ministerul Educației nu înțeleg că problema nu ține de numele disciplinei, ci de conținuturile stufoase și nerelevante.

Asociațiile de părinți, cât și cele de elevi trebuie să înțeleagă că schimbările din învățământ trebuie să aibă un fundament științific, bazat pe studii de impact și nu pe instincte politice în contexte electorale. Acesta este și motivul pentru care respingem cu fermitatea astfel de abordări și solicităm membrilor noștri de sindicat să nu legitimeze modificările din învățământ care au ca principal fundament politicul”, notează și reprezentanții USLIP Iași prin intermediul unui mesaj pe pagina de socializare. 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: monicaanisie/paginapersonaladefacebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *