Din oras

Mini-vacanta de alegeri a studentilor starneste controverse la Cluj

Guvernul a aprobat astazi acordarea a doua zile libere pentru studenti: vineri, 14 noiembrie si luni 17 noiembrie. Masura a fost luata pentru ca tinerii sa poata vota mai usor, a justificat premierul Victor Ponta, insa reactiile studentilor clujeni nu sunt prea entuziaste. Pentru multi, decizia inseamna doar doua zile de recuperat si ii incurca pe cei care se afla in sesiune. 

Probabil guvernantii spera ca studentii vor merge pe la cabane si petreceri, ca doar e weekend prelungit, si ca vor uita sa mai voteze, dupa cum au postat studentii clujeni pe retelele de socializare. Altii sunt convinsi sa e o masura de “prevenire” a unor eventuale proteste in caz de nereguli in procesul de votare. 

Ponta justifica: „sa ne organizam bine si sa nu fie niciun fel de coada sau aglomeratie”

Guvernul a anuntat astazi oficial ca s-a aprobat hotararea prin care li se acorda cele doua zile libere studentilor in preajma turului 2.  

“Astazi, adoptam hotararea de guvern propusa de Ministerul Educatiei, un lucru care se mai folosea, de altfel, la cam toate alegerile, si generale, si locale. Ziua de luni pentru studenti este libera, cei care vor sa rămana in centrul universitar raman, dar cei care vor să mearga acasa sa poata sa voteze. Si vineri, si luni, in asa fel incat, daca merg acasa, voteaza acasa, daca raman aici, in centrele universitare, sa ne organizam bine si sa nu fie niciun fel de coada sau aglomeratie”, a declarat premierul Victor Ponta  in sedinta de guvern, citat de Mediafax.

Reactiile studentilor din Cluj nu au intarziat sa apara pe Facebook. 

“Pai sa nu mai stea Dragnea sa numere cati au votat in Cluj”, a scris un student medicinist. 

“Probabil ca spera ca studentii sa mearga pe la cabane etc, ca doar e weekend prelungit, si sa „uite” sa mai voteze…”, i-a raspuns o colega
“Maine mai trebuie sa anunte ca asteapta romanii din Diaspora acasa!”, a fost de parere alta studenta

“Va e clar, da? Vor sa se disipeze multimile si sa nu mai iasa in strada la proteste. Nu zice de 2 ori sa va plateasca si drumul, ca se rezolva. Niciodata prea multe pomeni, orice sa iasa prostul presedinte”, a scris un alt student al centrului universitar clujean. 

„Nu cred ca zilele libere sunt o solutie”

Parerile sunt aceleasi si la nivelul liderilor studentilor. 

“In principiu, noi nu comentam deciziile politicienilor, dar nu e o masura foarte potrivita. Daca voiau sa previna cozile, era destul sa anunte ca studentii pot vota la orice sectie din Cluj. Data trecuta, eu am votat in apropiere de Hasdeu, la o sectie unde era un singur om in fata mea, deci se poate. Nu cred ca zilele libere sunt o solutie”, a declarat pentru Ziar de Cluj Eduard Bonci, fost presedinte al Organizatiei Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj-Napoca, actualmente membru in comisia de supervizare.

In plus, nemultumirea este amplificata si de consecinte concrete ale deciziei guvernului, cum ar fi obligatia de a recupera cursurile pierdute. 

“Poate ca nu dorim aceste zile libere, nu dorim sa fim nevoiti sa recuperam cursuri pierdute pentru o decizie care nu ne ajuta cu nimic”, este de parere studentul. 

fsotul lider al medicinistilor a marturisit ca nu va merge acasa. 

“Nu imi plateste nimeni drumul. Ar implica un cost pe care nu ni-l permitem, cu atat mai mult cu cat unii dintre noi, de la Medicina, suntem in sesiune”, a mai spus acesta. 

Studentii agronomisti: poate unii se bucura de vacanta, dar urmeaza cursuri suplimentare

Problema se regaseste se in randul studentilor agronomisti. 

“La noi nu au fost probleme la vot in 2 noiembrie. Probabil ca unii se bucura ca scapa de niste ore, dar singura problema este ca acestea trebuie recuperate. Oricum, cine vrea sa voteze tot voteaza, ori ca e in Cluj, ori acasa”, a declarat Adrian Morariu, prefectul studentilor Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca. 

Ar putea urma weekend-uri de “scoala” la UTCN

Recuperarea cursurilor din zilele libere se face ori in timpul de saptamanii de studiu, ori in weekend, potrivit liderului Organizatiei Studentesti din Universitatea Tehnica (OSUT), Cristin Iosif. 

“Studentii nostri inca nu au reactionat la aceasta veste pentru ca pana astazi la pranz inca era doar o propunere. In 2 noiembrie eu nu am votat in Cluj, insa, and m-am intors, am vazut coada la sectia din Observator. Am avut colegi care s-au plans ca nu au fost primiti la unele sectii, pe motiv ca sunt multi clujeni care voteaza acolo, cam asta a fost singura problema”, a precizat acesta. 

Studentii UBB considera ca decizia nu se justifica

Pozitia studentilor Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca este foarte clara: nu sunt de acord cu decizia Guvernului. 

“E o chestiune pe care o consideram nejustificata. Studentii pot la fel de bine sa voteze in orasele in care studiaza, pe listele suplimentare. Daca nu exista aceasta optiune, se justifica dar in cazul asta nu”, a precizat Madalina Gavril, responsabil de Imagine si PR in cadrul Organizatiei Studentilor din UBB (OSUBB). 

La primul tur de scrutin al prezidentialelor, presa a relatat ca multi studenti ai universitatilor clujene au stat ore in sir la coada duminicapentru a vota pe liste suplimentare la secţiile de votare nr. 3 si 4 de la Colegiul de Telecomunicatii „Augustin Maior” din Cluj-Napoca, aflate in apropierea campusului Hasdeu. Mai mult, cativa au reclamat ca au fost trimisi sa voteze de la o sectie la alta, fiindca formularele pentru listele suplimentare se terminasera.

Decizia este criticata pe site-ul romaniacurata.ro, intr-un articol semnat de Andreea Petrut, absolventa UBB, in prezent coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate, in cadrul Societatii Academice Romane. 

„Aceasta masura pur si simplu nu are niciun sens în contextul în care studentii îsi pot exercita dreptul la vot în orice sectie de votare înscriindu-se pe listele suplimentare. Masura propusa de minister este clar menita sa contracareze protestele anuntate pentru data de 14 noiembrie în cele mai importante orase ale tari la care si-au anuntat intentia de  participa zeci de mii de tineri, mai ales ca sambata trecuta, în Cluj-Napoca, cel mai mare centru universitar din tara, peste 10.000 de persoane au umplut strazile pentru a cere demisia premierului Victor Ponta si a ministrului de Externe, Titus Corlatean, dar si organizarea corecta a turului al II-lea al alegerilor.

Nu pot decat sa ma bucur deoarece pentru prima data în ultimii 20 ani studentii au redevenit o forta de care Guvernului îi este într-adevar frica!”, a scris tanara.

Foto: citynews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *