In vizor

Minciuna profesorilor, capcana elevilor: „Recomandarea” temelor de vacanță

Chinul „temele de vacanţă”, interzise prin ordin de ministru, au rămas pentru elevi aceeași povară care le strică vacanțele. În 2017, un ordin de ministru le recomandă profesorilor să nu le dea deloc teme în vacanţă elevilor, însă ordinul a rămas doar o cerință. Ca să nu fie trași la răspundere, profesorii nu dau teme, însă le „recomandă” elevilor ce ar trebui să facă în vacanță. Dacă elevii nu execută „recomandarea” aceștia sunt sancționați ca și cum nu și-ar fi îndeplinit sarcinile de vacanță.

Deși se susține faptul că elevii nu primesc teme, ci recomandări, aceștia sunt pedepsiți pentru refuzarea realizări acelor recomandări, care de fapt sunt obligații. Președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj confirmă faptul că elevii sunt obligați să își facă temele de vacanță.

„Au fost elevi care au primit teme de vacanță. Profesorii pot recomanda teme de vacanță, însă elevii nu sunt obligați să le facă deoarece profesorul poate nota doar ce lucrează elevul în clasă. Așadar, aceste teme sunt pentru a aprofunda materia și sunt o recomandare din partea profesorului. Sunt elevi care sunt nemulțumiți că primesc teme, deoarece consideră că în vacanță ar trebui să se odihnească și să-și adune puterile pentru noul semestru. Totuși, sunt anumiți profesori care chiar îi obligă să își facă temele și îi amenință cu note mici. Elevii trebuie să știe că nu sunt obligați să le facă deoarece profesorul nu îi poate pedepsi cu acea notă mică”, transmite Președintele Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

 

Inspectorul școlar: „Trebuie să găsim un echilibru”

Inspectorul șef, Valentin Cuibus, spune că trebuie găsit un echilibru deoarece sunt părinți și elevi care vor teme, dar sunt și părinți și elevi care nu vor teme.

„Temele nu sunt interzise. Se recomandă să nu se dea teme de vacanță. Profesorii nu îi obligă pe copii, dar le spune: „Ar fi bine să…”, după care fiecare interpretează cum dorește chestia asta. De exemplu, ieri am avut niște părinți în audiență care se plângeau că nu le dă deloc la copii și că de ce nu se ocupă de copii să le dea teme pe vacanță. Oricum faci nu poți să mulțumești pe toată lumea. Sunt părinți și părinți, sunt copii și copii. Consider că aici trebuie găsit un echilibru, nu trebuie exagerat. Vacanța trebuie să fie vacanță, dar în același timp nu trebui să te rupi complet. Nu cred că deranjează să se dea două cărți de citit. Trebuie câte puțin din fiecare ca să fie lucrurile în regulă” spune Valentin Cuibus.

Părinții și elevii consideră că recomandările (temele) de vacanță sunt prea stufoase și nu permit elevilor să se relaxeze în zilele libere. Într-adevăr, nu strică nimănui o recomandare de carte (face parte din procesul de relaxare, de dezvoltare), dar recomandările unor profesori de a umple un caiet de exerciții, de a se întoarce cu proiecte și machete nu mai pot fi incluse în categoria de „recomandare” . Ba mai mult, nerealizarea recomandărilor este pedepsită cu o notă mică, că doar ce spune profesorul e literă de lege.

 

Citește și: Adio caiete de vacanţă şi teme istovitoare pentru acasă. Elevii să se joace, nu să înveţe!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version