Anchete

Minciuna de zeci de milioane de euro. Cartierul Lomb nu avea să fie construit NICIODATĂ. Terenul a fost folosit de niște băieți deștepți pentru acțiuni la BURSĂ

Ne-am dat seama că luni, 16 aprilie 2018, a avut loc termenul cu numărul 50 din dosarul început în 2012 de către dezvoltatorul imobiliar IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA împotriva Primăriei Cluj-Napoca, pentru rezilierea contractului ce avea ca obiect construirea „Cartierului Lomb”.

50 de termene, frate! Și nu sunt acum mai aproape de un final, cum nu erau nici când au început conflictul. Pentru a aduce un omagiu unei MINCIUNI de propoții, trecem în revistă toată povestea, să se știe clar de ce Primăria Cluj-Napoca va avea de plătit peste 50 de milioane de euro, o sumă ce reprezintă un prejudiciu nerealizat, către firma din Ilfov, Impact Developer Contractor SA.

 

A fost odată ca-n povești…

Cândva în 2006-2007 se construia un document-contract de o frumusețe rară. Administrația locală a orașului bătea palma cu cei de la Impact Developer Contractor SA, pentru terenul din Dealul Lomb, unde urmau să fie construite mii de locuințe pentru clujeni.

Doi ani mai târziu, Dan Ioan Popp, președintele firmei Impact anunța că demarează lucrările în valoare de 65 de milioane de euro pentru ”a onora” contractul cu Primăria Cluj-Napoca.

În ce consta acest contract? Ei bine, municipalitatea punea la dispoziția firmei terenul, iar societatea comercială urma să construiască în jur de 6.000 de locuințe, dintre care 3.200 case și 2.500 apartamente.

„Impact a câștigat în 2007 licitația pentru realizarea unui cartier de locuințe în zona Dealul Lomb, la acest proiect Primăria Cluj-Napoca urmând să contribuie prin asociere cu 204 hectare de teren, în timp ce Impact va investi în realizarea locuințelor și a infrastructurii necesare. Municipalitatea va primi 33% din suprafața construibilă, teren viabilizat, precum și 75 de locuințe care vor fi atribuite cazurilor sociale” se arăta în anunțul dat mass media, în acea perioadă.

De fapt, paragraful anterior prezenta, la vremea aceea ”planul de lux” al administrației. Azi, în ziua celui de-al 50 lea termen de judecată, pe suprafața respectivă nu e turnat nici măcar un sac de ciment.

Doi iepuri dintr-o lovitură

Electoratului i se prezenta unul dintre cele mai dorite proiecte: locuințe pentru clujeni. Dar Impact Developer nu avea nici o intenție să își ducă contractul la bun sfârșit. În primul rând pentru că acel teren nu este făcut pentru construcția unui ansamblu imobiliar și în cel de-al doilea rând pentru că acordul cadru semnat cu Primăria era atât de favorabil lor încât nu îi obliga să realizeze proiectul. Totul era o scamatorie. Iar firma din Ilfov, în frunte cu fosta conducere i-a tras pe sfoară pe consilierii locali (ăia care nu știau că Impact Developer avea nevoie doar de un document care să ateste că au un teren la Cluj și un viitor proiect pentru a lista acțiunile firmei la bursă). Dar au fost câteva persoane care era imposibil să nu bănuiască intențiile celor de la Impact Developer. Oricum, la vreme respectivă doi iepuri au fost împușcați: lumea credea că va primi apartamente, iar Ioan Popp zis și ”creierul” a făcut bani frumoși din lauda că are terenul din Dealul Lomb în posesie.

Continuă astfel: vă arătăm cine manevra firma din Ilfov șicât de ”idioți/proști” au fost cei din primărie când au redactat contractul cu Impact Developer & Contractor SA.

Oricum, un studiu de fezabilitate făcut de o firmă din Vâlcea, pe vreme lui Funar spunea clar că pentru a construi locuințe în zona respectivă costurile de amenajare a terenului sunt de două ori mai mari decât valoarea totală a investiție, și totuși administrația s-a încăpățânat să scoată la licitație terenul și o firmă ”s-a făcut că ploua” și s-a ”angajat” la realizarea proiectului. Tâmpenii cât casa sau o realitate crudă: nu aveau de gând să facă cele 6.000 de locuințe.

 

Impact Developer & Contractor SA

La conducerea Impact Developer & Contractor SA, Dan Ioan Popp a coordonat proiecte în București, Constanța, Oradea, Ploiești și Cluj, reprezentând construcția a 16 ansambluri rezidențiale, a unui centru de afaceri de 8.000 mp și a peste 2.000 de alte imobile. Dar… la Oradea a ieșit scandal pentru că nu și-au respectat obligațiile contractuale, iar la Constanța firma a somat primăria să semneze acte adiționale prin care clienţii să plătească ratele de achitare a caselor la un alt curs al monedei euro decât cel care era în vigoare la data respective.

Un alt personaj intrat în Consiliul de Administrație al firmei era Dimitris Sophocleos, fost manager la Romtelecom și Ad Pharma. Grecul Scophocleos a fost de asemenea director general al companiei CFR SA, de unde a plecat după ce acționarii din firmă i-au respins planul de administrare pentru că nu avea sustenabilitate. La CFR SA, Dimitris încasa lunar 9.800 de euro. 

Într-un final, cei doi au fost scoși din firma Impact Developer după ce Banca Transilvania le-a executat acțiunile pe fondul unor credite neplătite.

Aici trebuie menționat și afaceristul constănțean, Valeriu Ionescu. Acesta a făcut parte din firmă până la momentul în care Popp a demisionat. Imediat după ce a plecat din Impact Developer, Ionescu a ajuns la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, de unde încasa salariu lunar de 20.000 de lei.

„Domnii Valeriu Ionescu si Dan Ioan Popp si-au prezentat demisiile. S-au revocat pe cale de consecinta din functia de administrator domnii Dimitrios Sophocleous, Vlad Nicolae Neacsu, Valeriu Ionescu si Dan Ioan Popp. Inceteaza calitatea de Presedinte al Consiliului de Administratie a dlui Dimitrios Sophocleous”, fragment din MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA A IVA, Nr. 2607/16.V.2013.

 

 

Contractul de la Cluj

Ziar de Cluj a intrat în posesia acordului cadru încheiat de Impact Developer & Contractor SA, unde nu apare nici o sancțiune pentru firmă în caz că nu realiza proiectul. Un contract atât de prost făcut o va costa pe Primăria Cluj-Napoca peste 50 de milioane de euro, sumă cerută de cei de la Ilfov pentru ”profit nerealizat”. Adică Impact Developer & Contractor SA susține că din cauza primăriei nu au făcut proiectul și că dacă îl făceau aveau un profit de zeci de milioane de euro.

Anul cheie: 2006

O mișcare demnă de cercetare penală a reprezentat-o decizia lui Popp de a radia firma Impact Developer & Contractor SA și a o reînființa cu aproape două săptămâni înainte. Sună complicat, dar haideți să analizăm pe rând.

În 26 septembrie 2006 Registrul Comerțului atribuie Numărul de Înregistrare J23/1927/2006 pentru firma Impact Developer & Contractor SA.

Însă, în 2 octombrie 2006 este radiată firma Impact Developer & Contractor SA, înființată în 1991, drept dovadă avea numărul de înregistrare J40/1233/1991.

Concret, timp de șapte zile au funcționat ambele firme. Dar, asta nu e tot. Contractul cu Primăria Cluj a fost trecut prin Consiliul Local Cluj în 13 martie 2007, și ulterior semnat cu  Impact Developer & Contractor SA înregistrată în toamna anului anterior.

De la acel moment au început o serie de Hotărâri al Consiliului Local pentru ca Majestatea Sa, investitorul Impact Developer & Contractor SA să aibă avizele necesare pentru a realiza cartierul. Actualul prorector al UBB Cluj, Dan Lazăr a fost desemnat, în 30 mai 2008, să reprezinte interesele municipalității în asocierea cu Impact Developer & Contractor SA din firma Lomb SA. Teoretic, Primăria avea 51% din acțiunile Lomb SA, iar Impact Developer & Contractor SA restul de 48%. Ulterior, Dan Lazăr a fost înlocuit cu Inceu Adrian Mihai, în anul următor.

Dar surpriză: Popp preia controlul firmei și municipalitatea este scoasă pe banda rulantă.

Moisin anunța trădarea

În calitate de viceprimar, în 2010, Attila Laszlo, în ședința CL din 25 mai, a atras atenția la ultima întâlnire AGA, că termenul de predare a celor 384 de apartamente expiră la data de 31 decembrie 2010 și că CL Cluj-Napoca nu intenționează să modifice niciun criteriu obligatoriu din contract.

Câteva luni mai târziu, în octombrie, Moisin propune înaintarea unei solicitări către Societatea Lomb S.A. ca, în termen de 45 zile, să-și revoce toate hotărârile Consiliului de Administrație și A.G.A., prin care Consiliul Local a fost eliminat din acționariatul acestei societăți și din Consiliul de Administrație.

De fapt, unilateral, Consiliul de Administrație al societății Lomb, fără a-l convoca pe reprezentantul primăriei, a anulat acțiunile Consiliului Local. Dar lucrurile nu s-au remediat.

Astfel că, ajuns primar interimar, Radu Moisin a propus ca Primăria să contracteze prin licitație o casă de avocatură pentru a rezolva în litigiu escrocheria celor de la Impact Developer & Contractor SA.

Pentru 15.000 de euro, Casa de avocatură Boștină și Asociații a câștigat contractual de a reprezenta în instanță Primăria și Consiliul Local împotriva firmei de la Ilfov.

Procesul începe în 2012, dar nu din demersul făcut de municipalitate ci din inițiativa celor de la Impact Developer & Contractor SA, care au cerut rezilierea contractului și peste 50 de milioane de euro de la Primărie. Tot în același an, a fost pus sechestru asigurator pe bunuri de 16,8 milioane lei ale Impact Developer & Contractor, al cărui acționar majoritar era omul de afaceri Dan Ioan Popp.  Firma era implicata într-un dosar privind fraudarea statului cu patru milioane de euro.

De atunci și până în prezent, Tribunalul Cluj a soluționat 50 de termen fără a da o sentință în acest dosar. S-au efectuat mai multe expertize și contra- expertize, majoritatea în favoarea firmei din Ilfov.

Totodată, compania Impact Developer & Contractor SA și-a schimbat conducerea radical. Popp și Sophocleos au fost scoși pe făraș din firmă, în 2013, iar în prezent administratorii VASILE GABRIEL, PANDELE DANIEL, BEZE LAVINIU DUMITRU, SCARLAT RUXANDRA ALINA și URDA IULIANA MIHAELA au  adus firma la o cifră de afaceri record: 150 de milioane de lei și luptă să spargă bugetul Clujului pentru a primi cele 52 de milioane de euro ”prejudiciu”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *