Justitie

Militar pensionat, trimis în judecată de Parchetul Cluj-Napoca, după ce a încheiat polițe de asigurare false

Un fost militar a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru că încheia polița de asigurare în numele unei societăți care nu era acoperită de Autoritatea de Supraveghere Financiară, motiv pentru care acestea nu erau valabile. Unul dintre păgubiți i-a făcut plângere penală după ce a descoperit că polița pe care o încheiase era falsă. 

„În fapt, s-a reținut că, în perioada februarie -martie 2017, inculpatul ŞTEFĂNOIU COSTEL, în calitate de administrator al societății WINSER AGENT DE ASIGURARE SRL ALBA-IULIA, pe raza localităților Alba-Iulia și Cluj-Napoca, acționat în mod repetat, în două situații, dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, a desfășurat activități de intermediere (distribuție) în asigurări, fără înscrierea în registrele Autorității de Supraveghere Financiară. În concret, a negociat și încheiat, în numele și în contul societății de asigurare WINSER LTD din Anglia, două contracte de asigurare de garanție de bună execuție, fără ca societatea pe care o administra să fie înscrisă în Registrul special al intermediarilor de asigurări prevăzut de lege, gestionat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în condițiile în care nici societatea de asigurare WINSER LTD din Anglia nu era autorizată de ASF”, arată procurorii. 

Costel Ștefănoiu s-a născut în argeș și a fost angajat al MApN, în prezent aflându-se în pensie. Trimiterea în judecată a acestuia s-a făcut după aproape patru ani, timp în care Ștefănoiu a achitat peste 20.000 – prejudiciu declarat de una dintre societățile comerciale care a încheiat poliță de asigurare cu acesta. 

Instanța l-a găsit vinovat pe militar, însă a decis amânarea aplicării pedepsei și prestarea de muncă în folosul comunității: 

„ Stabilește inculpatului ȘTEFĂNOIU COSTEL pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurarea activității de distribuție fără înscrierea în registrele A.S.F., în formă continuată, prev. de art. 29 alin. 1 din Legea nr. 236/2018 (fostul art. 39 alin. 8 din Legea nr. 32/2000), cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale). Amână aplicarea pedepsei închisorii astfel stabilită, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, în condiţiile art. 84 C.pen., ce urmează a se calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 86 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin.1 lit. c) – e) C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune Alba. În baza art. 85 alin. 2 lit. b) C.pen., Impune inculpatului obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 50 de zile, în cadrul Spitalului Jude?ean de Urgență Alba-Iulia sau al Bibliotecii Județene Lucian Blaga Alba, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”, se arată în soluția dată de Judecătoria Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *