Anchete

Militar cercetat penal după ce a atacat doi polițiști din IPJ Cluj. Bărbatul dădea ordine militare vecinilor din bloc

În urmă cu aproape patru ani, militarul Voicu Vasile Celestin a fost trimis în misiune, în afara țării, într-o zonă de conflict. Bărbatul activa în cadrul Unității Militare 01369 din Someșeni, unde s-a și întors după misiune. Însă, comportamentul său s-a schimbat radical după întoarcerea în țară.

 

Primele semne…

În 2016, surse din cadrul IPJ Cluj confirmă că, în timp ce se afla într-un bar de pe strada Piezișă, Cluj-Napoca, după ce a consumat alcool, a început să alinieze mai mulți tineri ce se aflau în bar, în format de pluton și le-a dat ordine, susținând că se află împreună cu aceștia în misiune, în zonă de conflict. Situația a fost atunci îngropată cu ușurință de câțiva superiori care ”l-au protejat”. Voicu Vasile a fost internat atunci la Psihiatrie și eliberat, continuând să activeze în cadrul unității militare de la Cluj.

 

Doi polițiști agresați de Voicu

Un an mai târziu, un echipaj de poliție, din cadrul Secției 2 Cluj-Napoca, urma să intervină într-un incident ce se putea solda cu moartea acestora.

În luna iulie, 2017, un apel la 112 anunța că Voicu Vasile Celestin și-a torturat vecinii de pe scară, scoțându-i din locuințe și obligându-i să execute ordine militare, sub amienițarea cu moartea. Atenție, vorbim despre un tip atletic, de peste 1.9m!

O persoană care a asistat la întregul incident traumatizant ne-a relatat ce s-a întâmplat în seara aceea.

„În 30.07.2017 un echipaj de poliție, din cadrul Secției 2 Poliție, format dintr-un bărbat şi-o femeie polițist, ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza cartierului Mărăşti, unde locuiesc în jur de o sută de mii de persoane. Sesizarea a fost dirijată de către dispecerat pentru ca echipajul să se deplaseze pe str. Ciocârliei, nr. 40, unde la etajul doi din incinta imobilului, administratorul acestuia avea un conflict cu unul dintre locatari, ce locuia în chirie, în imobilul respectiv şi care provoca scandal.

Ajunşi în scurt timp la fața locului, în momentul în care organele de poliție au coborât din autospecială s-au auzit nişte urlete de amploare ce proveneau din incinta imobilului cu pricina. Astfel, au urgentat intrarea în imobil, unde au fost întâmpinați de către administratorul imobilului, care se afla într-o stare de şoc emoțional şi le-a spus: ,,Domnilor polițişti, vă rog mergeți repede la etajul doi, căci un chiriaş a înnebunit, țipă la toată lumea, de parcă se crede pe front, iar pe copilul meu a vrut să-l de-a cu capul de pereți”.

Auzind astfel de lucruri, agenții de poliție, ajunşi de urgență la etajul doi al imobilului de pe strada Ciocârliei nr.40, au observat un tânăr, în vârstă de aproximativ 30 de ani, la 1,90 m înălțime, constituție atletică, ce purta doar lenjerie şi care avea alineați în fața sa mai mulți locatari, la care țipa în continuu, asemeni unei instrucții militare” povestește martorul.

Era vorba de Voicu Vasile Celestin, care în mod incredibil se credea  pe frontul de război din Afganistan. Echipajul de poliție care a intervenit atunci era format din Dan Raț și Carmen Croitoru.  

Agenții au intervenit, solicitându-i să înceteze, însă acesta a strigat la organele de poliție că este militar şi răspunde doar la ordine. Având în vedere că acesta prezenta tulburări de comportament, oscilând de la o stare de calm la una de agitație, organele de poliție au abordat psihologic situația, spunându-i că are ordin să pună mâinile la ceafă, pentru că va urma să fie încătuşat. După ce s-a conformat, i-au solicitat să se întoarcă, dar a refuzat pe motiv că nu este ordinul prevăzut în regulamentul militar. Atunci, pe un ton ridicat, ferm şi hotărât, i-au spus: ,,La stânga-n prejur!” Acesta imediat a „executat” ordinul, însă după aceea a manifestat din nou un comportament reclacitrant, aducând injurii agenților de poliție, după care a opus rezistență fizică, astfel încât s -a opus imobilizarii, iar după ce a fost încătușat, militarul l-a lovit pe agentul Dan Raț, moment în care acesta s-a dezechilibrat și a căzut pe scările de la etajul doi şi până la jumătatea primului etaj.

„Polițistul era plin de sânge. Ne-am speriat enorm.  Cei ce erau scoși pe scară de către militar au profitat de neatenția acestuia și s-au refugiat în locuințe. Între timp, militarul îl amenința pe agent că dacă se ridică de jos îl va omorî ”, mai arată martorul.

Într-un final, Carmen Croitoru și Dan Raț au reușit să îl imobilizeze pe militar, au chemat întăriri și l-au dus la Poliția Municipală, de unde un procuror militar urma să preia cazul.

Cazul a ajuns, într-un final, pe masa unui procuror militar de la Cluj, Septimiu Turcuș. Însă, superiorul acestuia, prim procurorul Viorel Siserman, susține că incidentul a fost gestionat incorect.

„Cazul trebuia preluat de procurorul civil, Ion Dragoș Gheorghe de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Acesta trebuia să constate împreună cu superiorii unității militare 01369 că Voicu activa acolo, iar ulterior să decline competența către noi”, explică Siserman.

 

În tot acest timp, în care subcomisarul Lucia Bocoș căuta un procuror competent să instrumenteze dosarul penal,  Raț și Croitoru împreună cu superiorii acestora se luptau cu Voicu pentru a-i calma pornirile violente. În lipsa unei indicații din partea procurorului militar, și neputincioși în a-l reține legal, polițiștii au dispus internarea involuntară a militarului la Clinica de Psihiatrie.

Înainte de aceasta, doi superiori din cadul structurii militare din care Voicu făcea parte s-au prezentat la sediul Poliției Municipale, încercând să scuze comportamentului lui Voicu, despre CARE AVEAU CUNOȘTIINȚĂ CĂ este PROBLEMATIC, afirmând chiar ei că bărbatul fusese anterior, în 2016, internat la Psihiatrie, de unde i s-a dat un tratament medicamentos ce avea ca scop să îi calmeze ”temperamentul impulsiv”.

Dar Voicu a fost eliberat de la Psihiatrie Cluj și listat ca apt de muncă. Dovadă ce a dus la continuarea activității acestuia la UM 01369, până când ministrul Fifor a semnat un decret de transfer pe numele acestuia la Constanța. În prezent, aflăm că în vreme ce Voicu este cercetat penal de Tribunalul Militar Cluj, în Constanța, la unitatea militară din cadrul MApN are voie să participe la manifestări publice, cu arma în dotare și la antrenamente în Poligonul Militar, existând riscul ca acesta să își rănească colegii.

Pertinentă a fost întreabare pusă de noi către procurorul de caz, de la Cluj, magistratul Septimiu Turcuș.

Rep: De ce Voicu nu a fost trimis în judecată sau de ce împotriva sa nu au fost luate măsuri preventive?

Septimiu Turcuș: Pentru că așa am apreciat eu.

I-am explicat procurorului că am aflat de incidentul din 2016, de pe Piezișă, eveniment despre care susține că nu știa. Am continuat să îl întrebăm de ce durează atât de mult o astfel de cercetare, dacă ultimele audieri, cele ale polițiștilor agresați de Voicu, s-au efectuat în toamnă. Procuroul ne-a explicat că dosarul este în continuare în faza de urmărire penală și că în perioada apropiată va soluționa speța. Aici, Septimiu Turcuș are două variante: clasarea sau trimiterea în judecată a lui Voicu Vasile Celestin.

 

După dosarul penal a comis-o din nou

„La sfârşitul lunii septembrie, anul 2017, militarul, fiind din nou activ, a recidivat şi a agresat fără niciun motiv un tânăr ce se pregătea să ia un taximetru din standul de Taximetre de pe str. Aurel Vlaicu, lovindu-l cu capul de asfalt.

 După ce agresorul a fost imobilizat şi condus la sediul Secției 2 Poliție pentru a se lua măsurile legale împotriva acestuia, militarul, de la o stare calmă, liniştită, a izbucnit într-un comportament violent, scuipând un agent de poliție iar la colega acestuia i-a spus că este o curvă nenorocită, după care a distrus mobilierul instituției. Şi în acel caz i s-a întocmit dosar penal şi a fost internat la Psihiatrie” confirmă o sursă din IPJ Cluj.

Imediat după, de Ziua Națională a României, militarul infractor participa la parada militară, fără a şti lumea prezentă la eveniment că printre apărătorii patriei se află o persoană cu tulburări comportamentale. 

Am încercat să obținem mai multe infrormații prin maiorul Dan Crișan de la Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, dar acesta ne-a comunicat că este plecat din țară. Ne-a întrumat spre  plt. Ioana Nistorescu, însă aceasta nu a fost de găsit. 

De asemena, Ziar de Cluj a înregistrat o solicitare la IPJ Cluj, cerând mai multe informații despre agenții agresați de militarul Voicu Vasile Celestin. În prezent, acesta a fost transferat, prin ordin de ministru, la o bază militară din Constanța.

Ce spun specialiștii…

La o căutare mai amplă a unor cazuri similare cu cel al lu Voicu am găsit o anchetă publicată de cei de la Gândul.ro care atestă un aspect deosebit de grav. Armata Română nu recunoaște PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder).

Peste 30.000 de militari români au fost în misiune în Irak şi Afganistan. Potrivit datelor făcute publice de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), 135 dintre aceştia s-au întors răniţi. 23 au murit. La începutul lunii septembrie 2013, mai aveam 1.033 de militari în Afganistan.

Spre deosebire de alte ţări alături de care am mers în aceste misiuni, la noi nu a existat niciodată raportat un sindrom al stresului posttraumatic*. Mai mult, ca nicio altă ţară aliată, noi nu am avut nici măcar un diagnostic de stres posttraumatic. Această statistică albă a atras atenţia doctorului Paul Fink, fost preşedinte al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, unul dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniul stresului posttraumatic, care spune că este imposibil să nu existe cazuri de TSPT când vorbim despre 30.000 de militari trimişi în misiune în ultimul deceniu: „În mod cert, nu este posibil să nu existe niciun caz”.

Când cineva este speriat, panicat, deprimat, gândeşte iraţional, negativ, fără să-şi dea seama că gândurile lui îi afectează starea de spirit şi comportamentul. „Subiecţii trebuie aduşi, treptat, în situaţia de a înfrunta stresorii şi de a modifica emoţiile care i-au acaparat. Când reacţia durează mai mult de trei luni, putem vorbi despre o stare cronică ce va conduce la o deteriorare profundă a calităţii vieţii. Cazurile deosebite întâlnite la cabinet au fost cele de abuzuri sexuale sau violenţe repetate, atât pe copii cât şi pe adulţi”, spune psihologul Iulia Florea.

„Imaginaţi-vă o zonă ocupă de „inamici”. Cei care au putut s-au retras în munţi şi există şi câteva zone neocupate în vecinătate. Psihoterapia „mobilizează” forţele rămase neocupate, îi încurajează şi îi impulsionează pe cei răspândiţi prin munţi (procesul de întărire al eului). Apoi atacă „duşmanul” şi îl împinge afară. Altfel spus, identifică, mobilizează şi consolidează resursele pacientului, care îl vor ajuta să recunoască din timp „viruşii” şi să construiască programe de viaţă mai puţin vulnerabile. Experienţele prin care trecem sunt uneori atât de grele, atât de neaşteptate şi de copleşitoare încât multor oameni le este din ce în ce mai greu să-şi gestioneze stările şi să-şi păstreze echilibrul psihic şi emoţional”, adaugă psihoterapeutul Anca Kosina.

În spatele acestei realităţi stă nu doar o pasare a responsabilităţii între psihologii militari şi psihiatri, dar şi o teamă a militarilor de a purta stigmatul unei „boli mintale” şi o teamă a Armatei că-şi va păta blazonul cu slăbiciuni omeneşti. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version