In vizor

Mihai Goțiu a pierdut funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu și a refuzat oferta lui Barna pentru UNESCO: „Voi continua să duc aceste lupte mai departe”

Fostul senator clujean Mihai Goțiu nu a primit suficiente voturi din partea colegilor din USR pentru funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Decizia majoritară i-a fost favorabilă lui Octavian Berceanu, care a fost nominalizat pentru conducerea Gărzii de Mediu. La schimb, co-președintele USRPlus, Dan Barna, i-a propus lui Mihai Goțiu președinția Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Fostul senator clujean a refuzat oferta și susține că va continua să se implice în lupta pentru un mediu mai curat. 

„Biroul Național (BN) al USR a decis, aseară, cine va fi noul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Eu nu am strâns suficiente voturi în favoarea candidaturii mele, decizia majoritară fiindu-i favorabilă colegului Octavian Berceanu, căruia îi doresc succes și multă baftă în îndeplinirea uriașei responsabilități pe care și-a asumat-o.

În ceea ce mă privește, decizia mea personală rămâne neschimbată: voi continua să mă implic și să lupt pentru salvarea apelor și pădurilor, pentru un aer mai curat și, în cele din urmă, pentru un viitor sănătos, pentru noi, copiii și nepoții noștri”, a declarat Mihai Goțiu. 

Fostul senator clujean a refuzat nominalizarea pentru preluarea președinției Comisiei Naționale a României (cNR) pentru UNESCO:

„Din acest motiv am refuzat propunerea pe care mi-a făcut-o Dan Barna cu privire la numirea mea ca președinte al Comisiei Naționale a României (CNR) pentru UNESCO.

O funcție care ar presupune responsabilități în domeniile educației, culturii și științei (îndeosebi în ceea ce privește biodiversitatea și schimbările climatice), la conducerea unei instituții care și-a îndeplinit, până acum, într-o extrem de mică măsură, misiunea pe care o are.

În același timp, însă, funcția de președinte al CNR pentru UNESCO o percep și o înțeleg ca fiind una de prestigiu și de diplomație culturală, nu una de muncă de teren, de rupt bocanci prin păduri și pe vârfuri de munte, de luptat ”la baionetă” cu mafiile pădurilor, apelor, deșeurilor, balastierelor care ne otrăvesc viața, la propriu și la figurat. Iar apoi, transpunerea tuturor acestor documentări și confruntări din teren în schimbări legislative și alte decizii politice reformatoare. Ține de necesitatea momentului și de opțiunea personală să-mi asum bătături și răni la călcâie”, a adăugat Goțiu. 

Fostul senator clujean a declarat că va continua să lupte pentru schimbarea deciziilor politice pentru un mediu mai curat, pentru stoparea defrișărilor de pădure și de salvare a apelor României. 

„Consider că încă n-am făcut suficient pentru a merita ”o pauză” într-o funcție de onoare și de imagine.

Nu acesta a fost obiectivul meu când am intrat în politică, în toamna anului 2016 (”o funcție” și ”prestigiu”), ci mutarea pe un nou front – cel al deciziilor politice – a luptelor pentru care mă implicasem civic până atunci.

Voi continua să duc aceste lupte mai departe, pentru influențarea deciziilor politice, în special pe cele din domeniul mediului (pe care le consider ”urgență zero” și pentru că nu am cum să acopăr mai multe domenii în același timp)”, a conchis Mihai Goțiu. 

Ziar de Cluj semnala că nominalizarea lui Mihai Goțiu prentru conducerea Gărzii Naționale de Mediu a fost susținută chiar prin intermediul unei petiții care a adunat mii se semnături. 

Însă, din cauza contestărilor din interiorul USR, după ce un număr de cca 300 de semnatari usr-iști au lansat o scrisoare publică prin care cereau demisia fostului parlamentar clujean, Mihai Goțiu, din toate funcțiile deținute în partid, acesta nu a reușit să obțină susținerea colegilor săi pentru această funcție. 

CITEȘTE ȘI: Mihai Goțiu, despre cei 300 de contestatari care-i cer demisia din partid: „N-am intrat în politică să mă lupt cu niște semnatari de serviciu ai unor scrisori publice”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *