Din oras

Micutii pacienti de la Pediatrie IV au un salon ca-n filme. Cei de la Softvision sunt primii care se implica in renovarea acestei sectii

Sectia de Pediatrie IV nu e atat de cunoscuta ca alte unitati spitalicesti din centrul medical clujean. Nu s-au facut niciodata renovari de amploare, nici investitii prea mari. Compania Softvision a facut primele eforturi in acest sens, astfel ca vechile patuturi albe de fier au fost inlocuite cu altele mai prietenoase, desene minunate au aparut pe pereti, iar holul si un intreg salon au fost reinnoite. Planul include asemenea lucrari pentru intreaga sectie. 

Unitatea se afla pe strada Hasdeu, la parterul unui spital care mai are si alte departamente. In locul atmosferei terne obisnuite in spitalele de stat de la noi, la Pediatrie IV te intampina culori calde, picturi ghiduse si mobilier modern. Peretii holului au picturi cu copacei si o oita, iar in primul salon finalizat iti zambesc un iepuras cu baloane colorate, un elefantel si multe pasarele. 

Planul general de actiune include zugravitul intregii sectii de pediatrie, inlocuirea celor 25 de patuturi uzate, montarea unui tapet nou, decorarea peretilor de pe holuri si din saloane cu desene vesele, dotarea cu calculatoare si un aparat fax pentru camera de garda. 

Schimbarile au loc progresiv, pe masura ce micii pacienti pot fi mutati dintr-un salon in altul, fara a perturba activitatea clinicii. Lucrarile sunt deja efectuate intr-una din aripile sectiei, urmand ca si celalalta aripa sa fie zugravita, decorata si remobilata in curand.

”Am ales sa concentram fondurile disponibile in beneficiul unei cauze de amploare, pentru ca, din pacate, sunt multe institutii care au nevoie de astfel de investitii majore, insa fonduri de asa o valoare sunt mai dificil de obtinut. Cand am aflat despre acest caz am fost uimiti de starea in care se aflau saloanele. Patuturile pentru bebelusi erau foarte vechi, aproape distruse, iar saltelele pentru patuturi se uzasera. Ne-am propus sa transformam complet cele cinci saloane ale Sectiei IV Pediatrie. Credem ca un ambient prietenos si dotarile moderne vor avea un efect minunat asupra micutilor pacienti, le vor da putere sa lupte si ii vor ajuta sa se vindece mai repede”, declarat George Stan, Directorul General al Softvision, intr-un comunicat de presa. 

Munca le apartine angajatilor companiei. 

“Noul” salon este doar inceputul programului amplu de implicare in comunitate sustinut de companie. 

Medicul pediatru Carmen Culcitchi a martusit ca ideea desenarii peretilor a speriat-o la inceput, pentru ca si-a amintit de vechile picturi din gradinitele comuniste, insa apoi a fost foarte incantata de rezultat. 

“Pana la urma a iesit foarte frumos, ne place tuturor. Paturile, de asemenea, sunt o foarte mare realizare pentru ca cele vechi ii ingrozeau pe toti. Erau de cand lumea si pamantului, asa le-am gasit si eu, si sefa mea care s-a pensionat: modele de fier, albe, ca niste custi. Intr-un fel sunt, pentru copii e nevoie de protectie, dar acestea sunt mult mai prietenoase. Ne-au dotat si cu calculatoare si un fax. Pana acum aveam unele injghebate. Erau bucati de calculatoare. Un parinte ne dadea un monitor, altul un hard si tot asa. Aveam un singur calculator, donat prin anul 2000 de o fundatie. Avea si imprimanta si a fost primul nostru mare succes in domeniul biroticii”, a marturisit ea. 

Salonul vecin a fost si el zugravit si are tarchet (un tapet special pentru spitale) nou, iar firma urmeaza sa le doteze si pe celelalte patru care alcatuiesc sectia.

“Holul a fost zugravit, s-au facut mici reparatii, s-a zugravit, iar colegele mele au venit si au pictat peretii si i-au colorat si de-abia asteapta sa ii faca si pe ceilalti”, a precizat Lia Mocan, Marketing Specialist in cadrul Softvision.

Toata aceasta actiune este o premiera pentru vechiul spital clujean. 

“Mi se pare extraordinar ca am gasit o cale sa ii ajutam si pe acesti copii. Deocamdata doar din partea directiunii am gasit sprijin pentru acesti micuti care au boli grele, cu multe probleme de rezolvat in echipa. Nu e suficient un singur specialist sa fie la patul acestor copii. Nu imi vine sa cred ca reactioneaza comunitatea locala. Am vazut ca de obicei oamenii se implica atunci cand e vorba de copii in plasament, la copii superdotati ori situatii izolate. Softvision au fost primii care au venit si au zis ca vrem sa ajutam acesti copii, care au tare grele. E prima data cand comunitatea oamenilor de afaceri s-a deschis catre noi. Oamenii de afaceri nu au timp de situatii care nu se rezolva spectaculos si pe deplin. Ei sunt oameni practici, care se indreapta spre partea pozitiva a vietii. Noi suntem intr-o zona de umbra, una de suferinta. In strainatate, acest bolnavi au o altfel de abordare din partea societatii. Acolo sunt protejati, iar omul de pe strada nu se uita la ei cu mila, ci cu prietenie”, a subliniat medicul. 

Spitalul avea cam 200 de mici pacienti pe an. 

“Acum s-au schimbat regulile. Trebuie sa facem mai multe internari, iar Casa de Asigurari de Sanatate ne-a redus durata de spitalizare, de la 60 la 17 zile in care aveam dreptul sa ingrijim un copil. In plus, ne-au redus si tariful de spitalizare, asa ca sponsorizarea a venit extraordinar de bine”, a apreciat aceasta. 

La Sectia de Pediatrie IV vin, in general, copii cu boli severe care favorizeaza malnutritia sau au boli severe care impiedica alimentatia normala si au nevoie de tehnici speciale de alimentatie. 

“La prima vedere, aceste tehnici par dure, insa lumea occidentala considera sa lasi copilul in pat fara sa ii faci nimic, decat sa ii pui o sonda in stomac si sa il hranesti. Asta nu il vindeca, dar ii permite o viata de fiinta umana, o viata decenta. Avem copii cu boli neurologice, digestive, cu boli cardiace. Este foarte greu sa le asiguri o crestere normala, din cauza malformatiilor. Pana la operatia chirgicala de care au nevoie, nu putem sa ii ajutam decat sa ii sustinem sa aiba o evolutie normala”, a mai precizat medicul. 

Unitatea trateaza si copii din judetele invecinate Clujului, dar si din alte parti ale tarii. 

“Am aflat de acest spital anul trecut, in vara. Compania noastra colaboreaza cu o fundatie din Cluj care are mai multe cazuri arondate, iar aceasta sectie era pe lista, isi doreau sa ajute si aici. In decembrie am venit si i-am vizitat. Era ca un spital de stat de la noi: totul era vechi, iar personalul medical se chinuie sa rezolve cat de multe probleme, cu artificii, ca sa poata duce totul mai departe.  Aveau mobilier din anii ’70, de tabla, scorojite, era trist. Am prezentat situatia sefilor mei si directorului general si am decis sa ii ajutam cat de mult se poate, sa le oferim copiilor internati aici conditii decente, la standarde occidentale”, a declarat Lia Mocan. 

Cea mai mare provocare a fost gasirea patuturilor potrivite pentru o sectie de spital. 

“Patuturile sunt importate si vin pe bucati. 10 au ajuns deja in tara si le vom aduce la spital dupa renovarea saloanelor. O echipa de la noi va veni sa zugraveasca si sa repare peretii si doar dupa aceea le aducem aici”, a precizat ea. 

S-a implicat in acest proiect tot departamentul de marketing de la Softvision. 

“Fetele de acolo, care au si talent artistic, au venit si au pictat peretii, mamagementul s-a implicat pe partea de finantare si contractare, iar colegii din departamentul administrativ au fost aici la lucrari, au muncit de dimineata pana seara, au reparat si au facut ca totul sa arate altfel. Spitalul ne-a ajutat dupa posibilitati: au pus usi noi, au cumarat cadite noi si multe alte modificari. Cred ca orice conducere de spital isi doreste dotari de ultima generatie, cu personal suficient, dar tara asta e de asa natura, incat nu iti permite sa faci toate lucrurile astea. Intr-un effort comun, noi am venit cu cea mai mare parte a investitiei, iar ei ne-am completat cum au putut”, a rezumat Mocan.
 
O alta initiativa Softvision care a devenit deja traditie este sprijinirea unei eleve din Iasi aflata intr-o situatie defavorizata, dar cu rezultate excelente la invatatura si la concursurile scolare.  Este deja al treilea an al colaborarii cu Fundatia Comunitara Iasi in acest sens, iar fetita sponsorizata se pregateste sa sustina examenul de admitere la liceu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *