In vizor

„Micul Cluj”: Primăria finanțează cu 500.000 de lei realizarea unui Skate Park în Ungheni

Scris de 55

Administrația locală pregătește cofinanțarea de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2020 a subproiectului privind construcția unui Skate Park în Parcul Central din municipiul Ungheni. Aceasta reprezintă cea de-a cincea etapă a colaborării stabilite între administrația clujeană și cea a orașului Ungheni. Participarea municipiului Cluj-Napoca în urma acordului de finanțare semnat între părți este în sumă de cca 500.000 lei. 

Se aprobă cofinanțarea subproiectului Construcția unui Skate Park în Parcul Central din municipiul Ungheni, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central, etapa a V-a, din orașul Ungheni, Raionul Ungheni, Republica Moldova, în valoare de 500.000 lei de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2020, se arată în proiectul de hotărâre ce urmează să fie aprobat de consilierii locali. 

Se mandatează domnul Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, să semneze, în numele Municipiului Cluj-Napoca, Acordul de finanțare, se mai precizează în documentația supusă aprobării. 

De altfel, în anii anteriori Primăria Cluj-Napoca a cofinanțat și alte proiecte din municipiul Ungheni, în urma unei înțelegeri de colaborare semnate între părți în septembrie 2016. 

Astfel, în 2017, municipiul Cluj-Napoca a sprijinit subproiectul Orășelul Copiilor, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central din municipiul Ungheni, prin finanțarea integrală în sumă de 450.000 lei de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. 

În urmă cu doi ani de zile, Primăria finanța subproiectul Teatru de vară și împrejurimi din orașul Ungheni, cu suma de 466.972 lei. 

În 2019, administrația locală finanța subproiectul Construcția unui complex sportiv în Parcul Central din Ungheni, cu suma de 472.000 lei. 

Cea de-a V-a etapă din cadrul acordului semnat între părți vizează cofinanțarea unui Skate Park în Parcul Central din Ungheni, cu suma de 500.000 lei. 

„Micul Cluj” valorează aproape 2 milioane de lei 

Cumulat, sprijinul financiar acordat de municipiul Cluj-Napoca în cadrul acestui proiect de colaborare, în decursul a patru ani de zile, este de cca 1.888.972 lei. 

Sprijinul acordat de Primărie pentru realizarea Skate Parkului din Ungheni, în valoare de 500.000 lei, vizează lucrări de amenajare a căilor de acces, parcărilor și iluminatului public către skate parc, precum și lucrările de construcție a acestuia, potrivit standardelor existente situate în Parcul Central „Micul Cluj” din municipiul Ungheni. 

Potrivit referatului de aprobare, demersul de cofinanțare „ar asigura continuitate și o dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre cele două orașe”. 

Înțelegerea de cooperare între municipiul Cluj-Napoca și orașul Ungheni a fost aprobată de Consiliul local în septemrbie 2016, iar în noiembrie 2016, primarii celor două orașe au semnat acordul de cooperare. 

Între timp, la nivel local, Primăria promite amenajarea a 100.000 de hectare de spațiu verde și plantarea a 100.000 de arbori în viitor. 

În iunie 2020, licitația pentru modernizarea și amenajarea Parcului Rozelor din Cluj-Napoca în SkatePark, în valoare de 2,6 milioane de lei, era câștigată de de o firmă din Turda, Sport Play Systems deținută de către Adrian Silagyi și Mihai Balas.

CITEȘTE ȘI: Fratele controversatului afacerist turdean, Gabriel Silagyi, câștigă licitația pentru Skatepark Rozelor

SkateParkul Rozelor, extins în detrimentul spațiului verde 

Skatepark-ul Rozelor are o suprafață de 3.100 metri pătrați, din care 1.050 mp suprafață skatepark existent, 1.007 mp extindere skatepark, 730 mp spații verzi amenajate și 296 mp alei.

Primăria a realizat o asociere cu Tehnofrig SA pentru un termen considerabil – 20 de ani, două treimi din parc au fost scoase din domeniul public, fiind administrate de proprietari privați.Contractul menţionat a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Are ca obiect o suprafață de teren de 1.7 hectare şi prevede exploatarea terenului aferent bazei sportive a SC Tehnofrig SA pentru amenajarea unui complex sportiv cuprinzând un număr total de 10 terenuri de tenis, sală de sport, vestiare, saună, punct alimentar pentru sportivi. 

În schimb, SC Tehnofrig SA şi-a asumat o altă obligaţie, respectiv „a cedat cu titlu gratuit, în exploatarea exclusivă a Consiliului local, 2 terenuri de tenis amenajate pe amplasamentul ce face obiectul asocierii, cu dotările complete, asigurând pe cheltuială proprie și pe toată durata asocierii, întreținerea acestora”.

Practic, clubul sportiv care aparține SC Tehnofrig SA, a beneficiat de 1,7 ha de teren, iar în schimb, fără nici o clauză contractuală specifică (financiară), și-a asumat angajamentul de a oferi 2 terenuri de tenis care să fie puse la dispoziția clujenilor în mod gratuit.

Tehnofrig Parcul Rozelor SA a fost „transformată” ulterior în Winners Parcul Rozelor SRL, dar terenurile care trebuiau să fie puse la dispoziția clujenilor cu titlu gratuit au fost date uitării de către municipalitatea clujeană. 

CITEȘTE ȘI: După ce a scos două treimi din Parcul Rozelor din domeniul public, administrația clujeană extinde skatepark-ul pe zona verde 

Extinderea skatepark-ului Rozelor este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative din anul 2018. 

Prin realizarea proiectului de investiții s-a propus reabilitarea skatepark-ului existent și extinderea acestuia cu o zonă destinată tuturor grupelor de vârstă, cu elemente specifice acestor sporturi extreme.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 5 hours In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 6 hours General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 8 hours Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 10 hours Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 1 day Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 1 day Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 1 day PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 1 day Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 2 days Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE