In vizor

Microhidrocentrală ridicată în albia Someșului: „Se întâmplă în Cluj. Caz tipic de „Vest Sălbatic”. Autoritățile susțin că nu există

O microhidrocentrală a fost ridicată în albia Someșului Cald. Contrar evidențelor, reprezentanții administrației județului Cluj susțin că aceasta nu există. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) arată într-un răspuns remis senatorului USR Mihai Goțiu că în urma controlului efectuat de Inspectoratul Județean în Construcții Cluj și a răspunsului primit de la Consiliul Județean Cluj, nu s-au aflat detalii despre construcție, dar nici nu ar fi fost emisă Autorizația de construire.

Totuși, microhidrocentrala este montată chiar în albia Someșului Cald:

În albia Someșului Cald s-a construit o microhidrocentrală despre care autoritățile spun că NU EXISTĂ!

”Consiliul Județean Cluj a comunicat că nu a emis o Autorizație de construire pe amplasamentul respectiv și că nu cunoaște funcțiunea clădirii. (…) În urma verificărilor efectuate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj în cartea funciară menționată mai sus nu este înregistrată nicio construcție și nu există cereri pe flux în vederea actualizării informațiilor tehnice”, se specifică în răspunsul MDRAP.

După cum susține senatorul USR, Mihai Goțiu, „situația e extrem de gravă”:

Este incredibil ca în albia unui râu din județul Cluj să fie realizată o construcție despre care nici o instituție publică să nu aibă știință. Nici ABA Someș-Tisa, nici Inspectoratul în Construcții, nici Garda de Mediu, Primăria sau Consiliul Județean Cluj nu cunosc detalii despre modul în care a fost amenajată această microhidrocentrală în albia Someșului.


 
„Da, situația pare ireală în România anului 2019 – o construcție ridicată în albia unui râu, despre care autoritățile să nu știe ceva! Sperasem să fi trecut peste faza de ”Vestul Sălbatic”. În urma răspunsului primit, i-am rugat pe colegii de la Cabinetul parlamentar să meargă în zonă și să obțină mai multe informații. 

Prima dintre ele: conform unor localnici, construcția ar fi început prin toamnă! Adică de mai multe luni.

A doua: șantierul construcției este conectat la rețeaua electrică, de către Electrica (conform fotografiilor). În baza căror acte și autorizații a fost conectat șantierul dacă nu există Autorizație de construire? 

A treia informație: după cum se poate vedea, construcția este în albia Someșului Cald.

A patra informație: contactat telefonic, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Andrei Cherecheș, a afirmat, marți după-amiaza, că nu știe să se fi emis vreun aviz de gospodărire a apelor pentru construcție, dar că verifică și răspunde miercuri dimineața. Miercuri dimineața, mi-a transmis că voi primi răspunsul, oficial, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor. Încă nu l-am primit. 

A cincea informație: după ce am consultat câțiva specialiști, cărora le-am arătat imaginile, ceea ce se construiește este o microhidrocentrală cu deviere de curs. 

A șasea informație: în zona construcției și în perimetrul acesteia nu a fost de găsit vreun panou cu informații despre șantier și construcție, așa cum se arată și în răspunsul MDRAP”, a afirmat Mihai Goțiu.

„D-le Alin Tișe, aveți habar despre ce se întâmplă în județul pe care îl conduceți? Sau nu mai sunteți președintele CJ Cluj și n-am aflat eu, încă?”, a mai notat pe pagina sa personală de socializare, senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri a Senatului.

 

sursa foto: Mihai Goțiu pagină personală de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version