Focus

Microbul UNTOLD ”contaminează” și Spitalul Județean de Urgentă, și Spitalul TBC. Festivalierii au întâietate în fața bolnavilor cronic

Scris de 491

Managerii spitalelor din Cluj-Napoca au fost chemați la Direcția de Sănătate Publică și instruiți pentru a întâmpina festivalul Untold cu paturi libere și personal antrenat pentru orice eventualitate. Festivalierii au prioritate, în perioada 3-7 august în toate spitalele clujene de stat, chiar și în fața bolnavilor cronic. Medicii și-au anunțat pacienții care suferă de o boală cronică că pot fi spitalizați numai de săptămâna viitoare încolo; practic, toate internările au fost date peste cap de festivalul de muzică. 

Activitatea spitalelor clujene va reveni la normal abia de luni, după ce ultimii petrecăreți Untold vor părăsi Clujul. Festivalul, aflat la a treia ediție, a creat isterie în rândul fanilor care au așteptat cu nerăbdare evenimentul un an întreg, dar a dat peste cap agenda obișnuită a spitalelor și i-a bulversat pe clujenii bolnavi care au primit vestea că trebuie să aștepte până după Untold ca să se interneze în spital.

În această perioadă, spitalele de stat păstrează cât mai multe paturi pentru petrecăreții Untold. Toți medicii s-au pregătit pentru ce e mai rău. Medicii și personalul medical au fost consemnați la domiciliu și au fost eliberate paturi în toate secțiile spitalelor. La Spitalul Județean de Urgență, cel mai mare din Cluj, bolnavii sunt internați doar dacă e vorba de urgențe, iar cei care suferă de o boală cronică trebuie să mai aștepte câteva zile.

”Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj va asigura asistența medicală pe durata Untold-ului, 3-6 august; ne-am organizat în felul următor: 30% din paturile spitalului sunt rezervate pentru partea de activare a planul alb. Până la urmă, dacă se activează planul alb vor fi mai mult de 30% din paturile de spital.

Am asigurat asistența medicală prin gărzi și prin persoane care pot să fie chemate suplimentar de la domiciliu. Am asigurat camerele de gardă cu acces direct, cu medicație și cu materiale sanitare. Vor fi funcționale toate blocurile operatorii pe care le avem 24/24. Tot personalul poate fi mobilizat și poate fi antrenat în situația declanșării planului alb”, a declarat Monica Costin, director de îngrijiri Spitalul de Urgență.

Reprezentanții Spitalului de Urgență spun că nu li s-a interzis să facă internări, dar în această perioadă e vorba de o recomandare pentru pacienții cu boli cronice.
”Nu, nici noi nu putem interzice să nu mai facem internări. Sigur că recomandarea pe care am făcut-o era ca persoanele care sunt cu afecțiuni cronice și pot să fie temporizate și programate, acelea nu se vor interna. Persoanele care sunt acute, acelea categoric vor beneficia de internare și de asistență medicală. Eu până în acest moment nu am văzut nicio hârtie de la prefectură”, a punctat Monica Costin.

Untold dă peste cap internările și la Spitalul TBC din Cluj unde bolnavii cronici sunt reprogramați cu zecile. Nu este o glumă. Untold REPROGRAMEAZĂ internările pacienților. Pe durata festivalului, toate spitalele trebuie să aibă paturi libere, iar medicii sunt obligați să raporteze zilnic la DSP numărul de paturi libere.

”Pe perioada Untoldului spitalele sunt obligate să anunțe în fiecare zi paturile libere, să nu facă internări, decât strict de urgență, bolnavii cronici sunt reprogramați, să asigure stocurile de materiale sanitare și medicamentele necesare și să raportăm orice eveniment care apare la Direcția de Sănătate Publică”, a precizat Vasile Mureșan, directorul spitalului TBC Cluj.

Dacă spitalele vor fi nevoite să activeze planul alb, vor fi eliberate și mai multe paturi în toate secțiile. După ce ”microbul” Untold va pleca din oraș, va reveni la normal și activitatea spitalelor. ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 16 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE