Afacerea zilei

Metzger si Torgie, stalpii de la Cluj ai Endava Romania, primul interviu din presa clujeana: "Angajatii sunt incurajati sa inspire, sa ajute la crearea a altor lideri"

Din constelatia tot mai stralucitoare a IT-ului clujean pe care Ziar de Cluj a adus-o in atentia opiniei publice in ultimele luni, nu putea lipsi Endava Romania, unul dintre cei mai solizi actori clujeni din industrie. Endava Romania e un soi de companie-ghepard: are o cifra de afaceri colosala pentru regiune (peste 25 de milioane de euro pe 2013), raporteaza un profit solid, dar a ramas la fel de dinamica si elastica in viziune si in abordarea clientilor. Ca si ghepardul, Endava amusina in permanenta oportunitatile din piata globala, dar este atenta si la posibilele riscuri. Dupa ani de zile de experienta, compania respira unitar: de la top management pana la angajati, cu totii au inteles ca succesul exista daca toti trag pentru el si daca toti il deconteaza fara ca cineva sa iasa in evidenta.

Este ceea ce au tinut sa sublinieze de mai multe ori de-a lungul intalnirii noastre Valentin Metzger, Delivery Director al Endava Romania, si Teodor Torgie, Chairman & CFU in aceeasi companie, doi oameni foarte calzi si siguri pe ei care au acceptat sa vorbeasca in premiera pentru Ziar de Cluj despre valorile Endava. Acest articol este cu atat mai valoros nu pentru ca Metzger si Torgie sunt pentru prima oara fotografiati impreuna pentru presa locala, ci pentru ca, dupa ani de zile in care au pastrat distanta fata de media, au avut incredere in noi, jurnalisti deloc comozi, deschizand larg usile spre una dintre cele mai influente companii din IT-ul romanesc. 

 

„Ceea ce avem de spus sunt rezultatele noastre”

 

Nu sunt deloc inchistati de interviu, ci vorbesc calm si argumentativ. Metzger il priveste atent pe Torgie dezvoltand o idee, apoi intervine cu o nuanta. Torgie asteapta cu calm ca Metzger sa isi termine fraza si dezvolta inca o idee. Cam asta e ideea 🙂 cu acesti doi oameni care, inclusiv in acest interviu, ne-au facut sa intelegem de ce functioneaza foarte bine in echipa.

Printre cei mai importanti stalpi din industria IT locala, Endava si-a castigat locul privilegiat prin avantul cu care s-a dezvoltat si adaptabilitatea pe care a demonstrat-o. Compania a fost creata in 2000, are in prezent peste 1600 angajati care activeaza in cele 11 locatii din Marea Britanie, SUA, Germania, Romania, Moldova si Macedonia. Numai la Cluj, Endava numara 550 de angajati. E compania de IT cu cea mai rapida crestere din Europa.

Modestia pe care o afiseaza cei doi incepe ni se infatiseaza chiar la inceputul intalnirii. Metzger si Teo Torgie lucreaza la birourile din open space ca oricare alt angajat. Nu au birouri de 200 de metri patrati minimaliste si asta e un lucru care chiar frapeaza.

„Stiti, nu dorim sa ne promovam ca si persoane, ci ca o companie in cadrul careia sunt foarte multe personalitati. Avem multi fondatori, multi actionari si fiecare contribuie cu ce are el mai bun”, ne spune Metzger.

 „Ceea ce facem impreuna conteaza cel mai mult, ceea ce avem de spus sunt rezultatele noastre”, spune cu modestie Teodor Torgie, Chairman & CFU al Endava Cluj-Napoca.

Teodor Torgie – foto

 

I-am pe intrebat in ce episod temporal ne incadram acum in ceea ce priveste industria IT din Cluj, daca marketarea orasului ca un Silicon Valley nu cumva e periculoasa, daca nu cumva atrage si alti actori importanti, punandu-se presiune pe resursa umana.

 

Metzger: „Clujul e foarte primitor si inovativ si are un spirit de antreprenoriat pregnant”

 

Torgie vorbeste raspicat despre asta:

„Daca in anii 90 oamenii care terminau IT in Cluj mergeau sa lucreze la Simens in Timisoara, acum vin la noi, la Cluj, din celelalte regiuni ale tarii. E o foarte mare cerere de specialisti IT la noi. Companiile clujene au inceput sa investeasca in oameni si acest lucru e foarte important. Internship, reconversie profesionala, se incearca diverse metode pentru acoperirea deficitului de specialisti”, spune Teodor Torgie, care considera ca nu se va ajunge la saturatie si ca, cu cat vor fi mai multe companii mari, cu atat vor veni si mai multe alaturi de ele. Piata se dezvolta si e important ca fiecare sa-si gaseasca o nisa, o specificitate. 

Valentin Metzger e de parere ca nu mai esti competitiv pe piata doar prin preturi mai mici. Competitia e la nivel global. Endava pare sa inteleaga si mai bine asta caci actioneaza global:

„Sigur ca suntem in Cluj si e o amprenta locala destul de pregnanta. Dar aspiram la o pozitie privilegiata. Poate ca suntem mai scumpi ca cei din India. Dar clientii sunt fortati sa aleaga solutii optime si sa le implementeze rapid si au nevoie de parteneri de incredere pe care sa se poata baza. Noi am ales trei coordonate de baza pentru tot ceea ce facem: Quality, Productivity, Innovation. O parte din succes vine din calitatea relatiilor pe care le stabilesti cu clientul. Acesta are nevoie de un partener care poate comunica deschis, e capabil sa dialogheze, sa faca challenge si care propune alte solutii. Mai mult, de la Endava, clientii asteapta si inovatie. Nu musai sa stam in cadrul unui proiect de business fix. E important sa stim ca putem face toate astea la Cluj. Orasul e foarte primitor si inovativ si are un spirit de antreprenoriat efervescent. E amuzant ce-o sa va spun: clientii Endava care au venit aici isi cauta motive sa revina. Pentru ca Clujul le-a lasat amintiri deosebite”, sune Metzger.

In opinia conducerii Endava, industria IT este pe val, daca luam in considerare evolutia din ultimii ani. A crescut destul de mult atat interesul tinerilor pentru IT, cat si al companiilor din strainatate pentru serviciile oferite de IT-istii clujeni. S-a ajuns ca, in Cluj, sa se creeze valoare adaugata, prin competentele pe care profesionistii le au. De aceea, cred cei doi, nu vor mai fi nici preturile, nici salariile care au fost pana acum.

Valentin Metzger – foto

 

Oamenii de la Endava – adevarata resursa a succesului

 

Si-au dat seama de asta acum multi ani. Si au investit in oameni. Fiindca ei sunt activul de baza al unei asemenea companii.

„In primul rand, accentul cade pe dezvoltarea personala a angajatilor. Help people to become the best they can be. Ne preocupa crearea unui mediu in care potentialul lor poate fi pus in valoare. Apoi, strategia pe care o implementam e sa tratam clientul ca persoana, nu ca si companie. Acest aspect e foarte important. Am infiintat un program special – Endava University, care este, de fapt, o forma de talent management. De 4 ani, prin acest program, dezvoltam abilitatile de comunicare, leadership, development, pentru a optimiza capacitatea de dezvoltare a angajatilor nostri atat pe partea de abilitati tehnice, cat si pe partea de soft/leadership skills. Programul se afla in continua inovare si perfectionare”, spune Valentin Metzger.

„Angajatii sunt incurajati sa inspire, sa ajute la crearea altor lideri. Valorile noi sunt oamenii si, de aceea, noi punem accent pe dezvoltarea personala a angajatilor. Nu ne ascundem in birouri, toti suntem in open space”, precizeaza Teodor Torgie.

 

Fiecare project manager se comporta ca un mic antreprenor

 

Endava se mandreste cu imaginea sa de companie agila si flexibila, capacitatea de adaptare fiind ceea ce apreciaza cel mai mult clientii si partenerii lor de afaceri. Fiecare client este atribuit unei persoane din cadrul companiei, care devine responsabila de relatia dintre client si Endava. Daca discuti direct, se rezolva problemele de birocratie, crede Metzger. Clientul vede o echipa agila si o persoana care incearca sa se focuseze pe problemele lui. 

„E foarte important aspectul tehnic, dar si mai importanta e comunicarea”, afirma Valentin Metzger, care continua: „La o anumita scara, poti atrage proiecte mai mari. Un alt aspect e acela conform caruia complexitatea atrage o dezvoltare mai rapida. Oportunitatile pe care le oferim oamenilor ii dezvolta, ii cresc foarte mult, ii ajuta sa evolueze. Crescand sunt si anumite riscuri, e adevarat, dar noi le vedem, de fapt, ca pe niste oportunitati de dezvoltare.”

Dupa modul de organizare al companiei, managerul are o libertate mare sa ia decizii.

„Gradul de autonomie e foarte mare. Suntem organizati in „Business Unit”-uri, o formula care ofera responsabilitate, e o abordare de antreprenor, pe partea de creativitate. Project managerul trebuie sa seteze, sa ingrijeasca si sa livreze un mic business. Nu sunt reguli, doar principii”, precizeaza Valentin Metzger. 

 

Clusterul IT

„Suntem membri fondatori ai Clusterului IT si sustinem de la inceput si in continuare ideea”, spune Teodor Torgie. 

Valentin Metzger e de parere ca orice poate fi facut in plus e un beneficiu. Teoretic, exista posibilitatea unirii unor forte. Dar oamenii lucreaza, nu asteapta sa vina acel proiect comun.

„Ne asteptam de la Cluster sa fie o entitate care sa ofere suport companiilor de IT. Acestea sunt lucrurile care ne unesc. Am putea, de exemplu, sa aducem un profesor bun, care sa tina cursuri pentru toate companiile, la un pret mult mai convenabil. Sharing-ul e chiar un lucru bun”, e de parere Valentin Metzger.

 

Proiecte in derulare

 

„Din proiectele actuale, 85% vin de la clientii existenti, restul de la clienti noi. Ne intereseaza ca lucrurile sa fie facute durabil si la timp. In lumea de azi, trebuie sa te misti foarte rapid. 50% din clienti vin din domeniul financiar. Sunt companii care au rigori in privinta productivitatii si agilitatii. Uneori trebuie sa ne comportam ca un start up”, marturiseste Valentin Metzger. 

 

Este Clujul doar un loc de joaca pentru mintile din IT? Nu numai!

 

Teo Torgie da din cap ferm ca nu, ca nu se poate reduce doar la asta totul:

„N-am auzit de vreo firma din IT care sa fi dat faliment. Toate merg bine. Inseamna ca este spirit antreprenorial, ca sunt clienti. Majoritatea lucreaza pentru companii din afara tarii. Cred ca foarte multi oameni din IT, care ajung la un anumit nivel, isi deschid propria firma. In zona IT-ului, antreprenoriatul se manifesta deci cu tarie. Sunt companii de soft care au proceduri proprii, competitive pe piata internationala”, e de parere Teodor Torgie.

„Noi am conceput un program pe care l-am numit „Innovation Lab”, unde oamenii din compania noastra pot veni cu idei de inovare si cu propuneri de imbunatatire a unor aspecte pe care le considera relevante. In week-end, iesim in afara Clujului si ne prezentam aceste idei, care trebuie sustinute cat mai convingator. E o initiativa cu foarte mare priza in randul angajatilor. Creativitatea oamenilor care vin cu initiative de a schimba in bine lucrurile atrage dupa sine o anumita fidelizare a personalului”, spune Valentin Metzger.

 

Sa speram ca noi, cei de la Ziar de Cluj, i-am cucerit pe cei de la Endava. Vom vedea daca am reusit in curand. Vom sti ca am reusit daca ii vom convinge sa ne lase sa patrundem si mai mult in forfota creativa de acolo, sa scriem pe viitor si alte povesti despre mentalitatea acestei companii ce a crescut incredibil si care duce Clujul inainte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version