In vizor

Metroul lui Boc, bun de înverzit PNRR-ul. Ghinea: „Investițiile în căi ferate și metrou sunt acolo pentru ca tot planul să treacă… Vom face ceva și acolo, nu pot să spun cât anume din metroul de la Cluj”

Scris de 275

„Întrebarea pe care a ridicat-o și Comisia este capacitatea de a se termina în 2026”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene în cadrul unei discuții Expert Forum (EFOR), privind șansele de realizare a metroului din Cluj. De altfel, potrivit lui Ghinea, Metroul din Cluj-Napoca este inclus in Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) doar pentru a face planul „să treacă”, iar aceasta întrucât proiectul metroului aduce un plus de verde și digital întregului PNRR. 

„Este o anvelopă pentru metrou, ca să fie clar. 

Eu negociez o anvelopă pentru metrou, și prezint Comisiei proiectele și răspund la întrebările Comisiei referitoare la maturitate, la capacitatea de finalizare și așa mai departe. 

Da, în acest moment există pentru anvelopa metrou din PNRR – care este absolut necesară apropo, pentru că este sută la sută verde, și pentru că dacă nu am investiții verzi, nu trece PNRR-ul, deci oamenii care au ceva cu Boc și încearcă să-mi scot metroul de la Cluj din PNRR, eu le zic domne stai puțin, e un proiect care-mi contribuie la verde și la digital, culmea, că metroul are și investiții pe parte electrică și digitală. 

Deci investițiile în căi ferate și metrou sunt acolo pentru ca tot planul să treacă. 

Acum întrebarea mare pe care a ridicat-o și Comisia este capacitatea de a se termina în 2026. 

Am vorbit cu domnul Boc, știe de această problemă, avem diverse scenarii – fie tot, fie pe bucăți, și scenariile astea sunt discutate în congruență cu Ministerul Transporturilor, care are în grijă metroul de la București – care și el are un proiect de extindere – practic, este extinderea liniei actuale din Drumul Taberei spre Pantelimon – ca să închizi acea axă, că așa a fost metroul din București să aibă încă o axă care trece de la vest la est. 

Până pe 31 mai vom ști cât se va face și din metroul de la Cluj și cât din noua magistrală (a metroului din București, n.r.) din PNRR. Alocarea este acolo, rămâne să stabilim indicatorii pentru fiecare. 

Deci vom face ceva și acolo, nu pot să spun cât anume din metroul de la Cluj, a declarat Cristian Ghinea în cadrul EFOR. 

Astfel, PNRR-ul este înverzit prin intermediul metroului lui Boc, iar drept rezultat vom avea un PNRR vopsit în toate culorile.

Tot mai mult cele două proiecte – Metroul de la Cluj, precum și Planul Național de Redresare și Reziliență, cârpit deja în câteva rânduri și respins pentru revizuiri de Comisia Europeană ridică mari semne de întrebare în privința capacității autorităților de a implementa și realiza aceste proiecte. 

De bună seamă, CE este rezervată în privința proiectului de metrou din Cluj. Potrivit ministrului Ghinea, metroul vine să salveze întregul plan de relansare, dar există rezerve în perspectiva realizării acestuia până în 2026. 

Nu este exclus ca acest proiect să încapă în același scenariu al „Autostrăzii Bechtel”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 9 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 10 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 11 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 12 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 12 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 13 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 14 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE