In vizor

Metroul lui Boc, bun de înverzit PNRR-ul. Ghinea: „Investițiile în căi ferate și metrou sunt acolo pentru ca tot planul să treacă… Vom face ceva și acolo, nu pot să spun cât anume din metroul de la Cluj”

Scris de 275

„Întrebarea pe care a ridicat-o și Comisia este capacitatea de a se termina în 2026”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene în cadrul unei discuții Expert Forum (EFOR), privind șansele de realizare a metroului din Cluj. De altfel, potrivit lui Ghinea, Metroul din Cluj-Napoca este inclus in Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) doar pentru a face planul „să treacă”, iar aceasta întrucât proiectul metroului aduce un plus de verde și digital întregului PNRR. 

„Este o anvelopă pentru metrou, ca să fie clar. 

Eu negociez o anvelopă pentru metrou, și prezint Comisiei proiectele și răspund la întrebările Comisiei referitoare la maturitate, la capacitatea de finalizare și așa mai departe. 

Da, în acest moment există pentru anvelopa metrou din PNRR – care este absolut necesară apropo, pentru că este sută la sută verde, și pentru că dacă nu am investiții verzi, nu trece PNRR-ul, deci oamenii care au ceva cu Boc și încearcă să-mi scot metroul de la Cluj din PNRR, eu le zic domne stai puțin, e un proiect care-mi contribuie la verde și la digital, culmea, că metroul are și investiții pe parte electrică și digitală. 

Deci investițiile în căi ferate și metrou sunt acolo pentru ca tot planul să treacă. 

Acum întrebarea mare pe care a ridicat-o și Comisia este capacitatea de a se termina în 2026. 

Am vorbit cu domnul Boc, știe de această problemă, avem diverse scenarii – fie tot, fie pe bucăți, și scenariile astea sunt discutate în congruență cu Ministerul Transporturilor, care are în grijă metroul de la București – care și el are un proiect de extindere – practic, este extinderea liniei actuale din Drumul Taberei spre Pantelimon – ca să închizi acea axă, că așa a fost metroul din București să aibă încă o axă care trece de la vest la est. 

Până pe 31 mai vom ști cât se va face și din metroul de la Cluj și cât din noua magistrală (a metroului din București, n.r.) din PNRR. Alocarea este acolo, rămâne să stabilim indicatorii pentru fiecare. 

Deci vom face ceva și acolo, nu pot să spun cât anume din metroul de la Cluj, a declarat Cristian Ghinea în cadrul EFOR. 

Astfel, PNRR-ul este înverzit prin intermediul metroului lui Boc, iar drept rezultat vom avea un PNRR vopsit în toate culorile.

Tot mai mult cele două proiecte – Metroul de la Cluj, precum și Planul Național de Redresare și Reziliență, cârpit deja în câteva rânduri și respins pentru revizuiri de Comisia Europeană ridică mari semne de întrebare în privința capacității autorităților de a implementa și realiza aceste proiecte. 

De bună seamă, CE este rezervată în privința proiectului de metrou din Cluj. Potrivit ministrului Ghinea, metroul vine să salveze întregul plan de relansare, dar există rezerve în perspectiva realizării acestuia până în 2026. 

Nu este exclus ca acest proiect să încapă în același scenariu al „Autostrăzii Bechtel”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 23 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 23 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE