Sanatate

Metodele de folosire a cromoterapiei

Medicamentul numit culoare poate fi administrat in nenumarate feluri, efectele sale fiind, insa, in linii mari, mereu aceleasi.

 

Iata principalele metode de folosire a culorilor:
Culoarea interioarelor. Este poate cel mai important mijloc terapeutic dintre toate. S-a observat  ca depresiile, anumite probleme psiho-somatice si insomniile pot fi ameliorate considerabil atunci cand sunt armonizate culorile din mediul de viata. Gasirea culorilor potrivite pentru camera de odihna, pentru biroul ori pentru spatiul in care lucram, pentru bucatarie poate genera imbunatatiri impresionante ale starii de sanatate, starii de spirit, si ale randamentului in munca.

 

Culoarea hainelor pe care le purtam spun multe despre temperamentul si afinitatile noastre. Foarte valoroasa, din punct de vedere terapeutic, este insa, reciproca: culorile hainelor cu care ne imbracam ne influenteaza modul de a gandi, caracterul, comportamentul si chiar anumite procese fiziologice – un lucru de care, insa, cei mai multi dintre noi nu suntem constienti, desi este de multa vreme demonstrat ca veritabil. Invatand sa alegem culorile potrivite pentru haine, putem ameliora foarte mult nu doar starea de spirit, ci chiar starea de sanatate in ansamblu.

 

Culoarea alimentelor. De mai multe decenii incoace, dieteticienii incearca sa afle care sunt culorile cele mai sanatoase pe care le poate avea hrana si care, totodata, sa ne creeze cele mai mari satisfactii. Cercetarile au dat rezultatele scontate, insa, se pare ca acestea nu au fost folosite corect. In baza acestor cercetari foarte bine puse la punct, a luat un avant industria colorantilor alimentari chimici (o parte din celebrele  “E”-uri), care genereaza culori pe cat de placute ochiului si de vandabile, pe atat de nocive. Totusi, preparatele culinare pot fi colorate si natural, iar aceasta colorare, cand este facuta judicios, ne dinamizeaza digestia, ne regleaza apetitul, ne inflenteaza pozitiv starea de spirit si tonusul vital.

 

Expunerea corpului la lumina colorata este metoda care da rezultatele cele mai rapide. In cabinetele de cromoterapie se folosesc lampi puternice, de peste 400 W, de la care lumina porneste trecand printr-un filtru de culoare si ajunge pe suprafata corpului uman (direct pe piele), pe ansamblu sau numai pe anumite portiuni. Dupa 12 sedinte de expunere la aceasta lumina colorata efectele sunt surprinzator de puternice. Pentru tratamentele la domiciliu, se foloseste lumina data de becurile culorate de mai mica putere (care se gasesc si in comert), cu care se doarme pe perioada noptii. Efectele sunt considerate mai slabe, dar tratamentul poate fi facut pe perioade lungi, ceea ce compenseaza, intr-o anumita masura, intensitatea sa mai redusa.

 

Vizualizarea interioara este o parte integranta a tratamentelor autogene folosite pentru vindecarea diferitelor boli. Metoda este simpla: ne imaginam ferm, cu putere, o sfera de lumina colorata (culoarea fiind aleasa special pentru boala pe care vrem sa o vindecam) care invaluie locul afectat sau intregul corp. Pe masura ce vizualizam mai bine aceasta sfera, vom cauta sa simtim efectele pe care le genereaza culoarea asupra noastra. Cateva sedinte de 20 de minute fiecare, in care facem o asemenea vizualizare a unei sfere de lumina colorata, va avea efecte vindecatoare deosebite.

 

Cum se aplica cromoterapia? Sub control medical. Se folosesc, de obicei, lumini colorate, care sunt proiectate de un aparat asupra zonelor cu probleme sau asupra intregului corp. Pe masura ce tratamentul avanseaza, intensitatea culorilor e adaptata in functie de starea pacientului.

 

In cazul in care cromoterapia e aplicata la domiciliu, specialistii ne sfatuiesc ca dupa ce alegem culorile, in functie de afectiuni, sa le folosim in imbracaminte, in tapiserii asternute pe mobile, pete de culori puse pe pereti, flori de o anumita culoare, alimente colorate s.a.m.d

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *