Din oras

Mestesugarii din Transilvania, promovati intr-un catalog turistic in cinci limbi

Scris de 691

Breasla Mestesugarilor din Transilvania a lansat recent un proiect ambitios care isi propune sa stranga laolalta cat mai multi mestesugari pentru a le tipari datele intr-un catalog in cinci limbi. Materialul va fi distribuit apoi la agentii turistice din toata lumea, pentru ca si la noi sa se contureze o latura noua a turismului, cel mestesugaresc. Proiectul a fost conceput acum aproape 10 ani, dar abia acum a primit finantare. Din Ungaria. 

Aproximativ 30 de mestesugari din judetul Cluj s-au inscris pana acum in catalogul breslei, mai ales din zona Calata si a Campiei Transilvaniei. In total sunt cam 300 de inscrisi.

“Din acestia doar 100-150 au notat ca ar accepta vizitatori. E o conditie importanta, pentru ca dorinta noastra este ca atunci cand sunt contactati de un autocar de turisti, de exemplu, care ii suna cu cateva zile inainte si ii anunta ca ii vor vizita la atelier, gospodina sa fie gata sa ii si serveasca cu ceva produse traditionale. Este la latitudinea lor daca cer bani pentru vizitarea atelierului, pentru prezentare. La Corund, de pilda, poate fi gratis vizitarea, insa de fiecare data ce le intra oaspeti in curte ei le cumpara si vase si atunci merita tot efortul. Nu trebuie sa aiba neaparat nici capacitate de cazare, de obicei cautam noi doua pensiuni turistice aflate in apropiere pe care le includem in catalog in dreptul lor”, explica Molnar Attila, presedintele Breslei Mestesugarilor din Transilvania. 

Ideea proiectului, este veche s-a nascut in urma cu peste 9 ani, o data cu infiintarea breslei. 

“Am deschis asociatia dorind sa facem turism mestesugaresc. Din pacate nu am reusit nicicum sa facem rost de finantare, desi am depus proiectul in multe locuri in toti acesti ani. Acum, in sfasit, am primit niste bani din Ungaria, o parte a finantarii necesare, si asa am reusit sa il demaram. In acest timp am reusit sa strangem o baza de date cu mesteri care ne e utila acum, doar ca sunt cei care se prezinta periodic la targuri, or noi ne-am propus sa ii gasim si pe cei care nu fac asta, dar desfasoara activitati traditionale extrem de interesante ”, a  precizat presedintele. 

Catalogul se va numi “Ateliere deschise in Transilvania – pe urmele mestesugarilor” si se doreste sa contina toate atelierele mestesugaresti din cele 16 judete ale regiunii. Acestea trebuie sa poata fi vizitabile, iar mesterul “sa organizeze intelegeri anticipate cu ghidul turistic, prezentari ale tainelor / tehnicilor meseriei practicate, incluzand astfel traditiile in circuitul turistic international, aducand la poarta creatorilor vizitatori si potentiali cumparatori”, potrivit site-ului proiectului. 

Nu exista conditii de autorizare a activitatii mesterului pentru a fi inscris in catalog. El trebuie doar sa completeze un formular si sa il trimita, alaturi de cel putin cinci fotografii la mestesugari@gmail.com. Singura conditie obligatorie este dispobililitatea de a primi vizitatori si de a le prezenta mestesugul practicat. 

“Foarte multi mesteri nu sunt cautati pentru ca nu stie nimeni de ei”, apreciaza Molnar. 

Nu se percep taxe de inscriere, asa cum nici nu se cer bani pentru livrarea de cataloage agentiilor. 

“O parte din banii necesari ii avem, pentru cealalta cautam sponsorizari sau contracte pentru reclama la pensiuni. Va fi prima editie si vrem sa facem ceva de calitate, care sa ajute atat turismul in Transilvania, cat si pe mesteri”, explica seful breslei. 

Data limita a inscrierilor este 15 aprilie. Se doreste ca numarul mesterilor din catalog sa ajunga undeva intre 300 si 500. 

“Nu va fi usor, e greu sa dam de mesterii din sate, uneori primariile sau centrele de pe langa ele nu au o baza de date cu ei, alteori nu vor sa ne-o dea. E mai simplu acolo unde exista centre turistice”, mai spune Molnar. 

Publicatia va aparea anual pentru actualizarea datelor si dezvoltarea bazei de date ale acestor ateliere. Va fi structurata pe judete, fiecare capitol incepand cu harta mestesugarilor, apoi enumerand muzeele, asociatiile profesionale, centrele mestesugaresti din judet, dlimitand si regiunile etnogafice, urmat de catalogul tuturor mestesugarilor. 

Toate informatiile vor fi tiparite in cinci limbi (romana, maghiara, engleza, franceza si germana) si 3.000 de exemplare, va fi trimisa la toate agentiile turistice internationale din Europa, Japonia, Statele Unite, Asia “care vizeaza prin serviciile lor si aceasta regiune atat de bogata in traditii”. 

Breasla Mestesugarilor din Transilvania a fost infiintata in 2005 la Centrul Teleki din Sovata, cu scopul de a reprezenta si sprijini mesterii populari si artistii din acea regiune a tarii.In primii ani au lucrat la crearea unei baze de date, cunoasterea mesterilor si meseriilor active, iar din 2007 elaboreaza “proiecte si servicii adaptate cerintelor pupulatiei tinta”. Mai precis, organizam targuri mestesugaresti, participa la evenimente, ofera consultanta, si creaza pagini web.  

Din primavara lui 2013, breasla si-a deschis un birou si un mic magazin de prezentare in centrul Clujului.

foto: fascinatia-mestesugului.comULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE