In vizor

Meșteșugarii clujeni, în grevă japoneză, după ce Primăria a făcut cadou Târgul de Mărțișor unei firme din Ploiești

După ce Târgul de Mărțișor din Piața Unirii, organizat în ultimii 4 ani de către Asociația Meșteșugarilor Clujeni, a fost făcut cadou de municipalitate unei firme din Ploiești, care le percepe expozanților taxe exorbitante, raportat la taxele percepute în anii trecuți, meșteșugarii au decis să facă astăzi o grevă japoneză, în semn de protest față de decizia Primăriei, una care pare a fi doar în favoarea firmei Tactic Events din Ploiești, defavorizându-i flagrant pe meșteșugarii autohtoni care au fost puși în fața faptului împlinit, fără drept de apel. 

Ziar de Cluj a semnalat această problemă din 13 februarie, Viorica Ciobanu, reprezentanta Asociației Meșteșugarilor Clujeni, explicând, de dinainte de a începe târgul din Piața Unirii, că meșteșugarii din asociația sa sunt nemulțumiți de faptul că evenimentul nu mai este organizat și anul acesta de către asociația care a făcut o treabă foarte bună până acum, oferindu-le meșteșugarilor  standurile necesare pentru expunerea produselor, contra unor sume modice: 

„Lumea a fost cam indignată pentru că noi în fiecare an am făcut un târg de Mărțișor, se spune că cel mai reușit din țară. (…) Eu nu iau sume din-astea (Tactic Events le percepe expozanților de mărțișoare o taxă de participare de 900 de lei – n.r.), la noi nu se pune problema. Noi luam 100-150, 200 cel mult! (…) Nu mi s-a cerut opinia, eu când am fost la discuții cu Primăria pentru Târgul de Mărțișor mi s-a spus că da, că să vedem, că așa mai departe, și pe urmă am aflat ce se va întâmpla și am sunat și mi-au zis: «Da, face domnul Berariu, că dorim altceva!» Eu nu știu, nu pricep de ce, și noi puteam să facem un târg în căsuțe, și noi puteam să facem 3 zile de spectacol, nu știu dacă Primăria nu a cunoscut posibilitățile noastre, dar ne știa! Nu știu ce s-a întâmplat! (…)

Noi am organizat fără intermediari și de 4 ani de fiecare dată ni s-a aprobat de la Primărie. De 4 ani în standurile acelea organizăm și în acele standuri nu au stat doar membrii asociației. În acele standuri au stat toți cei care au făcut mărțișoare lucrate manual. Eu vreau neapărat, comercianții sunt comercianți, își aduc, își cumpără din Dragonul Roșu, este problema lor de unde cumpără, e o chestie care pe mine nu mă interesează, dar în Piața Unirii am vrut să fie în standuri doar mărțișoare lucrate manual. Și am reușit! 

Eu aș fi fost de acord (să organizăm evenimentul acesta mai amplu – n.r.), însă am înțeles, nu știu, că probabil că ei au discutat această problemă și acest proiect poate că în decembrie, înaintea noastră. Eu anul trecut am avut un slogan și anul acesta vreau să văd unde fac, pe Șaguna sau unde va fi: «Clujul e veșnic zâmbitor de Dragobete și Mărțișor!» Deci și de Dragobete făceam, și de 8 Martie! Vă dați seama, noi avem 8 bresle cu toți meșteșugarii și meșterii posibili, noi avem toate meșteșugurile și sunt foarte mulți tineri. Chiar dacă eu sunt pensionară, am încercat să mă adaptez tinerilor, colaborez foarte bine și tinerii mă susțin foarte mult pentru că eu asta am vrut: noi, oamenii mai în vârstă, să le transmitem lor ceea ce facem! Și ei s-au acomodat pe chestii și mai moderne și contemporane. 

Acum nu cred că este un meșteșugar mulțumit! Dar nu aveam ce face! Eu depun cerere, dar am înțeles că de fapt s-ar fi discutat mai demult acest proiect, nu știu de ce nu am fost solicitați și noi. Probabil că dânsul (reprezentantul Tactic Events) a fost la Cluj mai demult, a trimis mai demult prin mail sau prin fax, nu știu, nu cunosc amănunte vizavi de hotărârea care s-a luat de a face dânsul această manifestare. Noi regretăm foarte mult.

(De ce a fost adusă această firmă din Ploiești la Cluj – n.r.) este întrebarea foarte multora. Se întreabă mulți și probabil o motivație are Primăria la toate aceste lucruri”, a declarat Viorica Ciobanu, pentru Ziar de Cluj.

Declarațiile Primăriei și ale reprezentanților Tactic Events sunt în contradicție cu cele ale meșteșugarilor clujeni

Conform Monitorul de Cluj, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că, în acest an, municipalitatea a primit o solicitare din partea unui furnizor de servicii specializate de organizare de târguri din Ploieşti şi a decis să o aprobe:

„A fost singura solicitare depusă şi am vrut să putem evalua în ce măsură acest tip de organizare a târgului sezonier de mărţişoare este oportun sau nu. În funcţie de reacţiile primite se va lua o decizie dacă se va continua pe viitor sub această formă sau nu. Motivul pentru care am încercat să mergem pe varianta de căsuţe din lemn ţine şi de confortul şi siguranţa utilizatorilor, care pot să-şi lase produsele înăuntru peste noapte, târgul fiind păzit. În Piaţa Unirii este şi o scenă amplasată pentru a trezi un interes sporit din partea vizitatorilor”, a declarat Oana Buzatu.

Reprezentanții Tactic Events, contactați în 13 februarie de Ziar de Cluj, au afirmat că membrii Asociației Meșteșugarilor „au dorit să stea doar în perioada de Mărțișor”, că ei așa ar fi solicitat, lucru infirmat de Viorica Ciobanu, reprezentanta Asociației care ar fi avut dorința și mijloacele necesare pentru a organizat acest eveniment cel puțin la nivelul la care l-a organizat și firma ploieșteană. Doar că ar fi fost organizat de clujeni pentru meșteșugarii clujeni, cu taxe mult mai mici de participare. 

Grevă japoneză după o decizie a Primăriei, luată ca la Ploiești

Meșteșugarilor nemulțumiți din Cluj-Napoca le-a mai rămas acum doar soluția grevei japoneze, una care nu schimbă cu nimic lucrurile în prezent. Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, citat de Monitorul de Cluj, a declarat astăzi că Primăria Cluj-Napoca nu a consultat organizaţiile profesionale ale meşteşugarilor, aşa cum s-a procedat anii anteriori, ci a atribuit organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife foarte mari pentru închirierea căsuţelor de lemn: 

„Prin greva japoneză, cea mai paşnică formă de manifestare care creează disconfort minim, dorim să ne exprimăm dezacordul cu Primăria Cluj-Napoca privind modul în care a administrat Târgul de Mărţişor din Piaţa Unirii, oferind unei firme orientate pe profit dreptul de organizare, fără a se consulta cu organizaţiile profesionale care i-au fost parteneri timp de un deceniu. Meşteşugarii nu îşi întrerup activitatea, ci poartă două ore pe braţ banderole albe şi îşi expun la standuri uneltele cu care lucrează – ciocan, daltă, război de ţesut, ac de croşetat, legate cu un şnur de mărţişor. Protestul are loc şi la Bucureşti, nu numai la Cluj-Napoca. Firma care s-a ocupat de Târgul de Mărţişor din Piaţa Unirii a cerut chirii extrem de mari, pe care meşteşugarii nu şi le pot permite. Este jaf curat, preţurile pentru închiriere sunt cuprinse între 900 de lei pentru mărţişoare şi 4.000 de lei pentru alte produse. Nici căsuţele de lemn nu sunt justificate, nu sunt practice”, a spus Molnar, care a mai precizat și că organizarea Târgului de Mărțișor nu s-a făcut prin concurs deschis și că nu a avut loc o consultare cu alți operatori culturali care ar fi putut organiza evenimentul.

Așadar, din partea meșteșugarilor, toată lumea este de acord că modalitatea de organizare a târgului din acest an i-a defavorizat. Un târg realizat până acum de către propria asociație, unde erau expuse obiecte meșteșugărești autohtone, a fost făcut cadou unei firme din Ploiești, unui intermediar așadar, care în scopul de a face profit a pus taxele care i-au convenit și a deschis târgul și pentru comercianții de chinezării. Clujenii au pierdut, ploieștenii au câștigat, pe mâna Primăriei noastre dragi, care ar fi trebuit să apere interesele clujenilor și nu cele ale ploieștenilor. 

Încă din 13 februarie, Ziar de Cluj se întreba de ce a decis municipalitatea să scoată la mezat Piața Unirii pentru acest eveniment care era organizat până acum cu succes de Asociația Meșteșugarilor Clujeni, care este motivul pentru care a ales ca evenimentul din 2017 să fie intermediat de firma Tactic Events din Ploiești, cu toate că aceasta le percepe expozanților taxe mult mai mari decât erau percepute până acum, care sunt beneficiile pe care le aduce acest intermediar evenimentului în sine, Primăriei și clujenilor, de ce Primăria nu le-a pus la dispoziție studenților și meșteșugarilor clujeni în mod gratuit acest spațiu public, așa cum a procedat, de exemplu, în cazul Untold.

Am adresat toate aceste întrebări, pe cale oficială, Primăriei Cluj-Napoca. Vom reveni de îndată ce vom primi un răspuns. Acesta va veni poate pe la jumătatea lunii martie, după ce se va fi scurs termenul legal de 30 de zile. Adică, după ce târgul se va fi încheiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *