Diete

Menta – intre terapie si gastronomie

Aceasta planta aromatica are uleiuri esentiale de mentol, menton, acetat de mentil si flavonoizi. Ceaiul de menta facut din frunze proaspete si servit dupa mas este un ajutor insemnat pentru digestie. Se manaca cel mai bine cu sos la carnea de miel sau adaugata la deserturi pentru aroma. Stiati ca “Mint Julep”, un cocteil bine-cunoscut sin sudul Statelor Unite, este bourbon cu zahar si cu cateva fruze de menta? Unele persoane sunt alergice la uleiul de menta, asa ca intai trebuie testat.

 

Scurta poveste

 

Menta (izma) este numele unei plante erbacee parfumate (Mentha) din familia Laviate. Exista 25-30 de varietati (izma broastei, izma salbatica, izma buna, menta-lamaie, menta-ananas etc.) de la care se utilizeaza frunzele si varfurile inflorite, in scop terapeutic si gastronomic.

 

Menta provine din bazinul mediteraneean, unde a fost un ingredient pretuit pentru parfumuri, arome si produse medicinale. Romanii au adus menta in toata Europa. In anii 1790, menta era cultivata in Massachusetts. Este cultivata in special in China, India, zona mediteraneeana, Filipine si Egipt. In Statele Unite, menta este cultivata in special pentru productia de ulei.

 

Menta a fost folosita pentru a ajuta digestia de mii de ani. Este de asemenea un remediu popular pentru multe afectiuni intestinale, printre care gaze, indigestie, crampe, diaree, stare de voma, sindromul intestinelor iritabile si intoxicatii alimentare.

 

A fost utilizata si pentru infectiile respiratorii si problemele menstruale. Exista pe piata multe sprayuri si inhalante care contin menta si care sunt promovate pentru vindecarea durerilor in gat, durerilor de dinti, racelilor, tusei, laringitei, bronsitei, congestiei nazale, inflamatiei cavitatii bucale si a gatului.

 

Continut si consum alimentar

 

Menta contine mentol, terpene si flavonoide, care ii confera proprietati aromatizante, antioxidante si digestive; fibre alimentare; substante minerale (fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc); vitamine (din grupul B, C si E). Are o energie calorica de 43 kcal la 100 g.

 

Menta se utilizeaza proaspata, ca adaos la bauturi care taie setea, la peste, in umpluturi cu carne, in omlete si ca ingredient in sosuri. Esenta de menta este utilizata la prepararea lichiorurilor si in industria dulciurilor. In afara de utilizarea culinara, menta este folosita la guma de mestecat, bomboane, pasta de dinti, insecticide, medicamente si cosmetice. Menta proaspata este nelipsita din mancarurile orientale.

 

De ce ar trebui sa consumam menta?

 

Fenolii din menta pot ajuta la prevenirea cancerului. S-a descoperit ca menta proaspata are o actiune foarte puternica de curatare. Menta este bogata in acid salicilic, care se considera ca joaca un rol important in prevenirea cancerului colorectal si a aterosclerozei.

 

Cercetarile arata ca unele uleiuri esentiale din menta opresc din crestere bacteriile E. Coli. S-a descoperit ca menta are efecte semnificative si in indepartarea oxiurilor.  Menta poate fi o alternativa la aditivii antimucrtobieni folositi de obicei in alimente.

 

Studii clinice dovedesc ca pacientii care au primit ulei de menta inainte de operatie au avut mai putine stari de greata decat pacientii care nu au primit. Uleiul de menta reduce spasmele din timpul coloscopiei si are un efect de calmare pentru pacientii care sufera de sindromul intestinelor iritabile.

 

Cercetatorii au descoperit un nerv care raspunde la raceala si mentol. Acest lucru poate explica senzatia de racorire de la mentol, precum si utilizarea sa obisnuita ca inhalant pentru a reduce starea de congestie de la nivelul nasului.

 

O tizana (ceai) de menta, pentru a ajuta digestia se prepara punand la fiert un litru de apa, in care se arunca o mana de frunze proaspete (sau 2 lingurite de menta uscata). Se lasa sa infuzeze timp de 5 minute si se bea ceiul caldut.

 

Recomandari si secrete in folosirea mentei:

 

–    Folositi frunzele tinere rupte de pe crenguta pentru a avea cea mai buna aroma.
–    In salatele de fructe, menta este un ingredient minunat impreuna cu mere, pere sau capsuni si in socurile pentru salata.
–    Pentru aroma, adaugati menta in sosurile marinate.
–    Menta este foarte potrivita pentru supe, salate, sosuri, preparate din carne, peste, pui, fierturi, preparate cu ciocolata si deserturi cu lamaie.
–    Izma buna este folosita de obicei la ceaiuri si dulciuri, iar menta verde la sosurile pentru carne si jeleuri.

 

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version