Sanatate

Melasma sau petele gravidei. Când și cum scăpăm de aspectul inestetic?

Sarcina ar trebui să fie acea perioadă minunată din viața oricărei femei care o pregătește pentru statutul de mamă, transformând-o, încet. Totuși, nimeni nu spune cu subiect și predicat că sarcina poate însemna și grețuri, somnolență, sensibilitate, constipație, retenție de apă, rău de mișcare, erupții cutanate sau melasmă, pe lângă multe alte simptome.

Dermatologul Anca Pop ne ajută cu o serie de lămuriri despre melasmă, dar, mai ales, despre cum scăpăm de ea.

„Melasma sau cloasma gravidică este o afecțiune a pielii definită prin apariția acestor pete pigmentare, mai ales pe frunte, pomeți, nas, buza superioară, de-obicei simetric. Etiologia nu este cunoscută în totalitate, dar factorii cei mai importanți ar fi expunerea la radiații ultraviolete, dezechilibrele hormonale și predispoziția genetică”, explică medicul dermatolog.

Estrogenii, și naturali, si sintetici, au fost implicați în patogeneza acestei boli, deoarece s-a văzut că există o asociere cu sarcina, cu anticoncepționalele orale sau cu alte terapii.

 

Cum poate fi prevenită?

„În primul rând o putem preveni prin evitarea expunerii la soare în această perioadă, a sarcinii, și utilizarea cremelor cu factor ridicat de protecție solară, cu SPF minimum 30”, avertizează medicul dermatolog Anca Pop.

 

Dacă măsurile de protecție au fost insuficiente sau ineficiente, aflăm că nu putem face mai nimic până încheiem perioada de alăptare. În primul an după naștere, aceste pete se pot estompa. Nu vă așteptați la minuni, fața nu se va curăța de la sine, dacă nu ați avut și nu aveți grijă de ea!

„Parte din tratament sunt măsurile generale de protecție, adică evitarea expunerii la soare, utilizarea cremei cu SPF 30-50 ca rutină zilnică, apoi o serie de produse dermatocosmetice. Putem folosi acasă cremă cu agenți depigmentanți”, completează medicul.

Mai departe, e obligatoriu să vă adresați unui medic dermatolog, care va stabili ce alte proceduri cosmetice sunt necesare, în funcție de particularitățile tenului. Pentru a nu risca să faceți mai mult rău decât bine, nu apelați la metode empirice, care presupun utilizarea de acizi din surse necontrolate sau frecarea petelor cu suprafețe abrazive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *