De cartier

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Scris de 364

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul. Deocamdată proiectul va intra în analiza urbaniștilor clujeni, spre aprobare. 

După mai bine de 1 an de la anunțul privind realizarea unui hub educațional în cartierul Borhanci, proiectul urbanistic zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unei infrastructuri educaționale și de sănătate, precum și a unei infrastructuri sportive și a unei păduri-parc va fi înaintat spre aprobarea comisiei de urbanism din Primăria Boc.

Un cartier cu de toate ce va concura cu o altă zonă ce se va dezvolta într-un viitor incert – SOPOR.

Cel mai probabil, mega-cartierul Borhanci va face loc utilajelor și șantierelor în anul 2024, adică în perioadă electorală. Oricum, potrivit estimărilor optimiste ale reprezentanților administrației locale, „orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”

Anunțul privind realizarea așa-numitului hub educațional Borhanci a fost făcut de edilul Emil Boc în noiembrie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, despre HUB-ul educațional din Borhanci: „Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”

PUZ-ul de dezvoltare a mega-cartierului Borhanci va intra spre aprobare în următoarea ședință de urbanism. 

Proiectul imobiliar din BORHANCI – temă prioritară pentru campania electorală din 2024

Proiectul prevede reglementarea în cartierul Borhanci a unei serii de dotări publice esențiale întregului cartier: funcțiuni de sănătate – unitate de sănătate/centru pentru protonoterapie, sportive – bazin de înot, bază sportivă, educație, spații verzi – pădure-parc împreună cu dezvoltarea infrastructurii de circulație

Prin PUZ autoritățile urmăresc schimbarea destinației agricole a terenurilor și stabilirea reglementărilor urbanistice pentru realizarea acestui proiect. 

Așa-zisul hub educațional va cuprinde – creșă, grădiniță, școală generală, liceu. 
Bază sportivă – bazine de înot acoperit.

Terenul ce a generat realizarea demersurilor pentru acest proiect ubranistic-imobiliar se află în Borhanci, cu folosința actuală de teren arabil, intravilan, și se află în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, în suprafață totală de 71,55 hectare. 

 „Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Borhanci într-un mod sustenabil, modernizarea infrastructurii rutiere, realizarea de dotări publice, amenajarea cu spații publice și verzi este o prioritate”, se arată în documentația ce va fi aprobată de comisia de urbanism.

Motivul dezvoltării acestui proiect stă în subdezvoltarea zonei

„Având în vedere faptul că la ora actuală, în cartierul Borhanci nu există infrastructură educațională și sportivă publică, nici parc public amenajat, a fost propusă modificarea încadrării funcționale a teritoriului studiat prin PUZ”, se mai arată în documentația de urbanism. 

Zona dispune de „potențial de dezvoltare”

Existența unei rezerve mari de teren, acces facil din str Borhanciului-Bicaz-Gheorgheni și realizarea viitoarei legături cu centura metropolitană, existența unor puncte de belvedere ce vor fi puse în valoare prin amenajarea propusă, consideră proiectanții. 

Riscurile aferente desfășurării acestui proiect sunt reprezentate de riscurile naturale, precum alunecările de teren. 

Prin intermediul obiectivelor sanitare, educaționale și de agrement pe care își propun să le realizeze autoritățile în Borhanci se va limita necesitatea deplasărilor pentru învățământ/agrement din această zonă spre centrul orașului. Modernizarea circulațiilor va face ca din colonia Borhanci să existe un acces ușor atât cu mijloace de transport în comun cât și cu mijloace alternative de transport, apreciază proiectanții. 

Proiectant: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mîncu – Centru de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting

CITEȘTE ȘI: Proiectul de peste 2 MILIOANE de lei pentru dezvoltarea HUB-ului din Borhanci va fi realizat de Universitatea de Arhitectură din București

20 de parcele 

6 parcele pentru instituții și servicii publice
1 parcelă – creșă
1 paercelă – grădiniță 
1 parcelă – școală
1 parcelă – liceu
1 parcelă – pentru sănătate
1 parcelă – pentru bazinul olimpic
1 parcelă – complex sportiv

10 parcele 

pentru pădure-parc
3 parcele pentru circulații

Etapele dezvoltării proiectului imobiliar din Borhanci sunt:

Aprobare PUZ prin HCL

Realizare SF pentru obiectivele propuse în PUZ

Aprobarea studiilor de fezabilitate

Dezmembrare conform PUZ

Exproprieri pentru cauză de utilitate publică

Identificarea posibilităților de finanțare

Contractare proiect tehnic și extindere utilități

Contractare execuție lucrări infrastructură rutieră

Contractare proiecte tehnice pentru fiecare obiectiv în parte, separat, în funcție de posibilitățile de finanțare

Contractare execuție pentru fiecare obiectiv în parte

Potrivit autorităților, în Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de cca 70 de ha, pe locul în care a fost promis în alte campanii electorale Cartierul Tineretului.

Deocamdată, HUB-ul din Borhanci arată cam așa 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 15 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 17 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 19 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 20 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 21 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 21 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 22 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 23 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE