Justitie

Medicul șpăgar de la Recuperări rămâne arestat la domiciliu. Vezi ce decizie a luat conducerea spitalului…

Magistrații Tribunalului Cluj s-au pronunțat în dosarul prin care anchetatorii cereau prelungirea măsurii preventive pentru medicul Florin Răcășan, ortopedul de la Recuperări, prins în flagrant în timp ce lua șpagă. Potrivit soluției pe scurt, Florin Răcășan intră în a doua lună de arest la domiciliu. 

„Admite propunerea formulată de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj în dosarul cu nr.416/P/2019 şi în consecinţă: În baza art. 222 al.2 şi urm. C. proc. Pen. coroborat cu art.218 al.1 şi 2 C.pr.pen., dispune prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu, cu toate obligaţiile impuse, luată faţă de inculpatul: – R. F. M., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită faptă prev. şi ped. de art. 289 alin.1 Cod Penal coroborat cu art. 5 şi art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal (două acte materiale), pe o perioadă de 30 de zile, cu începere din data de 14 august 2019 şi până la data de 12 septembrie 2019 inclusiv. În baza art. 275 al. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj. 

 

CITEȘTE ȘI: Exclusiv: FLAGRANT la RECUPERARI Cluj. Procurorii au cerut arestarea unui faimos MEDIC. Tarif de 700 EURO la „halat”

 

În urmă cu o lună, doctorul Florin Răcășan a fost reținut de anchetatori, fiind surprins în flagrant în timp ce lua mită de la parinții unui copil bolnav. Potrivit surselor, medicul a refuzat să îl externeze pe tânăr ”până nu și-a primit plicul”. La propunerea procurorului de caz, ca Răcășan să fie arestat la domiciliu, avocatul acestuia a arătat că măsura preventivă respectivă l-ar fi împiedicat să aibă grijă de familia sa. 

Apărătorul ales al inculpatului arată că trebuie să se ţină cont de scopul măsurii, de sănătatea persoanei, de vârstă, de situaţia familială, precum şi de alte împrejurări privind persoana inculpatului. Astfel, solicită să se ţină cont de calităţile personale ale inculpatului, respectiv faptul că acesta este o persoană educată, cu bun-simţ, fără dorinţa de a epata, precum şi faptul că acesta operează în condiţii de securitate, aspecte care ar trebui să primeze faţă de orice alte argumente având în vedere că din punct de vedere profesional are o conduită ireproşabilă.

Raportat la susţinerea conform căreia personalul medical şi pacienţii din respectiva unitate spitalicească ar afla despre crearea acestei situaţii, arată că acest argument este nefundat, deoarece în condiţiile în care nu se va populariza acest episod, nu va exista nici o reverberaţie în mentalul colectiv.

Tot în ceea ce priveşte circumstanţele personale ale inculpatului, arată că soţia acestuia a fost de curând operată de cancer, iar luarea acestei măsuri ar afecta considerabil familia acestuia, deoarece pe de o parte inculpatul este cel care îşi suplineşte soţia în îndeplinirea sarcinilor familiale care i-ar reveni acesteia, iar pe de altă parte situaţia în care s-ar afla inculpatul ar cauza un mare stres soţiei acestuia având în vedere starea sa de sănătate. De asemenea, arată că luarea acestei măsuri ar afecta inclusiv pacienţii care urmează a fi operaţi de către inculpat în perioada următoare. Totodată, arată că inculpatul nu are antecedente penale, acesta având un comportament exemplar în mediul social şi familial”, se arată în încheierea penală. 

Cu toate acestea, Răcășan a fost arestat la domiciliu, iar vineri, 9 august, măsura a fost prelungită pentru încă 30 de zile. Mai mult, conducerea Spitalului de Recuperări Cluj a luat măsuri imediat după flagrantul organizat de cei de la DGA Cluj. Pacienții lui Răcășan, bolnavii care erau programați la consul la acesta și toate atribuțiile lui au fost preluate de ceilalți șase medici din cadrul secției de Ortopedie a unității medicale.  

Foto: Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *